back to top
18.8 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας της Βραζιλίας πνίγεται από τους καπνούς των πυρκαγιών

Διαβάστε επίσης

Η Μανάους ασφυκτιά, υφίσταται εισβολή μέρες τώρα από τον καπνό πυρκαγιών με σκοπό την αποψίλωση δασικών εκτάσεων, με υπαίτιους «εγκληματίες», οι οποίοι μπήκαν χθες Παρασκευή στο στόχαστρο της υπουργού Περιβάλλοντος.

Από την Τετάρτη, οι πυρκαγιές στην περιοχή της Μανάους έχουν γεμίσει με γκρίζο καπνό την πόλη των περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Στους δρόμους, κάποιοι φορούν μάσκες για να προστατευτούν.

Εξαιτίας του καπνού, η ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα της Αμαζόνας (βόρεια) συγκαταλέγεται στις πιο ανθυγιεινές στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του εξειδικευμένου ιστότοπου World Air Quality Index.

Ο Μάρτσου Γκαρσία, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, προειδοποίησε πως οι καπνοί στη Μανάους συνεπάγονται «μεγάλους κινδύνους» και κάλεσε τον πληθυσμό να αποφεύγει όσο περισσότερο είναι δυνατόν να εκτίθεται σε αυτούς.

«Αυτός ο καπνός μας κάνει κακό. Ο κόσμος δεν ξέρει πως όταν βάζουν φωτιά στα δάση, πεθαίνουν πολλά ζώα», είπε η 72χρονη Μαρία Λουίζα Χέις, που κυκλοφορεί με μάσκα για να μην «αναπνέει αυτόν τον τοξικό αέρα».

Αυτός ο Οκτώβριος συγκαταλέγεται στους χειρότερους ως προς τον αριθμό των εστιών φωτιάς που έχουν καταγραφεί στην Αμαζόνας τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με δεδομένα του εθνικού ινστιτούτου διαστημικών ερευνών (INPE).

Το ινστιτούτο κατέγραψε ως προχθές Πέμπτη 2.770 ενεργές εστίες από την αρχή του μήνα, αριθμό αυξημένο κατά 154% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2022.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι στέλνει 2 ελικόπτερα και 149 επιπλέον μέλη προσωπικού που θα προστεθούν στους 140 πυροσβέστες οι οποίοι έδιναν ήδη μάχη με τις φλόγες.

Πέρα από αυτές τις φωτιές, η περιοχή υφίσταται ξηρασία εξαιρετικής βαρύτητας, που έχουν μειώσει το επίπεδο των υδάτων σε κρίσιμα επίπεδα. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι υφίστανται τις συνέπειες, σε ό,τι αφορά τις μεταφορές και τον εφοδιασμό με πόσιμο νερό.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα εξεγέρθηκε εναντίον των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μπραζίλια.

«Δεν υπάρχουν πυρκαγιές από φυσικά αίτια στον Αμαζόνιο», είπε και καταφέρθηκε εναντίον των «εγκληματιών» οι οποίοι βάζουν φωτιές για να αποψιλώσουν δασικές εκτάσεις ώστε να μετατραπούν σε αγροτεμάχια.

Από την αρχή της χρονιάς, όταν επανήλθε στην εξουσία ο κεντροαριστερός πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, η αποψίλωση των δασών μειώθηκε κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Όμως η κατάσταση έχει σήμερα «πολύ μεγάλη σοβαρότητα», τόνισε η υπουργός.

«Διασταυρώνονται τρεις παράγοντες: η μεγάλη ξηρασία λόγω (του φαινομένου) Ελ Νίνιο, η μεγάλη ποσότητα ξηρής οργανικής ύλης και οι πυρκαγιές που οφείλονται σε εμπρησμούς», πρόσθεσε η κυρία Σίλβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα