10.8 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

10.8 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Έβρος: Μάχη με τις φλόγες για 7η ημέρα-Σε ποια μέτωπα εστιάζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Διαβάστε επίσης

Η μείωση της έντασης των ανέμων, η βορειοανατολική κατεύθυνσή τους που τους φέρνει κόντρα στα πύρινα μέτωπα και η συνεχιζόμενη-περαιτέρω διεύρυνση των αντιπυρικών ζωνών, φαίνεται ότι δημιούργησαν έναν ικανό τοίχο άμυνας και προστασίας του οικισμού της Δαδιάς.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης του συγκεκριμένου μετώπου που κινείται και νότια με κατεύθυνση προς την περιοχή της Λευκίμης, γίνονται από επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις ανακόπτοντας μέχρι στιγμής την πορεία της φωτιάς προς τον οικισμό.

Παράλληλα υπάρχει ένα δεύτερο μέτωπο στην αναχαίτιση του οποίου έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες κατάσβεσης προκειμένου να μη φύγει η φωτιά απ’ τον κεντρικό δρόμο της Κοτρωνιάς και κατευθύνεται προς το Μικρό Πυρήνα όπου υπάρχουν φωλιές αρπακτικών και φτάνει μέχρι την περιοχή των Τριών Βρύσεων. Σύμμαχος κι εδώ ο βορειοανατολικός άνεμος και η έντασή του η οποία σύμφωνα με τις καιρικές προβλέψεις δεν θα ξεπεράσει μέχρι και αύριο το πρωί τα 3-4 μποφόρ .

Στο νότιο τμήμα του νομού το μεγαλύτερο μέτωπο εντοπίζεται δυτικά, ξεκινάει βόρεια της Αισύμης και εκτείνεται μέχρι το Νομό Ροδόπης στην περιοχή Κασσιτερών Σαπών και ουσιαστικά στην περιοχή της Μαυρόπετρας. Ήδη γίνονται προσπάθειες διάνοιξης μίας αντιπυρικής ζώνης στην περιοχή των μεταλλείων της Κίρκης ώστε να διευκολυνθεί το εκεί έργο της πυρόσβεσης. Το δεύτερο μέτωπο στο νότιο Έβρο είναι στην περιοχή Τριφυλλίου και Κοίλων, σ’ ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει και το ρέμα της Ιτέας. Εκεί φορτωτές από την Περιφέρεια και το Δήμο σε συνεργασία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να το περιορίσουν ώστε να μην απειληθούν οικισμοί.

«Δασικές υπηρεσίες, δασεργάτες και πυροσβεστικά καταφέραμε ν’ ανακόψουμε προς το παρόν το κύμα της πυρκαγιάς στο καταφύγιο Άγριας Ζωής Τριών Βρυσών καθώς έχει δημιουργηθεί μία τεράστια αντιπυρική ζώνη που το προστατεύει από τη νότια πλευρά. Στην περιοχή παραμένουν υπάλληλοι του δασαρχείου με δασεργάτες των δασικών συνεταιρισμών και επιτηρούν την περιοχή με τη συνδρομή και δύο πυροσβεστικών οχημάτων», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας.

Σημειώνεται ότι στα μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν και σήμερα 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων και από αέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Στη Δαδιά μετά την αποχώρηση της δύναμης που εστάλη από τη Ρουμανία στο έργο της κατάσβεσης σήμερα συμμετέχουν 64 Τσέχοι πυροσβέστες με 6 πυροσβεστικά οχήματα.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Ελεωνόρα Ορφανίδου ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τα δύο πύρινα μέτωπα που επιμένουν στο δάσος της Δαδιάς. «Δεν έχει οροθετηθεί ακόμη η φωτιά. Δεν έχει σταματήσει ο πύρινος όλεθρος. Χάνεται ένας πνεύμονας πράσινου σε ολόκληρη την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι υπάρχει καύσιμη ύλη σε μεγάλη έκταση που ήταν και προστατευόμενη περιοχή NATURA. «Επίσης, πρέπει να προσέξουμε και την επόμενη μέρα, να γίνει εκτίμηση κινδύνου για τις πλημμύρες που έρχονται» πρόσθεσε.
Όπως είπε, περίπου 2500 ζώα χάθηκαν στη φωτιά από κτηνοτροφικές μονάδες.« Γίνονται εκτιμήσεις των ζημιών, ξεκίνησε η καταγραφή προκειμένου να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατόν αποζημιώσεις στους ανθρώπους. Μιλάμε για ανείπωτη καταστροφή» υπογράμμισε.

Για τη Σαμοθράκη ανέφερε ότι ηλεκτροδοτήθηκε και τώρα τοποθετούνται γεννήτριες στα χωριά από τον ΔΕΔΔΗΕ για να επιστρέψει κάπως η λειτουργικότητα και σε αυτές τις περιοχές

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα