back to top
13.2 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στον Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 984 και η Αθηνά Κορλίρα με τον Γιάννη Παπαγεωργίου βρίσκονται στο Στρασβούργο και εκπέμπουν ζωντανά μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο!

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, λίγο πριν από τις επαφές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν και την επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μιλά στο σταθμό της πόλης, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.

Ακολουθούν, σημεία της συνέντευξης του κ. Σχοινά με  ανάλυση των βασικότερων  θεμάτων που απασχολούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθοδόν προς τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΟΥΝ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

«Η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική σε αυτή την διόλου εύκολη, είναι αλήθεια, ευρωπαϊκή εξίσωση. Αυτό που συνέβη φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Άρα, οι συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Κομισιόν είναι ακριβώς για να μπορέσουμε να περιγράψουμε τις παραμέτρους μιας προσέγγισης χρηματοδοτικής αρωγής που θα καλύπτει όσα προβλήματα προκλήθηκαν από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση στη χώρα. Υπάρχουν διαδικασίες, μέσα και εργαλεία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αδιάθετα υπόλοιπα από το προηγούμενο δημοσιονομικό ευρωπαϊκό πλαίσιο που ισχύει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης, πολλές δυνατότητες μας παρέχει και το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο, που θα ισχύει έως το 2027, στο Αγροτικό και στο Κοινωνικό Ταμείο, καθώς και στην αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών. Τέλος, χρηματοδοτικές δυνατότητες παρέχει και το Ταμείο Ανάκαμψης που βρίσκεται σε μια διαδικασία συζήτησης, η οποία μας επιτρέπει να συμπεριλάβουμε και τις νέες ανάγκες στην Θεσσαλία».

Προαναγγέλλοντας τη δημιουργία μιας μικτής δύναμης τύπου taskforce, o κ. Σχοινάς επισήμανε πως «όλα αυτά πρέπει να συνδεθούν με έναν σωστό, λειτουργικό τρόπο που θα κινητοποιεί όλους τους κοινοτικούς πόρους και τις εθνικές προσπάθειες στο πεδίο, ώστε αυτή τη φορά να μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά.»

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ- ΠΛΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ- ΘΗΤΕΙΑΣ

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε ιστορική την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ολοκληρώνει τον κύκλο της, έχοντας εγγράψει στο ενεργητικό της, την επιτυχή αντιμετώπιση σειράς προκλήσεων σε δύσκολα πεδία όπως η πανδημία, το μεταναστευτικό και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Γεγονότα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη άντεξε. Και στην παραδοχή πως στο εξής οφείλει να βαδίσει σε μια εποχή αυτοπεποίθησης και αυτονομίας, χωρίς εξαρτήσεις σε καίριους τομείς που αφορούν στην την προμήθεια πρώτων υλών και ενέργειας.

«Με την εμπειρία μιας 35ετούς θητείας στους μαιάνδρους της ευρωπαϊκής πολιτικής, χωρίς αμφιβολία δεν έχω ξαναδεί ούτε το βάθος, ούτε και την ένταση των απειλών που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε σε αυτόν τον ιστορικό πολιτικό κύκλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Κανένα άλλο κολλέγιο των Επιτρόπων δεν βρέθηκε αντιμέτωπο με πανδημία, που αξίζει να σημειωθεί  ήταν η πρώτη από το 1918. Ούτε και βρέθηκε απέναντι σε σειρά υβριδικών απειλών με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από αυταρχικούς γείτονες. Ακόμη, είχαμε τον πρώτο πόλεμο στην Ευρώπη μετά το 1945 οπότε έληξε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Όλα αυτά δημιούργησαν ένα άνευ προηγουμένου εκρηκτικό πλέγμα κρίσεων σε βάθος και ένταση.

Αυτά όμως που κρατώ και κατά πάσα βεβαιότητα θα θίξει η κυρία φον ντερ Λέιεν αύριο στην ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ, είναι πρώτον ότι η Ευρώπη αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική απόσο ανέμεναν πολλοί. Και στην πανδημία και στο μεταναστευτικό και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενεργήσαμε με τρόπο που κατέδειξε ότι είναι εφικτή μια Ευρώπη του αποτελέσματος. Έσπασαν ταμπού δεκαετιών σε σχέση με τον κοινό δανεισμό από το Ταμείο Ανάπτυξης, την αγορά εμβολίων, το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για το Μεταναστευτικό και την υποδοχή επτά εκατομμυρίων προσφύγων από την Ουκρανία.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι παρήλθε ανεπιστρεπτί η εποχή της αθωότητας και η Ευρώπη οφείλει πλέον να πατήσει γερά στα πόδια της και να βαδίσει σε μια εποχή αυτοπεποίθησης και αυτονομίας. Χωρίς εξαρτήσεις στους σημαντικούς τομείς των πρώτων υλών και της ενέργειας».

*ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε ότι στην Ευρώπη δεν είναι πλειοψηφικές οι δυνάμεις της ακροδεξιάς και εξέφρασε την ελπίδα να μην γίνει αυτό στις επόμενες ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024.

«Νομίζω πως δεν υφίσταται κίνδυνος για ακροδεξιά στροφή της Ευρώπης. Υπήρχαν πάντοτε οι λαϊκιστές- ακροδεξιοί και ακροαριστεροί- αλλά η ρίζα του κακού εντοπίζεται στο σύμπτωμα και δείχνει σε ποια ζητήματα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Είναι ευρωφοβικές οι ακροδεξιές και ακροαριστερές δυνάμεις, αλλά δεν έχουν καταφέρει να πάρουν το πάνω χέρι, κάτι που ελπίζω να μην γίνει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024».

Σύμφωνα με τον κ Σχοινά οι ακραίες, ευρωφοβικές δυνάμεις προσπαθούν να χτίσουν ένα αφήγημα για μια Ευρώπη των Βρυξελλών. Μια Ευρώπη, που δήθεν δεν ενδιαφέρεται για τους λαούς παρά μόνον για τον εαυτόν της Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε εμφατικά ότι στην τετραετία που ολοκληρώνεται φάνηκε ακριβώς το αντίθετο, αναφέροντας ενδεικτικά ως παραδείγματα το Ταμείο Ανάκαμψης, τα εμβόλια, καθώς και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού όπως και τη στήριξη στον Έβρο και στην Ουκρανία.

«Αποδείξαμε ότι υπάρχει μια Ευρώπη που λύνει θέματα για τους πολίτες και εκείνοι το αντιλαμβάνονται» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Σχοινάς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα