Τα πολιτικά συμπεράσματα που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών επιχείρησε να αναλύσει ο έμπειρος πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.
Καταθέτοντας τις εκτιμήσεις του σχετικά με το πως διαμορφώνεται πλέον το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, τόνισε ότι παραμένει αμετάβλητο ενώ σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτικός σχηματισμός, δείχνει να οδεύει προς το τέλος του.
«Βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του κύκλου που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 με τη νίκη της ΝΔ και την προοδευτική εκλογική κατάρρευση και το οριστικό πολιτικό τέλος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την πολιτική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί αυτή τη νέα συνθήκη. Σήμερα στη χώρα σήμερα έχουμε το απόλυτο κενό στην αντιπολίτευση», επισήμανε, κάνοντας λόγο για «πολιτική ανισορροπία».
Διέβλεψε δε , ότι θα χρειαστεί μακρύς χρόνος προκειμένου να ανασυνταχθεί η αντιπολίτευση και να επανέλθει μια κανονικότητα στο πολιτικό σύστημα.
Παράλληλα, ο κ. Κουσούλης, διέκρινε μια αδυναμία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ να κατανοήσει ότι «έχει ολοκληρώσει τον βίο του», υπογραμμίζοντας σχετικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα προϊόν της κρίσης , ένα πολιτικό φαινόμενο αλλά και ένας πολιτικός παροξυσμός που εξέπνευσε και δεν έχει πλέον καμία δυνατότητα να ανασυγκροτηθεί πολιτικά και να γίνει κυβερνητικό κόμμα. Υπό αυτή τη έννοια, θα ήταν χρήσιμο στο επόμενο συνέδριο να διακηρύξουν επίσημα το πολιτικό τέλος του και να προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού κόμματος».
Αναφορικά με τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τόνισε: «Έχει φτάσει στα όριά του. Δεν υπάρχει η πολιτική δυνατότητα να γίνει μεγάλο κόμμα. Στη συνείδηση των πολιτών λειτουργεί ως μια αρνητική παράσταση».
Για την μεγάλη αποχή που σημειώθηκε| και σε αυτήν την εκλογική διαδικασία με το ποσοστό να ξεπερνά το 50%, μεγαλύτερο δηλαδή από εκείνο που καταγράφηκε στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, την απέδωσε στο αίσθημα παραίτησης των πολιτών.
«Η αποχή ενισχύεται διαρκώς και ως γεγονός αποτυπώνει την παραίτηση του κοινωνικού σώματος δεν είναι απλώς άρνηση συμμετοχής. Οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα ούτε από τις τοπικές ούτε από τις κεντρικές αρχές και δεν συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Είναι κάτι περισσότερο από απογοητευμένοι».
Σχολιάζοντας τις ομοφοβικές δηλώσεις του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, είπε: «Το φαινόμενο Μπέου είναι πρωτίστως φαινόμενο του λαού που τον ψηφίζει. Ο Μπέος είναι αντανάκλαση μιας συγκεκριμένης συνθήκης που αν δεν υπήρχε, δεν θα είχε εκλεγεί. Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί Μπέοι στην Ελλάδα σήμερα που να χειροκροτούνται με πάθος ακόμα και για την πιο ακραία διατύπωση που θα εκφωνούσαν. Όλα αυτά, συνδέονται με την βαθύτατη παρακμή που έχει εγκατασταθεί στη χώρα η οποία βρίσκεται σε κατάσταση αποσάθρωσης».