back to top
23.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

23.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Τσακλόγλου: Βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας

Διαβάστε επίσης

Στην επισήμανση ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι βιώσιμο, χωρίς να αναμένεται -επί του παρόντος -αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης τα επόμενα χρόνια, προέβη ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, από το βήμα του συνεδρίου «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση».

Ωστόσο, ο κ. Τσακλόγλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, υπενθυμίζοντας ότι “υπάρχει νόμος ήδη από το 2011 που συνδέει το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το προσδόκιμο αυτό δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, επομένως δεν αναμένεται αναπροσαρμογή του ορίου συνταξιοδότησης τα αμέσως επόμενα χρόνια. Όμως, αναμφίβολα κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό”.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, υπογράμμισε ότι παρά την δυσμενή δημογραφική εξέλιξη, στη χώρα μας τα δεδομένα για τα αμέσως επόμενα χρόνια δεν αναμένεται να χειροτερέψουν καθώς συντρέχουν οι εξής παράγοντες:

Η ανεργία είναι μεν υψηλή αλλά πέφτει και θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια ενώ δημιουργήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας την προηγούμενη τετραετία

Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα, είναι μεν χαμηλότερο σε σχέση με την ΕΕ, ωστόσο, αυξάνει συνεχώς

Με ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης δεκαετίας έκλεισαν οι οδοί διαφυγής για πρόωρη συνταξιοδότηση

Μαζί με το προσδόκιμο της επιβίωσης αυξάνεται και το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα