16.5 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

16.5 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Στο στόχαστρο της εφορίας από σήμερα 51.000 μεγαλο-οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη 90 δισ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όπως κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακίνητης περιουσίας μεγαλο-οφειλετών της εφορίας θα δύνανται να ενεργοποιούν, κατά προτεραιότητα, από σήμερα οι ελεγκτές-εφοριακοί που πλαισιώνουν το νέο εισπρακτικό κέντρο της Αττικής που θέτει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ.

Κύρια επιδίωξη να εισπραχθούν φέτος και του χρόνου τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στο δημόσιο. Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά των μεγαλο-οφειλετών θα εκτελούνται ,σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, κατά προτεραιότητα, σε όσους από τους 51.000 μεγαλο-οφειλέτες της εφορίας αρνήθηκαν, παρά τις σχετικές ειδοποιήσεις της εφορίας, να υπαχθούν σε τμηματικές ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

Οι συγκεκριμένοι 51.000 μεγαλο-οφειλέτες(φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) χρωστούν περισσότερα από 90 δισ. ευρώ επί συνόλου περίπου 4,2 εκατ. οφειλετών (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία 105 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ από 100.000 ευρώ -1 εκατ. ευρώ χρωστούν 42.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και πάνω από 1 εκατ. ευρώ 9.000.Ωστόσο αρκετές από τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να αναφερθεί ,που οφείλουν τα περισσότερα έχουν κηρύξει πτώχευση εδώ και πολλά χρόνια (Ακρόπολις χρηματιστηριακή, Πειραϊκή- Πατραϊκή κλπ)

Με βάση τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας από τα 4,2 εκατ. των ληξιπρόθεσμων οφειλετών 2 εκατομμύρια απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί, κατάσχεση κινητών αξιών και ακινήτων, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κ.λ.π).

Πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα 

Προκειμένου οι ελεγκτές-εφοριακοί του νέου πολυδύναμου εισπρακτικού κέντρου ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Αττική να έχουν περισσότερες δυνατότητες και “όπλα” στη φαρέτρα τους για κάθε ΑΦΜ μεγαλο-οφειλέτη, θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, όπως το Taxis, το Taxisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, Γενικό Μητρώο Εταιρειών κ.ά.).

Στον ψηφιακό φάκελο του οφειλέτη θα παρατίθενται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν να ληφθούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών του φορολογούμενου, ενώ θα ελέγχονται και λοιποί εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι).

Η νέα υπηρεσία είσπραξης της εφορίας 

Ειδικότερα οι αρμοδιότητες της νέας υπερ-υπηρεσίας, δηλαδή του νέου εισπρακτικού κέντρου Aττικής, όπως και του αντίστοιχου που θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη από τον Ιανουάριο του 2024,σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι οι εξής:

 • Επιβολή αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων από το δημόσιο για την αποπληρωμή των «κόκκινων χρεών».
 • Έλεγχος, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων.
 • Κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση το ύψος της οφειλής και εντοπισμός ανά γεωγραφική περιοχή με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων με στίγμα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.
 • Αυτόματη παρακολούθηση για την πορεία και την εξέλιξη της «κόκκινης οφειλής».
 • Η λήψη και επεξεργασία αιτημάτων για τη χορήγηση στοιχείων και πληροφοριών από φορολογουμένους, υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή τρίτους.
 • Ο έλεγχος και η σύνταξη εκθέσεων χαρακτηρισμού οφειλών αρμοδιότητας της Διεύθυνσης ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
 • Η είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
 • Η βεβαίωση ή η καταχώριση των στοιχείων των νόμιμων τίτλων στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων, η καταχώριση των εισπράξεων, των επιστροφών και των διαγραφών, η τήρηση των λοιπών βιβλίων του Τμήματος Εσόδων, η τακτοποίηση υπερεισπράξεων, καθώς και η τήρηση της λογιστικής.
 • Η διαχείριση και η παρακολούθηση της διαδικασίας των εισπράξεων που διενεργούνται μέσω των φορέων είσπραξης.
 • Η διαχείριση και η παρακολούθηση της διαδικασίας των επιστροφών φόρου.
 • Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών που διέπονται από ειδικές διατάξεις, λόγω υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας, όπως πτώχευση ή προπτωχευτικές διαδικασίες ή δικαστική διαδικασία ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης ή δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομίας, καθώς και οφειλών σχολαζουσών κληρονομιών.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα