Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκε από δικαστήριο του Κολοράντο στις ΗΠΑ ένας από τους λευκούς αστυνομικούς που διώκονταν για τον θάνατο μετά τη σύλληψή του του Ελάιζα ΜακΚλέιν, ενός νεαρού Αφροαμερικανού που έχασε τη ζωή του το 2019.
Τον Αύγουστο του 2019 κατά τη σύλληψη του 23χρονου ΜακΚλέιν στην Ορόρα του Κολοράντο οι αστυνομικοί του έκαναν κεφαλοκλείδωμα και στη συνέχεια του χορήγησαν ισχυρό ηρεμιστικό. Πέθανε τρεις ημέρες αργότερα από καρδιακή προσβολή.
Το περιστατικό αυτό είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης μετά τον θάνατο ενός άλλου Αφροαμερικανού κατά τη σύλληψή του, του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020.
Αρχικά η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο, αλλά ο κυβερνήτης του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις ζήτησε την επανάληψη των ερευνών τον Ιούνιο του 2020 αφού συναντήθηκε με την οικογένεια του Αφροαμερικανού. Αίτηση για την επανέναρξη της έρευνας σχετικά με τον θάνατο του ΜακΚλέιν συγκέντρωσε τρία εκατομμύρια υπογραφές.
Σώμα ενόρκων στο Κολοράντο έκρινε χθες, Πέμπτη, τον αστυνομικό Ράντι Ροντέμα ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Ο πρώην συνάδελφός του Τζέισον Ρόζενμπλατ, που αντιμετώπιζε τις ίδιες κατηγορίες, αθωώθηκε. Ένας τρίτος αστυνομικός, ο Νέιθαν Γούντγιαρντ, που κατηγορούνταν ότι έκανε κεφαλοκλείδωμα στον νεαρό, θα δικαστεί τις επόμενες ημέρες, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο 9News NBC.
Εξάλλου δύο νοσηλευτές πρόκειται επίσης να δικαστούν τον Νοέμβριο για την ίδια υπόθεση, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα.
“Η σημερινή απόφαση αφορά την ανάληψη ευθυνών, όλος ο κόσμος λογοδοτεί και είναι ίσος απέναντι στον νόμο”, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Φιλ Γουάιζερ.
Την ημέρα του συμβάντος η αστυνομία είχε λάβει μια κλήση για έναν “ύποπτο” Αφροαμερικανό που φορούσε μάσκα του σκι και “συμπεριφερόταν περίεργα” σε δρόμο της Ορόρα.
Ένας αστυνομικός είχε ισχυριστεί ότι ο ΜακΚλέιν, που δεν έφερε όπλο, προσπάθησε να αρπάξει το όπλο του. Σύμφωνα με την οικογένεια του θύματος, ο νεαρός είχε απλώς βγει για να αγοράσει κάτι να πιει και συχνά φορούσε μάσκα του σκι για να μην κρυώνει επειδή έπασχε από αναιμία.
Πηγή: ΑΠΕ