back to top
25.7 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

25.7 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Χωρίς τέλος η γραφειοκρατία στη μεταβίβαση ακινήτων

Διαβάστε επίσης

Αρκετούς μήνες έως και ένα χρόνο μπορεί να χρειαστεί σήμερα κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου ώστε να μεταβιβάσει σε έτερο ιδιώτη (μέσω πώλησης) το ακίνητό του κι αυτό παρότι κάποια από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά παρέχονται πλέον ψηφιακά.

Από την αρχή του χρόνου έως σήμερα έχουν γίνει πάνω από 270.000 μεταβιβάσεις ακινήτων και τα έσοδα στα ταμεία του κράτους (από φόρους μεταβίβασης) αγγίζουν τα 400 εκ.ευρώ.Η ταλαιπωρία ωστόσο και η γραφειοκρατία να είναι κυρίαρχες καθώς μια μεταβίβαση ακινήτου μόνο σύντομη δεν είναι, ούτε ηλεκτρονική (εκτός λίγων δικαιολογητικών που χορηγούνται ψηφιακά ) με αποτέλεσμα φέτος να ολοκληρώνονται μεταβιβάσεις ακινήτων που ξεκίνησαν πέρσι. Καταρχάς ο ψηφιακός φάκελος ακινήτου που θεωρητικά ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο ώστε να βοηθήσει τους συμβολαιογράφους που συντάσσουν γρηγορότερα τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων ανακτώντας ηλεκτρονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά μάλλον “ξέμεινε από καύσιμα” καθώς χρησιμοποιείται ελάχιστα.

Κι αυτό γιατί οι ενδιαφερόμενοι τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία ώστε να συλλέξουν τα περισσότερα από τα 16 απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αλλαγή ιδιοκτησίας του ακινήτου τους,συν το ότι θα πρέπει να τακτοποιήσουν για το ακίνητό τους ελλείψεις και ατέλειες τις οποίες δεν είχαν φροντίσει να λύσουν.

Που μπορεί να κολλήσει μια μεταβίβαση ακινήτου;

Καταρχάς από τις πολεοδομίες που απέχουν παρασάγγας από την ψηφιακή εποχή.Καθυστερούν από 2-3 μήνες να δώσουν φακέλους αδειών και σχεδίων ακινήτων σε μηχανικούς η στους συμβολαιογράφους ώστε να εκδοθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του ακινήτου.

Ακολουθούν οι πολιτικοί μηχανικοί που θα πρέπει να εκδώσουν την “ηλεκτρονική ταυτότητα” και οι οποίοι σκοντάφτουν σε αυθαιρεσίες η παραβάσεις που εντοπίζουν στο ακίνητο και οι οποίες θα πρέπει να τροποποιηθούν η να νομιμοποιηθούν.Ταυτόχρονα τρέχουν και οι λογιστές για να εκδώσουν τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες .Εάν υπάρχουν οφειλές θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα η να τακτοπιηθούν με ρύθμιση η με παρακράτηση ποσού από την πώληση του ακινήτου (από σήμερα αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά και όχι δια ζώσης από την εφορία).

Εάν το προς πώληση ακίνητο είναι προσημειωμένο με δάνεια που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρησης δανείων για λογαριασμό των funds τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί η έκδοση μιας βεβαίωσης οφειλής θα πρέπει να περιμένει μήνες.Αν το ακίνητο δεν είναι “καθαρό’ προς τους δήμους,η έκδοση μη οφειλής του Τέλους ακίνητης Περιουσίας(ΤΑΠ),ανάλογα με τον Δήμο μπορεί να χρειασατεί από μέρες έως μήνες.

Τέλος έρχεται η ώρα των συμβολαιογράφων που θα συντάξουν το συμβόλαιο μεταβίβασης.Η πληρωμή του φόρου θα πρέπει να γίνει άμεσα όπως η μεταβολή του εντύπου Ε9. Το βέβαιο ωστόσο όλων είναι ότι οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις όταν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί αυτή θα αφορά μόνο όσες περιοχές έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο..

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα