16 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

16 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι Αρμένιοι καταγγέλλουν παραβίαση της εκεχειρίας και εθνοκάθαρση

Διαβάστε επίσης

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν σήμερα πως οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, κάτι το οποίο αρνήθηκε γρήγορα το αζερικό υπουργείο Άμυνας.

Οι αρμενικές αρχές δήλωσαν πως πυρά όπλων ακούγονταν στο κέντρο της πρωτεύουσας της περιφέρειας. Δύο πηγές εκεί δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι είχαν ακούσει πυρά όπλων.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που βρίσκεται εκεί μετέδωσε επίσης πως πυρά, η προέλευση των οποίων δεν ήταν προσώρας γνωστή, ακούγονταν στο Στεπανακέρτ γύρω στις 12:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Οι καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς ξεκίνησαν το πρωί οι συνομιλίες Αζέρων και Αρμενίων του Καραμπάχ για τον αφοπλισμό της τοπικής  κυβέρνησης και των αυτονομιστών και την επανένταξη του θυλάκου στην Αζερική επικράτεια . Ταυτόχρονα από το βήμα του ΟΗΕ η  Αρμενία χαρακτήρισε σήμερα “‘έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλώνοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως “μια εθνοκάθαρση” βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Η Αρμενία δεν σταμάτησε να ενημερώνει το Συμβούλιο για μια επικείμενη εθνοκάθαρση. Σήμερα, είναι σε εξέλιξη (…). Όμως οι άμαχοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν εγκλωβιστεί και δεν έχουν κανέναν τρόπο να απομακρυνθούν καθώς το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να εμποδίζει τη μοναδική σανίδα σωτηρίας που τους συνδέει με το Αρμενία”, δήλωσε ο Αρμένιος πρεσβευτής Αντρανίκ Χοφχανισιάν.

“Δεν πρόκειται για μια απλή κατάσταση σύγκρουσης, αλλά για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που πρέπει να αντιμετωπισθεί ως τέτοιο”, πρόσθεσε.

Λίγο μετά, εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν, η Ντιλάρα Αμπντουλάγεβα, εξέθεσε τους λόγους που ώθησαν τη χώρα της να ανακτήσει τον έλεγχο της περιφέρειας αυτής, λέγοντας πως επρόκειτο για “αντιτρομοκρατικά μέτρα”.

Στην αζέρικη πόλη Γεβλάχ οπου ξεκίνησαν οι συνομιλίες έξι άνδρες με πολιτικά ρούχα βρίσκονται γύρω από ένα τραπέζι για να διαπραγματευθούν την επανένταξη στο Αζερμπαϊτζάν αυτού του εδάφους όπου κατοικούν κυρίως Αρμένιοι. Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει μεταξύ αυτών έναν αντιπρόσωπο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον Νταβίντ Μελκουμιάν.

Μια οχηματοπομπή από μαύρα οχήματα 4Χ4 είχε αφιχθεί προηγουμένως στο χώρο των διαπραγματεύσεων στο Γέβλαχ, σε απόσταση 295 χιλιομέτρων δυτικά της αζέρικης πρωτεύουσας, ακολουθούμενη από ένα όχημα στο οποίο κυματίζει μια ρωσική σημαία και φέρει πινακίδες κυκλοφορίας του ρωσικού στρατού.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη επανέλαβε «την αμέριστη υποστήριξη» της Άγκυρας προς το Μπακού στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος του έδωσε «πληροφορίες» αναφορικά με την «τρέχουσα κατάσταση», ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η αζέρικη στρατιωτική επιχείρηση, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι, μέσα σε 24 ώρες, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 400. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε από την πλευρά του πως δύο ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, Τετάρτη, όταν το όχημά τους έγινε στόχος πυρών.

Το ερώτημα που τώρα προκύπτει είναι εάν η 35ετής σύγκρουση γύρω από τον αμφισβητούμενο αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έληξε οριστικά  υπέρ του Αζερμπαϊτζάν και το τι θα γίνει με τους 120.000 Αρμένιου κατοίκους της περιοχής.

Το Μπακού θέλει  την επανένταξη στην επικράτειά του του θύλακα αυτού, στον οποίο κατοικούν κυρίως Αρμένιοι. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίσθηκε όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ και η απόσχισή του οδήγησε σε δύο αιματηρούς πολέμους στα χρόνια του 1990 και το 2020.

Βάσει της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, όπως αυτή παρουσιάσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, οι δυνάμεις των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρέπει να διαλυθούν και να αφοπλισθούν ενώ η περιφέρεια θα επανενταχθεί στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο εύφλεκτος θύλακος του Ναγκόρνο Καραμπάχ 

Το Ναγκόρνο (Ορεινό) Καραμπάχ, ορεινή περιοχή στον νότιο Καύκασο, εντός του Αζερμπαϊτζάν περιοχή, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά οι 120.000 κάτοικοί του είναι κατά κύριο λόγο Αρμένιοι. Ειναι διαμφισβητούμενη περιοχή καθώς Αρμένιοι και Αζέροι διεκδικούν την κυριαρχία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με αποτέλεσμα να έχουν ξεσπάσει ήδη δύο πόλεμοι μεταξύ των δύο κρατών.

Το 2020, όμως, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μία ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στο Καραμπάχ, σε μία σύγκρουση που έγινε γνωστή ως ο «πόλεμος των 44 ημερών». Η νίκη των Αζερικών δυνάμεων ήταν εκτεταμένη και διότι χρησιμοποιώντας drones που είχε αγοράσει από Τουρκία και Ισραήλ, κατέλαβαν το ένα τρίτο περίπου όλης της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ 6.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η Ρωσία, που έχει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία αλλά βρίσκεται και σε καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν, ανέλαβε να μεσολαβήσει και να διαπραγματευτεί κατάπαυση του πυρός.

Η συμφωνία προέβλεπε να στείλει η Ρωσία ειρηνευτική δύναμη 1.960 στρατιωτών, οι οποίοι θα ήταν επιφορτισμένοι να φρουρούν τον «διάδρομο Λατσίν», ένα ορεινό πέρασμα που αποτελεί την πιο σύντομη διαδρομή μεταξύ Αρμενίας και Ναγκόρνο Καραμπάχ και πλέον αποτελούσε τον μοναδικό δρόμο που συνέδεε την περιοχή με το Γερεβάν.

Τον Δεκέμβριο του 2022, Αζέροι που δηλώνουν περιβαλλοντικοί ακτιβιστές μπλόκαραν τον «διάδρομο του Λετσίν» ενώ τον περασμένο Απρίλιο το Μπακού έθεσε σε λειτουργία επίσημο σημείο ελέγχου στην περιοχή με τον ισχυρισμό της αποτροπής του λαθρεμπορίου όπλων.

Η ένταση αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο, με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να αλληλοκατηγορούνται για συγκέντρωση στρατευμάτων. Μάλιστα, το Ερεβάν παραπονέθηκε στη Ρωσία ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία την έχει αποσπάσει από αυτό που η ίδια η Μόσχα λέει ότι είναι ο ρόλος της ως εγγυητής της ασφάλειας στον νότιο Καύκασο.

Τελικά, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 αιφνιδιαστική επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με περίπου 200 ανθρώπους να σκοτώνονται. Η υπεροχή των Αζέρων ήταν τέτοια που οι Αρμένιοι έσπευσαν μετά από 24 ώρες να αποδεχθούν τους ρωσικούς όρους για εκεχειρία.

Αθήνα 984 με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα