back to top
35.2 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

35.2 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Καίγεται ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς – Τεράστια οικολογική καταστροφή – Διασώθηκαν 25 μετανάστες

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης  η φωτιά που κατακαίει το δάσος της Δαδιάς για 14η ημέρα μπήκε σήμερα στον μικρό πυρήνα της ζώνης Α του προστατευόμενου δάσους. Πρόκειται για το κέντρο  του δασικού θησαυρού μια περιοχή 9.500 στρεμμάτων που είχε  διασωθεί έως τώρα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών δεν απετράπη αυτό για το οποίο όλοι ανησυχούσαν και η πυρκαγιά εισήλθε στον μικρό πυρήνα του δάσους  όπου υπάρχουν οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πουλιών.
Το εύρος της καταστροφής και το κατά πόσο έχει επηρεαστεί ο πυρήνας, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Πρόσφατα ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, εξέφρασε φόβους ότι το δάσος της Δαδιάς «δεν θα το ξαναδούμε όπως το ξέραμε» μετά την πυρκαγιά. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως «δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό», πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει ότι  καταστράφηκε θα χρειαστεί δεκαετίες για να δημιουργηθεί και πάλι εφόσον υπάρξουν οι αναγκαίες συνθήκες και πρόνοιες.

Ένα μεγάλο ποσοστό των καμένων εκτάσεων του δάσους βρίσκεται στον πυρήνα του οικοσυστήματος στη ζώνη Α, που συνολικά εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα. Μετά και τη φετινή πυρκαγιά –καθώς πέρυσι είχαν καεί 45.000 στρέμματα του δάσους έναντι των 133.000 φέτος–, έχει απομείνει μόνο το βόρειο κομμάτι της ζώνης Α του δάσους σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.

Το τμήμα του δάσους στα δυτικά του χωριού Λευκίμη, περίπου 60.000 στρέμματα, είχε καεί στη μεγάλη πυρκαγιά του 2011.

Μέσα στην περιβαλλοντική αυτή τραγωδία υπάρχει και μια θετική εξέλιξη . Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής απεγκλωβίστηκαν από αστυνομικούς και εθελοντές 25 μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί μεταξύ της Δαδιάς και του χωριού Γιαννούλη στον Έβρο. Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Αυγούστου βρέθηκαν 18 απανθρακωμένες σοροί στην περιοχή Άβαντα και άλλος ένας στις 21 Αυγούστου στην περιοχή της Λευκκίμης.

Μάχη με τις φλόγες στον Έβρο συνεχίζουν να δίνουν  για 14η ημέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς όλο το βράδυ κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να διασωθεί το Σουφλί και να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων από νότιους σε βορειοανατολικούς ήταν καθοριστικής σημασίας και βοήθησε χθες βράδυ την άμυνα των δυνάμεων κατάσβεσης σε μία ακόμη μάχη αναχαίτισης ενός πολύ ισχυρού πύρινου μετώπου, αποσοβώντας τον άμεσο κίνδυνο εισβολής της φωτιάς στην πόλη του Σουφλίου.

Με το μέτωπο να κινείται αυτή τη στιγμή προς Κορνοφωλιά και Γιαννούλη και την εκκένωση του Σουφλίου να έχει αποφευχθεί, ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Καλακίκος περιεγραψε  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη δυσκολία και επικινδυνότητα των ωρών που προηγήθηκαν, το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή, τονίζοντας την αναγκαιότητα εξειδικευμένου σχεδιασμού ανάκαμψης για το νότιο τμήμα του Νομού που έχει πληγεί καθώς και της ανύψωσης του ηθικού των κατοίκων.

Η επικινδυνότητα της επιχείρησης κατάσβεσης λόγω της έντασης της πυρκαγιάς

«Το χθεσινό ήταν ένα πολύ δύσκολο βράδυ γιατί υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα όχι μόνο για τους οικισμούς αλλά και για τις εμπλεκόμενες στην πυρόσβεση δυνάμεις, για τους δασικούς συνεταιρισμούς, τους εθελοντές, τους πυροσβέστες, όλους όσοι επιχειρούσαν». Εξηγεί δε, πως η επικινδυνότητα για την οποία μιλάει συνδέεται με την ένταση της πυρκαγιάς. «Το βραδινό μέτωπο ήταν πάρα πολύ ισχυρό και είχε μία τρομερή δυναμική -φλόγες με τεράστιο ύψος που όπου συναντούσαν πεύκα ήταν κάτι τρομερό- και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ευτυχώς που βοήθησε ο άνεμος γιατί αν πήγαινε έτσι, σίγουρα τα αποτελέσματα θα ήταν απρόβλεπτα. Ήμασταν τυχεροί και γιατί στο Σουφλί η ατμόσφαιρα ήταν και παραμένει καθαρή, διαφορετικά ο πυκνός καπνός θα μας ανάγκαζε σε εκκένωση. Δόξα τω Θεώ δεν έγιναν οι εκκενώσεις των οικισμών».

Από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά κινείται προς την περιοχή Κορνοφωλιάς και Γιαννούλη. «Αλλάζει συνεχώς πορεία. Το μέτωπο είναι μεταβλητό, δεν μπορείς να πεις ότι κατευθύνεται κάπου συγκεκριμένα διότι έχει αλλάξει πολλές φορές κατευθύνσεις και φορά. Εκεί που φαίνεται πως καθησυχάζει η φωτιά, ξεφεύγει και πάλι. Τη νύχτα πάντα “κάθεται” η φωτιά και μέχρι τις έντεκα είναι πολύ σημαντική η επιχείρηση των επίγειων και εναέριων μέσων. Μετά θ’ αρχίσουν οι αναζωπυρώσεις και το μέτωπο θα γίνει πιο ενεργό».

«Είχαμε ενημερώσει με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου όλα τα άτομα, ειδικά αυτά που ήταν περιμετρικά του Σουφλίου, για το ενδεχόμενο της εκκένωσης. Είχαν απομακρυνθεί τα ζώα και μελίσσια και υπήρχαν διαθέσιμα λεωφορεία για τη μεταφορά των κατοίκων» λέει ο κ. Καλακίκος.

Χρειάζεται αισιοδοξία και επανεκκίνηση με εξειδικευμένο για την περιοχή σχεδιασμό

«Χρειάζεται αισιοδοξία. Αυτό που έχει γίνει δεν αλλάζει. Η οικολογική καταστροφή, οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν, ό,τι και να γίνει θέλει πολλά χρόνια, δεν είναι άμεσα αναστρέψιμο», δηλώνει ο δήμαρχος Σουφλίου και προσθέτει: «Πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι μεγάλες οι τονώσεις και η ανύψωση του ηθικού και της ελπίδας. Να δημιουργηθεί ελπίδα, αλλά όχι με λόγια. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, είναι πολύ πικραμένος και μ’ αυτό που βλέπει επί πολλές ημέρες απογοητευμένος. Σκεφτείτε ότι από το Σουφλί μέχρι την Αλεξανδρούπολη όλα είναι μαύρα. Αυτή είναι η εικόνα που θα αντικρίσει όποιος επισκεφθεί την περιοχή».

«Το μελισσοκομικό μας πάρκο καταστράφηκε και το δασικό χωριό που είχαμε κάηκε ολοσχερώς. Πώς θα ανορθωθούν όλα αυτά και πόσος χρόνος χρειάζεται για να ξαναγίνουν; Έχει αυτή η περιοχή τις αντοχές ν’ αντέξει αυτό το χρονικό διάστημα της ανάκαμψης, της επανεκκίνησης όταν ο κόσμος είναι γερασμένος, όταν όλοι προσπαθούν να φύγουν από την περιοχή; Θέλει νέο αίμα… Πρέπει να τονωθεί οπωσδήποτε το ηθικό» επισημαίνει ο κ. Καλακίκος.

«Φέτος», τονίζει, «ισοπεδώθηκε ό,τι άφησε η περσινή φωτιά. Είναι κάτι τρομερό και φαίνεται ότι δεν μπορούν να τη σταματήσουν πουθενά. Μίλησα με τα υπουργικά κλιμάκια, τους είπα ότι χρειάζονται επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές για όσο διάστημα χρειαστεί, αν παραμείνουν φυσικά και δεν εγκαταλείψουν τα επαγγέλματά τους, όπως τη μελισσοκομία, γιατί δεν θα υπάρχει ούτε ανθοφορία, ούτε βόσκηση. Πρότεινα να γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα Leader με μεγάλη επιδότηση της περιοχής, δημιουργήστε σχολές εδώ, στην περιοχή του Σουφλίου. Έρχονται οι άνθρωποι και μου λένε: “δήμαρχε να μου δώσουν χρήματα να τα κάνω τι; Πού να μείνω; Ή ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου. Ποιος παρατηρητής πτηνών θα έρθει αφού μιλάμε για καθολική καταστροφή; Δεν είναι μία συνηθισμένη φωτιά αυτή του Δάσους της Δαδιάς, έχει πληγεί το νότιο τμήμα του Έβρου και η φωτιά συνεχίζει να ισοπεδώνει τα πάντα».

Στο Σουφλί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, υπάρχουν ιδιαιτερότητες και υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα. «Οι λίγες επιχειρήσεις που υπήρχαν αντιμετώπιζαν ήδη θέματα, ένα εκ των οποίων η δυνατότητα εκσυγχρονισμού τους λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Οι άνθρωποι ήταν προβληματισμένοι για πολλά πράγματα και αυτά θα πρέπει να σταματήσουν. Να δούμε πώς μπορεί ν’ αλλάξει αυτή η ψυχολογία τους. Χρειαζόμαστε πια ένα διαφορετικό πεδίο τουρισμού μετά και την καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο που επηρεάζει και τα πτηνά. Είπα και στους υπουργούς που μας επισκέφθηκαν ότι χρειάζεται εξειδικευμένος σχεδιασμός για την περιοχή».

Ο κ. Καλακίκος έθεσε, όπως λέει, στα υπουργικά κλιμάκια και το θέμα της αλλαγής των αρμοδιοτήτων της δασοπυρόσβεσης, προτείνας να πάει στη Δασική υπηρεσία. «Οι δασικοί ξέρουν κάθε σπιθαμή της περιοχής και πάνω απ’ όλα έχουν αλληλεπίδραση με τους δασικούς συνεταιρισμούς και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι επιστήμονες που ασχολούνται, που γνωρίζουν τα δάση. Οι πυροσβέστες είναι για τις πυρκαγιές στις αστικές περιοχές» υπογραμμίζει.

Σημειώνεται ότι, σήμερα, στην περιοχή επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος έξι πυροσβεστικών αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα