Μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες μπορούν να φθάσουν έως και το 30%, σηματοδοτεί η επαναφορά των τριετιών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.
Η κυβέρνηση, αναλαμβάνει την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, από την αρχή του 2024, κατά παρέκκλιση των μνημονιακών προβλέψεων, σύμφωνα με τις οποίες οι μισθολογικές τριετίες θα έπρεπε να παραμείνουν “παγωμένες” από το 2012 και έως ότου το ποσοστό της ανεργίας υποχωρήσει κάτω από το 10%.
Με βάση τα νέα δεδομένα ή ενίσχυση των αποδοχών από την επαναφορά των τριετιών, εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 1092 ευρώ ετησίως (14 μισθοί) για πλήρη απασχόληση.
Η αναλυτική παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδιασμού για το θέμα, θα γίνει εντός των επομένων ημερών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Μέχρι τότε, όμως, παραμένουν -σύμφωνα με εργατολόγους και συνδικαλιστές- αναπάντητα δύο καίρια ζητήματα:
1. Αν η νέα ρύθμιση θα έχει αναδρομικά χαρακτήρα. Το πιθανότερο, είναι πως όχι. Επομένως, όπως εκτιμάται, οι εργαζόμενοι θα στερηθούν οριστικά περίπου 10 δις ευρώ από το “πάγωμα” των τριετιών κατά την περίοδο 2012-2023 και τα ασφαλιστικά ταμεία 2 δις ευρώ από εισφορές (στοιχεία ΕΝΥΠΕΚΚ) .
2. Πως θα εξασφαλιστεί η καταβολή των τριετιών, όταν δεν βρίσκονται σε ισχύ συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες θα την προβλέπουν.
Το 2010, η κάλυψη των εργαζομένων από 79 κλαδικές και όμοιο επαγγελματικές συμβάσεις, προσέγγιζε το 100%.
Σήμερα, οι 38 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ που βρίσκονται σε ισχύ, καλύπτουν δυνητικά περίπου 735.000 εργαζόμενους, δηλαδή μόλις το 29% του συνόλου των μισθωτών.
Ωστόσο, το πραγματικό ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ μειώνεται ακόμα περισσότερο, εάν ληφθεί υπόψη ότι από το σύνολο των 38 ΣΣΕ μόνο 5 έχουν κηρυχθεί ως γενικά υποχρεωτικές, δηλαδή ως υποχρεωτικά εφαρμοστέες σε όλους τους εργαζόμενους από το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου ή του επαγγέλματος.
Επίσης, μόλις 9 από τις 24 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις που υπεγράφησαν το 2022 προβλέπουν αύξηση αποδοχών. (στοιχεία ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).
Δημήτρης Κωστάκος