back to top
25 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

25 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από την ΕΕ – Στα 4 δισ. υπολογίζεται το κόστος των πλημμυρών

Διαβάστε επίσης

Τα 4 δις ευρώ αναμένεται να αγγίξει το κόστος αποζημιώσεων σε πλημμυροπαθείς αλλά και της αποκατάστασης των υποδομών που προκάλεσε η θεομηνία που έπληξε το Θεσσαλικό κάμπο βυθίζοντας στη λάσπη σπίτια ,ζωικό και φυτικό κεφάλαιο αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία “Δανιήλ “ξεπερνά κατά πολύ το κόστος των καταστροφών που επέφερε ο “Ιανός” στην Καρδίτσα ο οποίος στοίχισε στον κρατικό Προϋπολογισμό, μαζί με τις κοινοτικές ενισχύσεις, τα 864 εκ.ευρώ. Την ίδια ώρα στον απολογισμό των φυσικών καταστροφών θα πρέπει κανείς να συμπεριλάβει και το κόστος των πυρκαγιών του καλοκαιριού σε Εβρο και Ρόδο.

Αρα μιλάμε για ένα δυσθεώρητο δημοσιονομικό κόστος άνω των 5 δισ. ευρώ συνολικά. Η σημερινή συνάντηση στο Στρασβούργο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που συνοδεύεται με κυβερνητικό κλιμάκιο , με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα έχει ένα και μοναδικό σκοπό παρά τις δυσκολίες του.
Την υψηλότερη οικονομική ενίσχυση της χώρας από πλευράς Ευρωπαικής Ενωσης για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών και την χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες πυροπαθείς και πλημμυροπαθείς..

Από ποια κοινοτικά ταμεία θα προσπαθήσει να εισπράξει χρήματα η χώρα μας ?

1) Από το “Ταμείο Αλληλεγγύης” το οποίο όμως θα συνεισφέρει ελάχιστα καθώς ο Προϋπολογισμός του είναι περιορισμένος (1,2 δισ. ευρώ ετησίως) και από το οποίο κονδύλια διεκδικούν τουλάχιστον 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επλήγησαν από καύσωνες (Ισπανία, Ιταλία ,Σλοβενία κλπ).Να φανταστεί κανείς ότι για τον “Ιανό ” η χώρα μας έλαβε από το συγκεκριμένο αυτό ταμείο μόλις 22 εκ. ευρώ.
2) Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι ,με πολιτική απόφαση ,να γίνει ανακατανομή των κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν έργα και δράσεις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα κατευθυνθούν στην αποκατάσταση των υποδομών λόγω των καταστροφών εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής ,ανακατανομή που μπορεί να αποδώσει έως και 3 δισ. ευρώ σε βάθος διετίας. Ενα μεγάλο μέρος ήδη των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην ενότητα “Περιβάλλον-Κλιματική αλλαγή” αφορά δράσεις για την πρόληψη καταστροφών με έργα περιφερειακής ανάπτυξης, αντιπλημμυρικά κλπ. Από πλευράς Ταμείου Ανάκαμψης τα περιθώρια ενισχύσεων πάντως είναι στενότερα καθώς η εκταμίευση των ενισχύσεων συνδέεται με αυστηρά ορόσημα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων..
3) Τέλος υπάρχει, ως χρηματοδοτικό εργαλείο, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από την οποία η Κυβέρνηση προσδοκά σημαντική δανειακή όμως χρηματοδότησή.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μέτσολα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στις 9:30  στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα στο πλαίσιο των επαφών που έχει με κορυφαίους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών για τη στήριξη της χώρας μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

Η πρόεδρος του ΕΚ  είπε μεταξύ αλλων ότι είναι απόλυτη η  αλληλεγγύη και στήριξή προς την Ελλάδα και απηύθυνε δυο μηνύματα:

Πρώτα απ’ όλα, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το Κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό, διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια.

Δεύτερο : η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτό που έπληξε την Ελλάδα ήταν ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, μία καταστροφή τεραστίων διαστάσεων γιαυτό και χρειάζεται μια άνευ προηγουμένου αντίδραση. Βρισκόμαστε είπε ο πρωθυπουργός εδώ ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να κινητοποιήσουμε περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να παρασχεθεί αρωγή στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα, να έχουμε καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών.

Ο κ Μητσοτάκης επεσήμανε ότι  η ΕΕ θα πρέπει να  είναι πιο δραστήρια  όσον αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σημειώνοντας ”  Και, ειλικρινά, τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για την προσαρμογή απλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους γεγονότα”. ” Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Φυσικά θα συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα συζητηθεί -σίγουρα θα το θέσω εγώ- στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ασφαλώς πρέπει να συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θάνος Πασχάλης, Newsroom Αθήνα 984

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα