17.4 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

«Καθαρή» νίκη του ΠΑΣΟΚ – Επόμενος στόχος της Χαριλάου Τρικούπη η 2η θέση και στις ευρωεκλογές

Διαβάστε επίσης

«Σήμερα ξεκινάει μια πολύ αισιόδοξη μέρα για τη δημοκρατική παράταξη» το μήνυμα που εκπέμπουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη στον απόηχο του επαναληπτικού γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με τους επιτελείς του κόμματος, κεφαλοποιεί πολιτικά τη δυναμική τροχιά που ξεκίνησε στις εθνικές εκλογές και αποτυπώνεται πλέον και στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών με φόντο τη νίκη στους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, και περιφέρειας Θεσσαλίας τους οποίους είχε θέσει ως κεντρική στόχευση ο Νίκος Ανδρουλάκης για τις επαναληπτικές κάλπες της αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, περίπου 100 δήμοι περνάνε σε πράσινους υποψήφιους εδραιώνοντας το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ειδικά για το δήμο Αθηναίων ο συμβολισμός ενέχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ο Χάρης Δούκας, που υπήρξε προσωπική επιλογή του κ. Ανδρουλάκη πέτυχε την ανατροπή, κατάφερε να συγκεντρώσει ευρύτερη συσπείρωση κομίζοντας εναλλακτική πρόταση.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η στήριξη του κ. Ζαχαριάδη στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα κατά το 2ο γύρο των εκλογών, συνιστά και προπομπό συνεργασίας ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, μήνυμα άλλωστε που εστάλη από τη νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. «Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Στέφανου Κασσελάκη.

Γ. Παπανδρέου: Μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας

Τη συζήτηση πυροδότησε περαιτέρω η δήλωση περί ένωσης προοδευτικών δυνάμεων του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.«Όταν ενώνουμε δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις γύρω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και όραμα, μπορεί να γίνει ανατροπή» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χθες βράδυ από το εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα για να προσθέσει: «Είναι ένα μήνυμα που θα αντηχήσει σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη νίκη, μια νέα αρχή, ένα μεγάλο μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας».

Εκφράζει άραγε και την κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και πως λαμβάνει το μήνυμα Παπανδρέου η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη;

Η απάντηση στο ερώτημα κρύβεται μάλλον σε μια πιο προσεκτική ανάγνωση της χθεσινοβραδινής δήλωσης Ανδρουλάκη ο οποίος αφού μίλησε για μια πρώτη ήττα της αλαζονείας Μητσοτάκη έκανε λόγο για «καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης» αποφεύγοντας να μιλήσει για συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων. Ο προσανατολισμός του επόμενου διαστήματος για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη διαφαίνεται επίσης στην αποστροφή Ανδρουλάκη περί ισχυρής προοδευτικής δύναμης που θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση. Μια ισχυρή προοδευτική δύναμη που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Στόχος, ο οποίος δεν έχει λόγο – κατά τα φαινόμενα – να περνά μέσα από τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα μάλιστα που αυτός περιδινίζεται σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Η διεκδίκηση της 2ης θέσης άλλωστε στο πολιτικό σκηνικό θέτει εκ των πραγμάτων τα δυο κόμματα σε μια σχέση ανταγωνιστική.
Εν κατακλείδι, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητά ιδεολογική πυξίδα και πολιτικό βηματισμό υπό τη νέα του ηγεσία, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ επιταχύνει επιδιώκοντας ακόμη ένα μεγάλο βήμα που θα το φέρει όλο και πιο κοντά στη 2η θέση, με σημείο αναφοράς πλέον τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Κατερίνα Παπαβασιλείου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα