Συμβαίνει τώρα

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του λιμού οι Νοτιοσουδανοί προειδοποιεί το WFP

Για τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν λιμό οι Νοτιοσουδανοί που επέστρεψαν στη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις μάχες στο γειτονικό Σουδάν προειδοποίησε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του .

Σχεδόν 7.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 15 Απριλίου που ξέσπασε ο πόλεμος στο Σουδάν ανάμεσα στον στρατό, του οποίου ηγείται ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ Αλ Μπουρχάν, και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, των οποίων ηγείται ο πρώην υπαρχηγός του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, σύμφωνα με εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Armed Conflict Location & Event Data Project.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει επίσης τον εκτοπισμό πάνω από 5 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων 2,8 εκατομμύρια που εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα Χαρτούμ, η οποία σπαράσσεται από αδιάκοπους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, πυρά πυροβολικού και οδομαχίες.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες και διέσχισαν τα σύνορα με το Νότιο Σουδάν είναι Νοτιοσουδανοί που «επιστρέφουν σε μια χώρα που βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικές ανάγκες», υπογραμμίζει το WFP σε ανακοίνωσή του.

«Βλέπουμε οικογένειες να εγκαταλείπουν μια καταστροφή για (να βρεθούν σε) μια άλλη, φεύγουν για να γλιτώσουν από τον κίνδυνο στο Σουδάν και βρίσκονται αντιμέτωποι με την απελπισία στο Νότιο Σουδάν», δήλωσε η Μέρι-Έλεν Μακγκρόαρτι, η διευθύντρια του WFP στο Νότιο Σουδάν. Το WFP δεν διαθέτει τους «απαραίτητους πόρους για να παράσχει ζωτικής σημασίας βοήθεια σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη», προειδοποίησε.

Οι Νοτιοσουδανοί «διασχίζουν τα σύνορα μη έχοντας τίποτε άλλο από ρούχα στην πλάτη τους», και κάποιοι πέφτουν επίσης θύματα βιασμών και βίας στη διάρκεια του ταξιδιού τους, επισημαίνει το WFP, εκφράζοντας επίσης φόβο για το ξέσπασμα επιδημιών στη διάρκεια της εποχής των βροχών.

Αφού εξασφάλισε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν, το 2011, το Νότιο Σουδάν βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 400.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων μεταξύ του 2013 και του 2018.

Ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη το 2018 προβλέπει τον διαμοιρασμό της εξουσίας ανάμεσα στους αντιπάλους Σάλβα Κιρ και Ρικ Μάτσαρ στους κόλπους κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ωστόσο οι εντάσεις και η βία εξακολουθούν να υπονομεύουν τη νεότερη χώρα του πλανήτη, που είναι πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, αλλά η τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ