back to top
20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Μητσοτάκης σε Σι: Η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ Κίνας και Ευρώπης

Διαβάστε επίσης

Στην  ισχυρή οικονομική σχέση Ελλάδας- Κίνας, αλλά και στα «σημαντικά περιθώρια για βελτίωση των εμπορικών σχέσεων ώστε να εισέλθουν περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην κινεζική αγορά και να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι Κινέζοι επισκέπτες», αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπινγκ, στο Πεκίνο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι την ισχυρή οικονομική σχέση σηματοδοτεί το λιμάνι του Πειραιά που, όπως είπε, είναι «μια επιτυχημένη επένδυση και για τις δύο πλευρές» και «προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκτασή της».

Πρόσθεσε εξάλλου ότι στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από την σημαντική επίσκεψη του κ. Σι Τζιπίνγκ στην Ελλάδα «η χώρα μας έχει προοδεύσει σημαντικά και είμαστε πλέον σίγουροι ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης».

Παράλληλα  εξέφρασε ικανοποίηση και για το γεγονός ότι δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο κ. Μητσοτάκης στο Πεκίνο έγινε επισκόπηση ολόκληρου του φάσματος των διμερών σχέσεων, τις οποίες  χαρακτήρισε «ισχυρές και αμοιβαία επωφελείς», ενώ συζητήθηκε η ενίσχυσή τους, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Επίσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ- Κίνας και ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας της Ε.Ε. με την Κίνα και τόνισε ότι είναι αμοιβαίο συμφέρον η σχέση αυτή να είναι εποικοδομητική και σταθερή.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας στη σχέση αυτή, ενώ τόνισε και την ανάγκη συνεργασίας ΕΕ-Κίνας για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συζητήθηκαν και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος και ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και στην επίλυση παγκόσμιων κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ  υπογράμμισε και την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Νωρίτερα, υπεγράφη συμφωνία αεροπορικών συνδέσεων Ελλάδας-Κίνας. Σύμφωνα με την Αθήνα, η συμφωνία εκσυγχρονίζει το θεσμικό αεροπορικό πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών και θα ενισχύσει τις συνδέσεις ελληνικών εταιρειών με την Κίνα και αντιστρόφως.

Απόστολος Χονδρόπουλος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα