back to top
34 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

34 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Μπάιντεν και Σολτς στο Ισραήλ – Ο Πούτιν στο Πεκίνο – Διπλωματικό σπριντ για τη Γάζα

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ αύριο Τετάρτη για συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και να επαναλάβει  και πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί . Σύμφωνα με το BBC  η αιφνίδια απόφαση για επίσκεψη του αρχηγού Λευκού Οίκου στο Ισραήλ είναι σπάνια καθώς τα προεδρικά ταξίδια χρειάζονται συνήθως μήνες για να προετοιμαστούν και δεν είναι συνηθισμένο αυτά τα ταξίδια να αφορούν εμπόλεμη χώρα.

Ωστόσο η επίσκεψη ήταν αναπόφευκτη λόγω της επείγουσας επιθυμίας των ΗΠΑ να επιδράσουν στην πορεία των γεγονότων, εν μέσω των εκρηκτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Όπως υπογραμμίζει το BBC πάνω απ’ όλα η επίσκεψη θα είναι μια στιβαρή επίδειξη αυτού που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αποκάλεσε αλληλεγγύη της Αμερικής και «ατσάλινη δέσμευση» για την ασφάλεια του Ισραήλ. Ειδικώς διότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ενημερωθεί για τους πολεμικούς στόχους της χώρας και θα συζητήσει τα σχέδια για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που έχει συλλάβει η Χαμάς.

Στο Τελ Αβίβ αναμένεται σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ο οποίος προέρχεται από την Ιορδανία . Το Μεσανατολικό θα βρεθεί και στο επίκεντρο της συνάντησής που θα έχουν στο Πεκίνο  ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπινγκ .

Μόσχα: Η έκρηξη της βίας  συνιστά αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής τους συνομιλίας  πως η Μόσχα επιθυμεί να βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, καθώς συζήτησε την κρίση στη Γάζα με μια σειρά σημαντικών περιφερειακών παικτών.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε σήμερα την άποψη του Πούτιν, σύμφωνα με την οποία η έκρηξη της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους συνιστά αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας την υπό εξέλιξη τραγωδία αποτέλεσμα της απαξιωτικής στάσης των χωρών στο πρόβλημα.

 

«Υπάρχει ακόμη απειλή για διεύρυνση της σύγκρουσης», ανέφερε το RIA, επικαλούμενο τον Πεσκόφ. «Κάτι τέτοιο μπορεί να εγκυμονεί απολύτως απερίγραπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή».

«Το κύριο μέλημα είναι να σταματήσουμε τον ‘ζεστό’ πόλεμο και στη συνέχεια… από εννοιολογική άποψη να προσεγγίσουμε τη διαδικασία διακανονισμού με νέες προσπάθειες», είπε ο Πεσκόφ. «Χρειάζεται ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, το Ισραήλ χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας, οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ζουν εν ειρήνη και να αισθάνονται ασφαλείς».

Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη σύγκρουση, δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς στη Γάζα απέτυχε να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα.

Ο Πούτιν έφθασε σήμερα στο Πεκίνο προκειμένου να συναντηθεί με τον Σι σε μια συνάντηση που παρακολουθείται ευρέως και έχει σκοπό να παρουσιάσει την εμπιστοσύνη και τη «χωρίς όρια» σύμπραξη μεταξύ των δύο χωρών ακόμη και ενόσω μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης, ζήτησαν Όλαφ Σολτς και ο Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας- Αυστηρή προειδοποίηση Σολτς προς Ιράν και Χεζμπολάχ

Την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας και του κινδύνου επέκτασης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή, ανέδειξαν ως κοινούς στόχους ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Ο κ. Σολτς προειδοποίησε επίσης το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν στη διένεξη ενώ ο ιορδανός μονάρχης περιέγραψε ως «κόκκινη γραμμή» οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης προσφύγων στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο.

«Δεσμευόμαστε μαζί με τους εταίρους μας να διασφαλίσουμε την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι απαραίτητο, διότι ο κόσμος εκεί χρησιμοποιείται από τη Χαμάς ως ανθρώπινη ασπίδα. Έχουμε καθήκον να ανακουφίσουμε τα δεινά του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο καγκελάριος και τόνισε τη διάκριση: «Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι η Χαμάς και η Χαμάς δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για λογαριασμό τους. Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας είναι θύματα της Χαμάς».

 

Ταυτόχρονα, ο κ. Σολτς προειδοποίησε «ρητά» την Χεζμπολάχ και το Ιράν «να μην επέμβουν στην σύγκρουση». Το θέμα είναι, υπογράμμισε, «να εμποδίσουμε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στην περιοχή». Σε αυτό συμφώνησε και ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β’, ο οποίος προειδοποίησε ότι ολόκληρη η περιοχή «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ένας νέος κύκλος βίας θα μας οδηγούσε στην άβυσσο». Αυτός ο κύκλος πρέπει να σπάσει, τόνισε και ζήτησε και εκείνος την προστασία των αμάχων. Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε, θα πρέπει να ξαναρχίσει η διαδικασία προς μια λύση δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστινίων. «Χρειαζόμαστε μια πολιτική προοπτική», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο γενίκευσης της κρίσης στην περιοχή, ο Ιορδανός Βασιλιάς απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προωθηθούν πρόσφυγες από τη Γάζα στη χώρα του ή στην Αίγυπτο. «Κανένας πρόσφυγας στην Ιορδανία, κανένας στην Αίγυπτο. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί εντός της Λωρίδας της Γάζας και όχι να μεταφερθεί σε άλλες χώρες. Ήδη, επισήμανε, το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ιορδανίας είναι Παλαιστίνιοι.

Ο καγκελάριος Σολτς μεταβαίνει αργότερα σήμερα στο Ισραήλ, προκειμένου να επαναβεβαιώσει εμπράκτως την στήριξη και την αλληλεγγύη της Γερμανίας. «Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ», επανέλαβε ο κ. Σολτς και σημείωσε ότι βασικό θέμα των συνομιλιών του θα αποτελέσει και η οργάνωση της ανθ

Αμερικανοισραηλινό σχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση 

«Κατόπιν αιτήματός μας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ (…) θα καταρτίσουν σχέδιο που θα επιτρέψει η ανθρωπιστική βοήθεια δωρητριών χωρών και πολυμερών οργανισμών να φθάσει στους άμαχους της (Λωρίδας της) Γάζας», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από μαραθώνιες -σχεδόν εννιάωρες- συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, την πέμπτη ημέρα ασταμάτητων διπλωματικών επαφών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν είπε πως η αμερικανική και η ισραηλινή κυβέρνηση μοιράζονται την ανησυχία πως η Χαμάς θα προχωρήσει στην κατάσχεση ή την καταστροφή της βοήθειας που θα μπει στον θύλακα ή θα εμποδίσει τη διανομή της σε αυτούς που τη χρειάζονται.

«Αν η Χαμάς εμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσής της, θα είμαστε οι πρώτοι που θα το καταδικάσουμε» και «θα εργαστούμε για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί» κάτι τέτοιο, είπε ο κ. Μπλίνκεν.

Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο και στέλνει ακόμα ένα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σκοπός είναι να έχει αποτρεπτικό ρόλο, όχι να αποτελέσει πρόκληση.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ακόμη ένα αμερικανικό πλοίο, το USS Bataan, κατευθύνεται προς το Ισραήλ μεταφέροντας μονάδα των πεζοναυτών και συνολικά 2.000 μέλη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Δεν του ανατέθηκε συγκεκριμένη αποστολή, αλλά μπορεί να διαδραματίσει ρόλο αν αποφασιστεί εκκένωση. Εξάλλου, οι ΗΠΑ έθεσαν σε επιφυλακή άλλους περίπου 2.000 στρατιωτικούς, ώστε να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν μέσα σε 24 ώρες -αντί για 96, ως είθισται- στην περιοχή σε περίπτωση ανάγκης.

Σε Ισραήλ και Ιορδανία αύριο ο Μπάιντεν – Με ποιους θα συναντηθεί

Ο κ. Μπάιντεν έχει σκοπό κατά την αυριανή του επίσκεψη στο Ισραήλ  να εκφράσει εκ νέου την αλληλεγγύη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής στο Αμάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που θα ταξιδέψει στο Ισραήλ αύριο Τετάρτη, θα πάει επίσης στο Αμάν, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο κ. Μπάιντεν στις συνομιλίες που θα έχει θα «επαναλάβει την πεποίθησή μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα» του πολέμου.

Το Ιράν προειδοποιεί για  «προληπτικές ενέργειες» κατά του Ισραήλ  τις επόμενες ώρες

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στο Ισραήλ να δράσει στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς συνέπειες και προειδοποιεί για «προληπτικές ενέργειες» τις επόμενες ώρες.

Οι εντάσεις κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου είναι υψηλές από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τα αντίποινα εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Η νέα προειδοποίηση της Τεχεράνης αυξάνει τις ανησυχίες για νέο μέτωπο στον πόλεμο με την εμπλοκή της Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ιράν να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση. Επιπλέον, στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου «να μην επιχειρήσουν να μας προκαλέσουν».

«Μην κάνετε τα ίδια λάθη, το τίμημα που θα πληρώσετε αυτή τη φορά θα είναι πολύ υψηλότερο», είπε σε ομιλία του στην Κνεσέτ.

«Θα θριαμβεύσουμε, γιατί αφορά την ίδια την ύπαρξή μας σε αυτήν την περιοχή, η οποία είναι γεμάτη σκοτεινές δυνάμεις. Η Χαμάς είναι μέρος του άξονα του κακού με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Στόχος τους είναι να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή σε άβυσσο χάους», είπε και πρόσθεσε:

«Τώρα, πολλοί σε όλο τον κόσμο καταλαβαίνουν ποιον αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς αντιπροσωπεύει μια νέα εκδοχή του ναζισμού. Οπως ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους ναζί και το ISIS, έτσι πρέπει να ενωθεί για να νικήσει τη Χαμάς».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα