back to top
29.1 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

29.1 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Γ. Οικονόμου: Μυθολογία στον άξονα σκοταδισμού οι αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες

Διαβάστε επίσης

Μυθολογία που κινείται στον άξονα του παραλογισμού και του σκοταδισμού και επιχειρεί να διχάσει την ελληνική κοινωνία, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις γύρω από την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα συνέστησε, σε όσους επιχειρούν να αλλάξουν τώρα τις ταυτότητες τους επειδή θεωρούν ότι θα ισχύσουν για μια 10ετία, να μην ταλαιπωρούνται άδικα καθώς -όπως τόνισε- από το 2026 και μετά θα ισχύουν μόνο οι νέου τύπου ταυτότητες και καμία άλλη.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του κόμματος «Σπαρτιάτες», Χαράλαμπου Κατσιβαρδά, με θέμα «ερωτήματα επί της αναδόχου εταιρίας ως προς την έκδοση των νέων ταυτοτήτων», ο κ. Οικονόμου απέρριψε κατηγορηματικά αιτιάσεις περί μη διασφάλισης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, τονίζοντας «ότι έχει γίνει τελεί υπό τον εξονυχιστικό έλεγχο και την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου».

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι προδιαγραφές για το νέο διαγωνισμό που θα γίνει το επόμενο διάστημα θα εξασφαλίζουν και θα εγγυώνται την παρουσίαση όσον το δυνατό περισσότερων εταιριών.

«Γύρω από το θέμα των ταυτοτήτων έχει αναπτυχθεί μία ολόκληρη μυθολογία, που κυρίως κινείται στον άξονα του παραλογισμού και του σκοταδισμού, που επιχειρεί να διχάσει και να δηλητηριάσει την ελληνική κοινωνία με πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ιστορίες και ερωτήματα περί γεω-εντοπισμού, που έχουν να κάνουν με τα θρησκευτικά πιστεύω, με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή με την υγεία, τα έχουμε πολλές φορές απαντήσει. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι ότι η χώρα για πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες θα αποκτήσει δελτία ταυτότητας που δεν θα χακάρονται, δεν θα παραχαράσσονται δεν θα είναι εύκολα σε οποιουσδήποτε θέλουν να δημιουργήσουν παράνομες δραστηριότητες, πλαστογραφώντας ή κάνοντας οτιδήποτε άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Μίλησε ακόμα για κάποιους «που επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να βάλουν σκιές γύρω από οικονομικά μεγέθη και ζητήματα», επισημαίνοντας:

«Διαδικασίες γύρω από την έκδοση των εγγράφων αυτών διέπονται από καθεστώς απορρήτου. Δεν είναι δυνατόν, στοιχεία που έχουν να κάνουν με ντοκουμέντα που το ελληνικό κράτος διαθέτει για να βγουν έγγραφα -είτε είναι διαβατήρια είτε ταυτότητες ή διπλώματα και κάρτες μεταναστών- να αποτελούν αντικείμενο ευρείας συζήτησης.

Παρ όλα αυτά, για να μην υπάρχει οποιοδήποτε υπονοούμενο ότι η κυβέρνηση φοβάται οτιδήποτε ή ότι όλα δεν είναι καθαρά, θα πω με σαφήνεια τρία πράγματα:

Πρώτον: Ότι έχει γίνει τελεί υπό τον εξονυχιστικό έλεγχο και την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου.

Δεύτερον: Δεν υπάρχει καμία παράνομη πράξη και καμία διαδικασία διασπάθισης δημόσιου χρήματος, είμαστε πολύ προσεκτικοί στα αντικείμενα της σύμβασης, τι εξαντλείται τι διατίθεται, μέχρι ποιού σημείου φτάνουμε.

Τρίτον: Υπήρξε μία ακύρωση διαγωνισμού, για την οποία διάφοροι προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση, η οποία έγινε διότι ανετράπησαν από τα δεδομένα συγκεκριμένοι και πολύ ουσιαστικοί όροι εκείνου του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα ο χρόνος διάρκειας των διαβατηρίων. Με δεδομένο ότι άλλαξε αυτό το πολύ καθοριστικό μέγεθος και ζήτημα που περιλαμβανόταν στον προηγούμενο διαγωνισμό και κατόπιν γνωμοδότησης και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκρίθηκε η ματαίωση του διαγωνισμού».

«Σε ότι αφορά το χρονικό διάστημα από εκεί και μετά που τελειώνουν οι δυνατότητες οι συμβατικές που έχουμε, προετοιμάζουμε και θα βγάλουμε στον αέρα το επόμενο διάστημα τον διαγωνισμό με τις προδιαγραφές που θα εξασφαλίζουν και θα εγγυώνται την παρουσίαση στον διαγωνισμό όσον το δυνατό περισσότερων εταιριών έτσι ώστε να καλύψουμε το χρονικό διάστημα από το 2026 και μετά που δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να πηγαίνουμε με βάση τα συμβατικά αντικείμενα που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεση μας», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Κατσιβαρδά ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαφωνούν με την αφαίρεση του θρησκεύματος από τις νέες ταυτότητες και να αντιδρούν γιατί έχουν αμφιβολίες για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, ο κ. Οικονόμου αντέτεινε ότι «κανείς δεν θα αμφισβητήσει το δικαίωμα κανενός έλληνα πολίτη να διαμαρτύρεται, να διαδηλώνει, στα πλαίσια όμως που ορίζουν οι νόμοι».

«Η Δημοκρατία δεν είναι αλά καρτ. Έχει κανόνες τους οποίους πρέπει να τους σεβόμαστε σε όλη τους την έκταση και το εύρος. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση απαντά με σαφήνεια, με σεβασμό και καθαρά λόγια και σε όσους έχουν διαφορετική άποψη για τις ταυτότητες, δίνοντας τις απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα και στα καλοπροαίρετα, αλλά κρατώντας μία πάρα πολύ καθαρή και σαφή γραμμή απέναντι σε όποιον προσπαθεί να βάλει ψήγματα σκανδαλολογίας, απέναντι στον παραλογισμό και στον σκοταδισμό που πολλές φορές παρατηρούμε να αναπτύσσεται γύρω από αυτό το θέμα», είπε ο κ. Οικονόμου και κατέληξε:

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα για τους πολίτες μας που ταλαιπωρούνται αυτό το διάστημα για να αλλάξουν τις ταυτότητες που έχουν, επειδή θεωρούν ότι θα ισχύουν για μια δεκαετία. Ας μην το κάνουν, ταλαιπωρούνται άδικα. Από το 2026 και μετά όποιος δεν έχει νέου τύπου ταυτότητα δεν θα μπορεί να έχει άλλη ταυτότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα