19.5 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

19.5 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Μαλί: Αντάρτες λένε πως κυρίευσαν κι άλλο στρατόπεδο στον βορρά

Διαβάστε επίσης

Αυτονομιστές αντάρτες με κυρίαρχο στοιχείο τη φυλή Τουαρέγκ στο βόρειο Μαλί ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως απέσπασε κι άλλο στρατόπεδο από τις ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή, θέατρο κλιμάκωσης της βίας από τον Αύγουστο.

Το Ανώτερο Συμβούλιο για την Ενότητα του Αζαουάντ (ΑΣΕΑ) ανέφερε σε λακωνική ανακοίνωσή του που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι βάση του στρατού στην Ταουσά, όχι μακριά από την Μπουρέμ, στην περιοχή Γκαό, τέθηκε «υπό έλεγχο» των ανταρτών, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Εκπαιδευτικός στην περιοχή, με τον οποίο συνομίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε πως άκουσε ανταλλαγές πυρών χθες μετά το μεσημέρι στην περιοχή όπου βρίσκεται το στρατόπεδο.

Το ΑΣΕΑ είναι συνιστώσα του Συντονισμού Κινημάτων του Αζαουάντ (ΣΚΑ), συμμαχίας οργανώσεων με κυρίαρχο στοιχείο τους Τουαρέγκ, η οποία, αφού εξεγέρθηκε εναντίον του κεντρικού κράτους το 2012, υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Μπαμακό το 2015, αλλά ξαναπήρε τα όπλα τον Αύγουστο.

Βάσεις του στρατού έχουν γίνει έκτοτε στόχος επιθέσεων του ΣΚΑ, καθώς και της Οργάνωσης Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), η οποία πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, μεταξύ των περιοχών Τιμπουκτού και Γκαό και ακόμη νοτιότερα.

Οι επιτιθέμενοι καταλαμβάνουν θέσεις του στρατού και αποχωρούν έπειτα από κάποιο καιρό, με βάση τις λιγοστές πληροφορίες και εικόνες από τα γεγονότα αυτά. Γενικά, οι στρατιωτικές αρχές λένε πως απωθούν τους επιτιθέμενους.

Οι ανακοινώσεις των ανταρτών, όπως άλλωστε όλων των πρωταγωνιστών των εχθροπραξιών στο Μαλί, είναι δύσκολο να επαληθευτούν, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Η πρόσβαση σε ανεξάρτητες πηγές εν μέσω μαχών και με φόντο το στρατιωτικό καθεστώς είναι περίπλοκη υπόθεση.

Το βόρειο Μαλί έχει μετατραπεί από τα τέλη Αυγούστου σε θέατρο αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών εν μέσω αντιπαλότητας για τον έλεγχο εδαφών.

Η αναζωπύρωση της βίας συμπίπτει με την εξελισσόμενη αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, την οποία έσπρωξε προς την έξοδο η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του 2020.

Προστίθεται στη βία στο κεντρικό τμήμα της χώρας και την εξάπλωση των τζιχαντιστών σε βορρά κι ανατολή.

Οχηματοπομπή των ένοπλων δυνάμεων, αποτελούμενη από δεκάδες οχήματα και τεθωρακισμένα, αναχώρησε τη Δευτέρα από την Γκαό προς την κατεύθυνση της Κιντάλ, οχυρού των αυτονομιστών Τουαρέγκ. Η κίνηση αυτή έδωσε τροφή σε σενάρια για ευρείας κλίμακας επίθεση στην Κιντάλ, πιθανόν σημείο καμπής έπειτα από μια δεκαετία πολέμου.

Ωστόσο τοπικές πηγές έκαναν λόγο χθες Τετάρτη το πρωί για πυρά στον τομέα της Ταρκέν, στην πορεία της οχηματοπομπής.

Η ΟΥΙΜ ανέλαβε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης την ευθύνη για επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον της οχηματοπομπής, στην οποία βρίσκονταν επίσης, κατ’ αυτή, μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ. Ανέλαβε ακόμη την ευθύνη για επίθεση σε άλλη οχηματοπομπή του στρατού, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Ο στρατός φάνηκε να αναγνωρίζει τις επιθέσεις. Έκανε λόγο για επίθεση με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς προχθές Τρίτη μεταξύ της Γκαό και της Ανεφί, στην πορεία της οχηματοπομπής, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα