«Τα γεωπολιτικά ζητήματα» δεν θα πρέπει να εκτροχιάζουν τις συζητήσεις της G20, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία του μπλοκ, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν μπορούμε να αφήνουμε γεωπολιτικά ζητήματα να μπλοκάρουν την ατζέντα των συζητήσεων της G20», εκτίμησε ο Λούλα μετά το πέρας της ετήσιας συνόδου του μπλοκ στο Νέο Δελχί.
«Δεν είναι προς το συμφέρον μας η G20 να είναι διχασμένη. Έχουμε ανάγκη ειρήνη και συνεργασία αντί για συγκρούσεις», τόνισε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ δεν παρέστησαν στη σύνοδο.
Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, στο οποίο τελικά κατάφεραν να συμφωνήσουν οι χώρες μέλη της G20, απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και περιορίστηκε να καταγγείλει «τη χρήση βίας» για την κατάκτηση εδαφών. Στην προηγούμενη σύνοδο της G20 στο Μπαλί, το 2022, η τελική ανακοίνωση είχε αναφερθεί ρητά στη ρωσική «επιθετικότητα».
Ολοκληρώνοντας τη σύνοδο ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διαβεβαίωσε τον Λούλα για την «υποστήριξή» του, λέγοντας ότι είναι βέβαιος πως ο Βραζιλιάνος πρόεδρος γνωρίζει πώς «να προωθήσει τους κοινούς μας στόχους».
Ο Ινδός αξιωματούχος Αμιτάμπ Κάντ δήλωσε χθες Σάββατο ότι η Βραζιλία ήταν μία από τις χώρες που συνέβαλαν ώστε να υπάρξει συμβιβασμός για το θέμα της Ουκρανίας στο τελικό ανακοινωθέν.
Εξάλλου νωρίτερα σήμερα ο Λούλα είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν δεν θα συλληφθεί, αν παραστεί στη σύνοδο της G20 που θα διεξαχθεί στο Ρίο ντε Ζανέιρο το 2024.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή Firstpost ο Λούλα επεσήμανε: «Πιστεύω ότι ο Πούτιν μπορεί εύκολα να πάει στη Βραζιλία». «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, αν είμαι πρόεδρος της Βραζιλίας και έρθει στη Βραζιλία, δεν υπάρχει περίπτωση να συλληφθεί», πρόσθεσε.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ρώσου προέδρου, κατηγορώντας τον ότι απέλασε εκατοντάδες παιδιά από την Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου ή έχουν μεταφέρει με τη βία παιδιά εκτός Ουκρανίας.
Η Βραζιλία έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης για την ίδρυση του ΔΠΔ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ