back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό: Οι υποψήφιοι συμφωνούν πως χρειάζεται σκληρή στάση έναντι του εγκλήματος, διαφωνούν για την οικονομία

Διαβάστε επίσης

Οι δυο υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τη 15η Οκτωβρίου την προεδρία του Ισημερινού στον δεύτερο γύρο των εκλογών στο κράτος των Άνδεων συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ χθες Κυριακή πως είναι ανάγκη να ενισχυθεί η ασφάλεια, όμως διαφώνησαν για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας.

Η αριστερή υποψήφια Λουίσα Γκονσάλες, δικηγόρος και θεωρούμενη ως προστατευόμενη του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, όπως και ο νεαρός Ντανιέλ Νομπόα, γιος του μεγιστάνα Άλβαρο Νομπόα, που έκανε την έκπληξη του πρώτου γύρου καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, υποσχέθηκαν πως θα τηρήσουν σκληρή στάση έναντι των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, θα ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας και θα ζητήσουν διεθνή υποστήριξη για την αντιμετώπιση της ανασφάλειας που δεν σταματά να επιδεινώνεται.

Η κυρία Γκονσάλες επικράτησε στον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας το 34% των ψήφων. Ωστόσο, ο κ. Νομπόα την ξεπέρασε στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις τον Σεπτέμβριο.

Ο δεξιός υποψήφιος υποσχέθηκε ότι «θα ανακτήσω τον έλεγχο της χώρας που μας απέσπασαν», θα χαρακτηρίσει τις συμμορίες «ναρκωτρομοκρατικές» οργανώσεις και ότι θα στέλνει τους πλέον επικίνδυνους κρατούμενους σε πλωτές φυλακές.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, πρώην τραπεζίτης, προκήρυξε πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Μάιο για να αποφύγει το ενδεχόμενο δίκης και παύσης του από το κοινοβούλιο. Είτε κερδίσει η Λουίσα Γκονσάλες, είτε ο Ντανιέλ Νομπόα, θα ασκήσει την προεδρία μόνο μέχρι το 2025, όταν θα διεξαχθούν οι εκλογές όπως ήταν προγραμματισμένο.

Αν και οι δύο υποψήφιοι εμφανίστηκαν να συμφωνούν σε αδρές γραμμές στο ζήτημα του εγκλήματος, παρουσίασαν εντελώς διαφορετικά οράματα για την τόνωση της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων στον Ισημερινό. Η ανάπτυξη της χώρας αναμένεται να φθάσει το 1,5% του ΑΕΠ φέτος και να επιβραδυνθεί στο 0,8% το 2024.

Η κυρία Γκονσάλες δεσμεύτηκε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και επανέλαβε πως σχεδιάζει να αξιοποιήσει μέρος του αποθέματος συναλλάγματος 2,5 δισεκ. δολαρίων ρίχνοντάς το στην οικονομία, ενώ ανήγγειλε πως θα καταργήσει κάποιες φοροαπαλλαγές.

Από την πλευρά του ο κ. Γκονσάλες υποσχέθηκε αντιθέτως κίνητρα για εταιρείες που προσλαμβάνουν νέους και πρόσθεσε πως θα προωθήσει ιδιωτικές επενδύσεις στη μεταφορά ηλεκτρισμού και στη διύλιση πετρελαίου.

Ωστόσο είπε πως η πρότασή του να αξιοποιηθεί ποσό 1,5 δισεκ. δολαρίων από τα αποθέματα συναλλάγματος θα υλοποιηθεί μόνο στο χειρότερο σενάριο.

«Η χρησιμοποίηση του αποθέματος είναι το σχέδιο ωμέγα», ανέφερε. «Αν δούμε πως ο κόσμος έχει σοβαρά προβλήματα, αν οι πολίτες πλήττονται από το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το ποσό ως μέσο της ύστατης προσφυγής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα