Οι ηγέτες μουσουλμανικών χωρών – της Τουρκίας, του Ιράν και του Κατάρ—επέκριναν χθες Τρίτη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως τη Σουηδία, για τα περιστατικά καύσης αντιτύπων του Κορανίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε τις «απαράδεκτες» επιθέσεις κατά του ισλάμ στην Ευρώπη.
Ένας Ιρακινός πρόσφυγας στη Σουηδία, ο Σαλουάν Μομίκα, προκάλεσε κύμα διεθνών αντιδράσεων τον Ιούνιο καίγοντας και ποδοπατώντας αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης την πρώτη ημέρα του Έιντ αλ Άντχα.
Το Ιράκ ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Σουηδία την έκδοση του Μομίκα. Η Στοκχόλμη καταδίκασε τη βεβήλωση του Κορανίου αλλά υπογράμμισε ότι στη χώρα προέχει η ελευθερία του λόγου και της συνάθροισης.
Η κυβέρνηση της Δανίας παρουσίασε στα τέλη Αυγούστου νομοσχέδιο που θα απαγορεύει το κάψιμο του ιερού βιβλίου του ισλάμ.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν ασκεί εδώ και μήνες πίεση στη Σουηδία ώστε να λάβει μέτρα κατά των πράξεων αυτών, σε ένα πλαίσιο μεγάλης διμερούς έντασης: στα τέλη Ιουλίου η Άγκυρα ήρε, έπειτα από 14 μήνες, το βέτο της στην ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους αντάρτες.
Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Ερντογάν εκτίμησε ότι «ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία» στις ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, έχουν φτάσει σε «ανυπόφορα» επίπεδα.
Εξάλλου κατηγόρησε «λαϊκιστές πολιτικούς σε πολλές χώρες» ότι «εξακολουθούν να παίζουν με τη φωτιά», ενώ εκτίμησε ότι «οι ειδεχθείς επιθέσεις στην Ευρώπη εναντίον του Κορανίου (…) αμαυρώνουν το μέλλον της».
Σε μια εξίσου σκληρή ομιλία κατά των ΗΠΑ και της Δύσης εν γένει ο συντηρητικός Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί διαβεβαίωσε ότι «η φωτιά της ασέβειας δεν θα σβήσει την ιερή αλήθεια».
Ο Ραϊσί κράτησε ψηλά πολλές φορές αντίτυπο του Κορανίου, το οποίο φίλησε, προτού το τοποθετήσει στο αναλόγιο.
«Η ισλαμοφοβία και το πολιτιστικό απαρτχάιντ που παρατηρούμε σε κάποιες δυτικές χώρες – που ξεκινά από τη βεβήλωση των ιερών βιβλίων του Κορανίου και φτάνει ως την απαγόρευση του χιτζάμπ στα σχολεία—και άλλες πολλές λυπηρές διακρίσεις δεν συνάδουν με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε κάποια χώρα.
Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι δήλωσε ότι «το Κοράνι είναι πολύ ιερό για να το βεβηλώνει ένας ανόητος».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ