Δεν έχει τέλος η απόγνωση των κατοίκων της Θεσσαλίας καθώς αποκαλύπτονται οι καταστροφικές επιπτώσεις των πλημμυρών στις κατοικίες, τις επιχειρήσεις, τα δημόσια κτίρια, τις αγροτικές εκτάσεις και το ζωικό κεφάλαιο στον πλημμυρισμένο θεσσαλικό κάμπο.
Μακριά από τα κατεστραμμένα σπίτια τους κτηνοτρόφοι και μελισσοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ σωροί σκουπιδιών στα μολυσμένα λιμνάζοντα ύδατα και άταφα ζώα συνθέτουν μια επικίνδυνη υγειονομική βόμβα.
Στη Θεσσαλία, από τα 21 χωριά που πλημμύρισαν, τα 7 (Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς) δεν έχουν οδική πρόσβαση, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος που συνδέει τα Τρίκαλα με τη Λάρισα μέσω Φαρκαδόνας.
Καλύτερη είναι η κατάσταση στον Άγιο Θωμά Λάρισας και τη Νέα Σμύρνη Λάρισας όπου γίνονται συνεχώς αντλήσεις. Τα τελευταία 24ωρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην συνοικία της Γιάννουλης και συγκεκριμένα στις Εργατικές Κατοικίες της συνοικίας όπου έχει δημιουργηθεί πλέον ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο καθώς πέραν της κοίτης του Πηνειού έχει διαμορφωθεί και μια νέα, δεύτερη, κοίτη, εξαιτίας των νερών που έφτασαν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες.
Στη πόλη της Λάρισας οι κάτοικοι και ο δήμος συνεχίζουν να επιχειρούν ώστε να ολοκληρωθεί η άντληση των νερών που έχουν πλημμυρίσει στις συνοικίες της πόλης, με το σοβαρότερο πρόβλημα, όπως σημειωσαμε ήδη, στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης.
Η συνοικία παραμένει πλημμυρισμένη με τις ποσότητες του νερού να είναι μεγάλες ενώ η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται μόνο με μηχανήματα βαρέως τύπου για την μεταφορά ανθρώπων.
Στα χωριά του νόμου που έχουν πλημμυρίσει, οι κάτοικοι περιμένουν να πέσει η στάθμη του νερού για να μπορέσουν να ξεκινήσουν την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ υπάρχουν ακόμη περιοχές που είναι αποκλεισμενες.
Οι πρωτοβουλίες για την προσφορά βοήθειας στους πληγέντες σε όσα είδη έχουν ανάγκη συνεχίζεται τόσο από τους επίσημους φορείς, δηλαδή τον δήμο Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και από πάρα πολλές συλλογικότητες που αναλαμβάνουν δράσεις.
Εκατοντάδες άνθρωποι συλλέγουν πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ οργανώνονται ακόμη και επιχειρήσεις άντλησης υδάτων σε πλημμυρισμένα σπίτια και υπόγεια με αντλίες.
Χωρίς ηλεκτροδότηση, έχουν μείνει τμήματα του Βόλου μεγάλα κεντρικά τμήματα της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων, ενώ πολλές περιοχές δεν έχουν και πόσιμο νερό που παρέχεται κατά διαστήματα σε κεντρικούς τομείς. Στον νομό, έχουν αρχίσει οι αυτοψίες των σχολικών κτιρίων.
Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας, καθώς οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις είναι μεγάλες.
Χωρίς πρόσβαση τα περιφερειακά ιατρεία όλου του Δήμου Παλαμά
” Πολύ δύσκολη η τελευταία εβδομάδα στην περιοχή μας, γενικότερα στην Καρδίτσα αλλά ιδιαίτερα στην περιοχή του Παλαμά. Οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή δεν έχουν φαγητό και νερό. Ακόμα υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι, με βάρκα και με αυτοθυσία εθελοντών καταφέρνουν, παρά την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού να πάρουν ένα μπουκάλι νερό, μία μερίδα φαγητό”, είπε μιλώντας στον Αθήνα 984 ο Έκτωρ Γαζος, Πρόεδρος της Ένωσης ιατρών και εργαζομένων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού Καρδίτσας .
“Τα περιφερειακά ιατρεία όλου του Δήμου Παλαμά έχουν κατακλυστεί δεν είναι προσεγγίσιμα. Η περιοχή μας είναι μία υγειονομική βόμβα πραγματικά, είπε .
” Η ζημία είναι τριπλάσια του Ιανού. Αποφασίσαμε να προσλάβουμε 84 γεωπόνους, 50 για τη Λάρισα και 30 σε άλλα υποκαταστήματα γιατί έχουμε και σε άλλες περιοχές ζημιές. Αφού οριοθετήσουμε περιοχές και αναδείξουμε τους δικαιούχους παραγωγούς αποζημιώσεων, να πάμε στα εξατομικευμένα πορίσματα. Αυτό θα πάρει ένα εξάμηνο” , είπε μιλώνατς στον Αθήνα 984 ο Ανδρέας Λυκουρέντζος πρόεδρος ΕΛ.ΓΑ .
Πάνω από 45.000 είναι τα νεκρά ζώα, αιγοπρόβατα και χοίροι, σύμφωνα με τις έως τώρα καταγραφές από το οποία έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια τα μισά.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί. Σε λειτουργία από το Υπ Υγείας οι τηλεφωνικές γραμμές 213-216-11-23-4, για να απευθύνονται οι πολίτες και να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν τη δημόσια Υγεία και υγιεινή. Εχουν καταγραφεί 46 τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα 6 νοσηλεύονται, αναμεσά τους και βρέφος λίγων ημερών, και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Σε άλλες περιπτώσεις έχει αναφερθεί αύξηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, λόγω του πνιγμού τρωκτικών που αποτελούν φορείς της ασθένειας είπε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης. Υπάρχει φόβος και για ηπατίτιδες, κυρίως ηπατίτιδα Α και Ε, πρόσθεσε.
Κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και όπως ανακοινώθηκε, έως την Πέμπτη στις 6 το πρωί παρατείνεται η δωρεάν διέλευση οχημάτων από τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, την Ιόνια Οδό, την Ε65, αλλά και στο τμήμα από Νίκαια – Πελασγία.
Τραγικά θύματα της καταστροφής τα παιδιά . Δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν όλα τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του χθες στην τηλεόραση του Αντ1. Πρόσθεσε ότι σε σύσκεψη (που θα γίνει σήμερα) θα εξεταστούν οι εναλλακτικές όπως για παράδειγμα να πάνε οι μαθητές σε όμορα εκπαιδευτικά ιδρυματα. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη γίνονται ήδη έλεγχοι και ενδεχομένως κάποια σχολεία να μην ανοίξουν για μήνες.
Η ψυχολογική υποστήριξη είναι απολύτως αναγκαία και για τον λόγο αυτό μεταβαίνουν ειδικοί στην περιοχή σημείωσε ο υπ Παιδείας.
Τους 2235 έφτασαν οι πολίτες που απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλία.
Αναλυτικότερα, συνδράμουν με 445 άτομα, 29 άτομα από τον Ειδικό Διακλαδικό Λόχο Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας σε 5 ομάδες, 80 πτυχιούχους πολιτικούς μηχανικούς και 5 αξιωματικούς Υγειονομικού.
Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα αρωγής για τον νομό Λάρισας, και μέχρι την Παρασκευή και για τις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν.
Αθήνα 984