Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στον Έβρο και στην ευρύτερη περιοχή του δάσους της Δαδιάς που κάηκε και πέρυσι κι όπου η φωτιά εξακολουθεί να καίει για δέκατη ημέρα προκαλώντας ανυπολόγιστες οικολογικές, αλλά και οικονομικές πληγές, όπως δήλωσε στον Αθήνα 984 ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος
«Δοκιμαζόμαστε, βρισκόμαστε ακόμα αντιμέτωποι με ενεργά μέτωπα ενώ απειλούμαστε από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και την περιοχή. Τώρα, προέχει να σβήσει η φωτιά. Οι καταστροφές στο περιβάλλον, αλλά και στην τοπική οικονομία είναι ανυπολόγιστες …Μας θλίβει αφάνταστα η καταστροφή στον Έβρο ... Υποβάθμισαν τη φωτιά στη Δαδιά στην εκδήλωσή της και ανέπτυξε τέτοια δυναμική που κατακαίει ακόμα ό,τι βρει στο πέρασμά της, ενώ το χειμώνα μας περιμένουν πλημμύρες» λέει στην Σοφία Μπερετάνου.
Την ίδια όμως στιγμή που η οικολογική καταστροφή διαγράφεται κατά πολύ μεγαλύτερη από όσες έχουν συντελεστεί έως τώρα, προβληματίζει το γεγονός ότι όλες οι επενδύσεις στην περιοχή έχουν στη βάση τους, το δάσος της Δαδιάς.
«Τώρα που αφανίστηκε θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός προστασίας του δασικού πλούτου της Δαδιάς» τονίζει ο Δήμαρχος Σουφλίου και επισημαίνει την «άμεση ανάγκη να δοθούν χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη και προστασία του περιβάλλοντος, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της περιοχής, σε καίρια θέση για τη χώρα».
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, «Οι αποζημιώσεις δεν μπορούν να διώξουν ούτε και να σβήσουν τη μαυρίλα, την απαισιοδοξία που νιώθει ο κόσμος. Επιβάλλεται να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός, ώστε να δείξουμε ότι είμαστε οργανωμένο κράτος που μπορεί να διαχειριστεί τις κρίσεις και να αποκαταστήσει το φυσικό περιβάλλον, προκειμένου να ανακτήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως περιοχή».
«Άλλωστε» προσθέτει «για πολλούς επαγγελματίες όπως κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους δεν υπάρχει πλέον αντικείμενο. Για αυτό, είναι απαραίτητο να εκπονηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα με επίκεντρο το Σουφλί».