back to top
35.2 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

35.2 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

11o HRTFest: To Φεστιβάλ της Fabrica Athens επιστρέφει στον Κεραμεικό

Διαβάστε επίσης

Από τις 19 Σεπτεμβρίου έως και την 1 Οκτωβρίου 2023, το Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θέατρου (Handmade and Recycled Theatre Festival ή αλλιώς HRTFest) επιστρέφει στον Κεραμεικό!

Το αγαπημένο φεστιβάλ της Fabrica Athens έρχεται για 11η χρονιά, με κεντρική θεματική φέτος “Branch Out” / “Διακλαδώσεις”. Όπως στο σύμπλεγμα που αναπτύσσουν μεταξύ τους τα κλαδιά των φυτών για να υποστηριχθούν και να εξασφαλίσουν ενέργεια, στην μάχη τους για την εξασφάλιση ενέργειας, έτσι και οι δημιουργοί της τέχνης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν και να ενδυναμώσουν το έργο τους. Κεντρικές θεματικές των δράσεων είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα του επιχειρηματικού κόσμου, ο διαπολιτισμικός διάλογος, διαμόρφωση πολιτικών από τα κάτω. Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει παραστάσεις, εργαστήρια, συναυλίες, προβολές, bazaar και εκθέσεις.

Το Handmade and Recycled Theater Festival αποτελεί την ετήσια, πολυθεματική διοργάνωση της Fabrica Athens, από το 2013. Προάγει και εμπνέει τη χειροποίητη δημιουργία, την εφαρμογή της ανακύκλωσης υλικών και τις ελάχιστου ή και μηδενικού κόστους τεχνικές στη τέχνη και ειδικότερα στο θέατρο. Η διοργάνωση εξυπηρετεί τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, και πιο συγκεκριμένα: το στόχο Νο5 για ισότητα και ίση συμμετοχή όλων στην κοινωνικοοικονομική ζωή, το στόχο Νο8 για αξιοπρεπή απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη του ατόμου, το στόχο Νο10 για τη μείωση των ανισοτήτων, το στόχο Νο11 για τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων και κοινοτήτων, και το στόχο Νο17 περί συνεργασίας φορέων για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, διαμέσου της υποστήριξης και ενίσχυσης μια ειδικής ομάδας πληθυσμού, αυτού των καλλιτεχνών και δημιουργών τέχνης.

Τη φετινή χρονιά, ο διεθνής χαρακτήρας της διοργάνωσης επεκτείνεται και αποκτά ακόμη πιο στέρεες βάσεις, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ταυτότητα των δημιουργών που συμμετέχουν. Το 11ο HRTF θα φιλοξενήσει συνολικά 284 καλλιτέχνες και εθελοντές από Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία (με την υποστήριξη της Αυστριακής πρεσβείας της Αθήνας), Βουλγαρία, Ινδία, Αυστραλία, Πολωνία και Ελλάδα. Κορυφαίο γεγονός αποτελεί η παρουσία του σπουδαίου θεατράνθρωπου Eugenio Barba, ζωντανού θρύλου του θεάτρου, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ με ένα εκπαιδευτικό τριήμερο. Μαζί του και η Julia Varley, σημαντική ηθοποιός του Odin Theatret και συν-ιδρύτρια του Fondazione Barba – Varley, που έρχεται για να παρουσιάσει την παράσταση “Ave Maria”, σε σκηνοθεσία Eugenio Barba, αλλά και ένα εργαστήριο φωνής. Παράλληλα, συμμετέχουν στο Φεστιβάλ σημαντικές διεθνείς ομάδες ερευνητικού θεάτρου, όπως οι Brama Teatr, Nordisk Teaterlaboratorium, Educational Theater Center Replika. Οι ομάδες αυτές θα εμψυχώσουν και εκπαιδευτικά εργαστήρια, μαζί με άλλους εκπαιδευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων οι Γεωργία Μαυραγάνη, Θανάσης Δόβρης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νατάσσα Αραμπατζή, Τζοβάννα Μιχαλιάδη-Σάρτι, Fantasy Choir, Teatro Nucleo (Ιταλία), Mangue Cisse (Γερμανία) κ.α. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια φέτος περιλαμβάνουν πλήθος θεματικών, όπως Θέατρο της Έρευνας, χορό, πολυφωνικό τραγούδι, περφόρμανς, δημιουργία ηχητικών εφέ κ.α.

Μεγάλο γεγονός θα είναι και η τελετή λήξης του Φεστιβάλ, την 1η Οκτωβρίου, με την παράσταση Human Mosaic. Μια παράσταση με πάνω από 200 συντελεστές, Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, αλλά και ανθρώπους και ομάδες της κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και του ευρύτερου Αττικού Λεκανοπεδίου, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν και να συνδημιουργήσουν μια performance, ένα αληθινό ανθρώπινο μωσαϊκό για τη προαγωγή της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι μία πρωτότυπη ροκ όπερα στην αυλή του Τεχνοχώρου Φάμπρικα, που στόχο έχει να εμπνεύσει τους πολίτες να συμμετέχουν στον πολιτισμό, αλλά και στα κοινά μέσω αυτού. Η ροκ όπερα Human Mosaic αποτελεί μέρος του ομώνυμου διετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος στο οποίο συμμετέχει η Fabrica Athens από το Φεβρουάριο του 2023 και το οποίο χρηματοδοτείται από το Creative Europe.

Συνολικά, το πρόγραμμα του 11ου RHTF περιλαμβάνει: o 17 θεατρικά έργα

– 5 παιδικές παραστάσεις

– 8 παραστάσεις χορού

– 7 παρουσιάσεις της τέχνης του τσίρκου

– 18 εργαστήρια (1 παιδικό)

– 4 προβολές ταινιών μικρού μήκους και 1 ντοκιμαντέρ

– 1 παρουσίαση βιβλίου

– 2 διαλέξεις

– 7 εκθέσεις

– 14 bazaar

– 6 μουσικές παρουσιάσεις

– 1 μεγάλης κλίμακας Rock Opera εξωτερικού χώρου

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 11ου HRTFest εδώ

Για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό τριήμερο με τον Eugenio Barba: https://www.more.com/cinema/ekpaideutiki-diimerida-me-ton-eugenio-barba-diafora-texni-ekpaideusi/

Για το εργαστήριο με τη Julia Varley: https://www.more.com/conference/echo-of-silence/

Για την παράσταση «Ave Maria», με τη Julia Varly, σε σκηνοθεσία Eugenio Barba: https://www.more.com/theater/avemariabyeugeniobarba/

Η είσοδος στις υπόλοιπες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Πού: Ρεκτιφιέ (Κωνσταντινουπόλεως 125) και Τεχνοχώρος Φάμπρικα (Μεγ. Αλεξάνδρου 125- Κεραμεικός)

Τηλέφωνο: 695 80 67 231 (Δευτ. – Παρ.: 12:00-18:00)

Email επικοινωνίας: [email protected] και [email protected]

To 11o Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα