Η επιστήμη των Μαθηματικών δίνει ραντεβού με την Μουσική, στη Σάμο.
Στο ετήσιο φεστιβάλ “Festum π”, τα μαθηματικά συναντούν τη μουσική μέσα από σειρά συναυλιών, εκπαιδευτικών δράσεων και προβολές ταινιών στο Καρλόβασι και το Πυθαγόρειο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αναδειχθεί το νησί του Πυθαγόρα σε διεθνές κέντρο μουσικής και μαθηματικών.
Το “Festum π” μετρά 2 χρόνια ζωής, πραγματοποιείται με τη στήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Ανώτατης Παιδείας και Έρευνας και της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα και φιλοδοξεί να υπενθυμίζει και στο μέλλον, πως το Αιγαίο εκτός από υπέροχος τόπος είναι ένα hot spot επιστημονικής έρευνας από την Αρχαιότητα έως σήμερα. Άλλωστε, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που μετέχει στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, έχει έδρα Μαθηματικών, με καθηγητές διεθνούς εμβέλειας όπως οι κκ Βασίλης Κουκουλογιάννης και Κώστας Κοφινάς.
Ο ελληνογάλλος μαέστρος, Διονύσης Δερβής-Μπουρνιάς, ιδρυτής και εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ, μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη για τη μουσική, που κατά την Πυθαγόρεια αντίληψη, έχει τη βάση της στην επιστήμη των μαθηματικών.
«Η ιδέα γεννήθηκε στη διάρκεια του lockdown όταν όλοι είχαμε χρόνο να σκεφτούμε κάτι διαφορετικό. Ήταν προϊόν μιας γόνιμης συζήτησης με τον μεγάλο μαθηματικό Cédric Villani, που ενδιαφέρθηκε για τους προβληματισμούς μας και μπήκε σε αυτό το μονοπάτι… Φέτος μάλιστα, ήρθε στη Σάμο το Université Paris-Saclay, από τις σημαντικότερες μαθηματικές σχολές στον κόσμο όπως και το Conservatoire de Paris που έδωσαν δωρεάν μαθήματα σε Έλληνες και Γάλλους φοιτητές».
Το project ωστόσο διευρύνεται, όπως και η αποδοχή της επιστημονικής κοινότητας κάτι που οδηγεί στην αναζήτηση υποδομών άλλης τάξης, όπως προανήγγειλε ο κ. Δερβής-Μπουρνιάς.
«Η συγκεκριμένη προσπάθεια έχει στον πυρήνα της έναν επιστημονικό και ερευνητικό συμβολισμό, που εύκολα γίνεται αντιληπτός αν δει κανείς πόσα ελληνικά μυαλά διαπρέπουν σε γαλλικά και αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, συμβάλλοντας , από κοινού με καλλιτέχνες και ανθρώπους της Τέχνης και της Μουσικής , σε συνέργειες που προβάλλουν τη χώρα στο διεθνές στερέωμα. Εκεί αποσκοπούμε κι εμείς και τα καλά νέα είναι ότι δεν αποκλείεται το 2024 αυτή η γιορτή της επιστήμης και της μουσικής να μεταφερθεί στην Κρήτη» επισήμανε χαρακτηριστικά.