back to top
27 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

27 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Κ. Γιαννόπουλος: Υπάρχει εξοικείωση των παιδιών με τη βία, κυρίως την ενδοσχολική-Ένας στους τρείς ανηλίκους έχει δεχθεί εκφοβισμό

Διαβάστε επίσης

Επιθέσεις 12χρονων με σουγιάδες και στιλέτα στις παρυφές της Ακρόπολης και του Φιλοπάππου, κλοπές κινητών με μπουνιές και κλωτσιές στο κέντρο της πόλης, ραντεβού για αναμέτρηση σε απόμερα κτίρια ή και σε πολυσύχναστα σημεία όπως τα Μall, νεοσύστατες συμμορίες σε γειτονιές της Αττικής και της περιφέρειας, αλλά και πολλά άλλα γεγονότα μαρτυρούν την έκταση του φαινομένου της βίας μεταξύ ανηλίκων στη χώρα μας. Ακόμα και μέσα στα σχολεία που συχνά πλέον δεν αποτελούν ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές,

«Υπάρχει μια εξοικείωση με τη βία και ειδικά την ενδοσχολική. Η αντιμετώπισή της αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία ως σύνολο, δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί μόνο σε κυβερνητικό πλαίσιο» τόνισε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Kώστας Γιαννόπουλος.

Με αφορμή επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας κρούοντας κώδωνα κινδύνου μιλά στον Αθήνα 984 καλεσμένος της Μαργαρίτας Μυτιληναίου, ανήμερα της διεθνούς ημέρας μη βίας. Σκιαγραφεί το προφίλ των παιδιών που επιλέγουν τον συγκεκριμένο …τρόπο έκφρασης, επισημαίνει τον ρόλο του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και την επίδραση της βίας στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

«Συχνά θυματοποιούνται τα παιδιά που δέχονται βία, αλλά και όσα την ασκούν. Δεν είναι σωστό σε αυτές τις περιπτώσεις να χρησιμοποιούνται λέξεις όπως θύτες και θύματα. Απεναντίας, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πλάσματα που χρειάζονται βοήθεια.Το ίδιο και οι παρατηρητές. Μην ξεχνάμε ότι πάνω απ όλα μιλάμε για παιδιά.Και  οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί  της κατάστασης  που έχει δημιουργηθεί.. Ένας στους τρείς ανηλίκους, δηλαδή το 32% των παιδιών της χώρας έχουν δεχθεί σχολικό εκφοβισμό, ενώ ένα στα έξη παιδιά δηλώνει πως το σχολείο  δεν τα μαθαίνει να μην ασκούν bullying στους συμμαθητές τους» λέει με την επισήμανση ότι το «Χαμόγελο του παιδιού» έχει την προεδρία στο ευρωπαϊκό δίκτυο κατά του bullying.

Που οφείλεται όμως αυτή η αύξηση στην παραβατικότητα μεταξύ των νέων; Η βία, οι επιθέσεις, αλλά και η σύσταση συμμοριών, το οργανωμένο έγκλημα, που συνιστούν λανθασμένα υποδείγματα συμπεριφοράς.

«Το χειρότερο είναι πως δημιουργείται ένας μιμητισμός. Κυρίως μεταξύ παιδιών με μειωμένη αυτοεκτίμηση, που ζουν σε προβληματικές οικογένειες και έχουν υποστεί κακοποίηση για να γίνουν και τα ίδια στη συνέχεια κακοποιητικά. Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε εύπορα περιβάλλοντα. Η συχνότητα των παραβατικών συμπεριφορών έχει ενισχυθεί και οι μορφές βίας μεταξύ εφήβων έχουν διαφοροποιηθεί κυρίως λόγω της ανασφάλειας από τις συνεχείς κρίσεις – πανδημία, οικονομική κρίση, πόλεμος – των τελευταίων χρόνων. Μέσα από ανάρμοστες, τοξικές και βίαιες συμπεριφορές οι νέοι μπορεί να εκφράζουν τον θυμό τους και την πίεση που νοιώθουν» αναφέρει ο Κώστας Γιαννόπουλος.

Επιπλέον προσθέτει,  ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχουν συμβάλει και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρόσβαση των παιδιών σε πληροφορίες και ερεθίσματα είναι τεράστια και  συνήθως ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα στην πλειονότητά τους να μην διαθέτουν την συναισθηματική ωριμότητα να τις διαχειριστούν.

«Το φαινόμενο όμως δεν γεννιέται μέσα  στο σχολείο. Εντοπίζεται εκεί διότι βρίσκει πρόσφορο έδαφος ανάμεσα  σε παιδιά με ευαισθησίες και διαφορετικότητες. Στο χαρακτήρα, τη φυλή και το χρώμα της επιδερμίδας τους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα παιδιά που επιζητούν να ξεχωρίσουν με βίαιες συμπεριφορές , να πάρουν like στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου αναρτούν βίντεο με τα …κατορθώματά τους και να αντλήσουν ικανοποίηση μέσα από τη βία» συμπληρώνει.

Και δεν είναι μόνον αυτά. Σύμφωνα με  στατιστικά στοιχεία του πρώτου 6μήνου του 2023 που επικαλείται  ο κ Γιαννόπουλος «κάθε δεύτερη ημέρα , ένα παιδί αποπειράται να κάνει κακό στον εαυτό του ή εμφανίζει αυτοκτονικό ιδεασμό».   

Γεγονότα που δείχνουν πως η λύση -ανάμεσα σε άλλα- είναι να καλλιεργούνται συνδυαστικά στα παιδιά – τόσο στην οικογένεια όσο και στο σχολείο- ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο και η ενσυναίσθηση. Να αντιλαμβάνονται δηλαδή τον πόνο από τις ακραίες συμπεριφορές τους, αλλά και τις επιπτώσεις που συνεπάγονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα