Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει το σίδηρο στον οργανισμό μας. Όταν τα επίπεδα της είναι σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα τότε μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.
Οι κύριες αιτίες της χαμηλής φερριτίνης περιλαμβάνουν ανεπαρκή διατροφική λήψη σιδήρου, χρόνιες αιμορραγίες , αναιμία, αυξημένη απώλεια σιδήρου από το γαστρεντερικό σύστημα (όπως στην περίπτωση της κοιλιοκάκης), και χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Η χαμηλή φερριτίνη αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης ατονίας, αδυναμίας στα πόδια, δυσκολία αναπνοής.
Στα αρχικά στάδια, η χαμηλή φερριτίνη μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, με την εξέλιξη της έλλειψης σιδήρου, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, δερματικές αλλαγές (π.χ., αναιμικές αλλαγές στα νύχια), και αδυναμία.
Επίσης η χαμηλή φερριτίνη μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά. Σε σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσονται σχισμές στις γωνίες του στόματος, διαστροφή συμπεριφοράς, κοιλονυχία, νευρολογικά σύνδρομα.
Η αντιμετώπιση της χαμηλής φερριτίνης συνήθως περιλαμβάνει συμπληρώματα σιδήρου που προστίθενται στη διατροφή, εάν αυτή δεν παρέχει αρκετό σίδηρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστεί η βασική αιτία της έλλειψης σιδήρου, όπως η αντιμετώπιση αιμορραγιών ή φλεγμονών.
Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν υποψιάζεστε ότι έχετε χαμηλή φερριτίνη, καθώς μόνο αυτός μπορεί να καθορίσει την αιτία και να σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή.