Συμβαίνει τώρα

Δ. Εσδράς: Η παράτυπη μετανάστευση είναι μια πραγματικότητα που απαιτεί ειδική διαχείριση, εκεί χωλαίνουμε διεθνώς

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και πάλι αυτή την εποχή τα ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου λόγω της ενίσχυσης των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι κύριες χώρες «πρώτης υποδοχής», δηλαδή Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, έχουν δεχθεί στις ακτές τους 115 χιλιάδες ανθρώπους, μόνο στο πρώτο επτάμηνο του 2023, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 80% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022.

Πέρα όμως από τις παράτυπες αφίξεις, πολλά είναι τα προβλήματα  που συνδέονται με αυτές, όπως το ζήτημα της παράνομης διακίνησης κι επανέρχονται στο προσκήνιο.

Ο Δανιήλ Εσδράς, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που θήτευσε και ως υπηρεσιακός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρθηκε στην έξαρση που παρατηρείται στους καλοκαιρινούς μήνες και σημείωσε ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο. Χωρίς με κανένα τρόπο να συγκρίνεται, με την κατάσταση του 2015. «Συμπληρώνοντας 30 χρόνια δουλειάς στον συγκεκριμένο τομέα, δεν είχα δει ανάλογες εικόνες με κύματα ροών και 10 χιλιάδες αφίξεις σε ημερήσια βάση. Έφταναν από τα νησιά, αλλά κι από τον Έβρο όπου πάντοτε τέτοια εποχή και χαμηλώνει η στάθμη των νερών του ποταμού» είπε στον Αθήνα 984 και στην Αθηνά Κορλίρα. 

Για τον ίδιο, η μετανάστευση, ιδίως η παράτυπη, δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά μια  πραγματικότητα η οποία όμως χρειάζεται ειδική διαχείριση. «Κι εκεί χωλαίνουμε  όλα τα κράτη, ανάμεσά τους εμείς και ολόκληρη η Ευρώπη» διαπίστωσε με πικρία.

«Το πρόβλημα έγκειται στη διακίνηση» ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως «οι διακινητές αποτελούν εγκληματικές οργανώσεις και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται.» 

Μια κατάσταση που διογκώνεται εξαιτίας όχι μόνο του κέρδους, αλλά και της κλιματικής αλλαγής, των πολέμων και των καταστροφών, εξελίξεων που σπρώχνουν στη Δύση καραβάνια απελπισμένων από την Αφρική.

Ταυτόχρονα, η αμφιθυμία και η αρνητική στάση από πλευράς πολλών ευρωπαϊκών χωρών όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία απέναντι σε  οποιασδήποτε προοπτική έστω και στοιχειώδους λύσης, δημιουργούν αδιέξοδα εκεί όπου επείγει συντεταγμένη απάντηση. Με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο βάρος να σηκώνουν  κυρίως η Ελλάδα, η Ιταλία , η Ισπανία, η Γαλλία, η Κύπρος και η Μάλτα.

Ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ.Εσδράς, χαρακτήρισε τη θέσπιση Μόνιμου Μηχανισμού Αλληλεγγύης ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη δίκαιη κατανομή των μεταναστών στην Ευρώπη, απότοκο επίπονων διαπραγματεύσεων που είχαν αρχίσει από το 2016.

Στη συνομιλία του στο ραδιόφωνο της πόλης  έκανε λόγο για σημαίνουσα εξέλιξη η οποία  ορίζει τη διανομή των μεταναστών από την χώρα υποδοχής στα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ παράλληλα προβλέπει -μεταξύ άλλων- πως όποια χώρα αρνηθεί να πάρει μετανάστες από την χώρα πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, θα βρίσκεται αντιμέτωπη με επιβολή προστίμου 20 χιλιάδων ευρώ ανά μετανάστη, ως  αντιστάθμισμα σε σχέση με τις χώρες που φέρουν το κύριο βάρος».

Αξιολόγησε μάλιστα «ως απολύτως θετικό το γεγονός ότι αντί των 10 χρόνων  περιορίστηκε στο 18μηνο, η ευθύνη της πρώτης χώρας υποδοχής  σε σχέση με την απόδοση ασύλου στους αιτούντες».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν και δεν υπήρξε κείμενο συμπερασμάτων στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ωστόσο το ζήτημα πέρασε από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο .… Συνεπώς, οι αποφάσεις ισχύουν και μόλις ψηφιστούν από το Ευρωκοινοβούλιο ,θα αποτελούν  νόμο της ΕΕ».

Ολοκληρώνοντας ο κ Εσδράς ανέφερε πως εξακολουθεί να ισχύει η κοινή δήλωση ΕΕ -Τουρκίας όχι όμως για τον Έβρο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ