9.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

9.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Δ. Καιρίδης: Οι ανησυχητικές εξελίξεις στη Γάζα δεν επηρεάζουν σημαντικά τις προσπάθειες ελληνοτουρκικής συμφωνίας στο Μεταναστευτικό

Διαβάστε επίσης

Στη σημειολογία της πυκνής σε γεγονότα επικαιρότητας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων στον Αθήνα 984ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, σε σχέση με την παρουσία του Πρωθυπουργού σε εκδηλώσεις προς τιμήν του Κώστα Σημίτη και στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου με ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και την προαναγγελία αποχώρησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, χωρίς όμως διακριτό χρονικό στίγμα διάσπασης, εν μέσω δημοσκοπήσεων που καταγράφουν σημάδια κόπωσης του ΣΥΡΙΖΑ παρά το χαμήλωμα των τόνων ανάμεσα σε κομματική ηγεσία και Ομπρέλα στο θέμα των διαγραφών.

Ο κ Καιρίδης,  στη συζήτηση με τον Γιάννη Παπαγεωργίου διαπίστωσε «ύπαρξη αντίστιξης αφενός μεταξύ της περιδίνησης της αντιπολίτευσης στην εσωστρέφεια -όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Τσακαλώτου- και αφετέρου της μεγάλης Νέας Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να κινείται από τις παρυφές του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ μέχρι τη Δεξιά, με εμβληματική προσωπικότητα αυτής της φιλελεύθερης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, τη Μαριέττα Γιαννάκου… Ο Κώστας Σημίτης άφησε ισχυρό αποτύπωμα προσφοράς στη χώρα στο πλαίσιο της οκταετούς θητείας του, την οποία αναγνωρίζει με ειλικρίνεια και γενναιοδωρία η Νέα Δημοκρατία, ενώ μεγάλη ήταν η συνεισφορά της Μαριέττας Γιαννάκου στα ευρωπαϊκά θέματα».

Όσο για τη συνάντηση των κκ Κασελάκη και Ανδρουλάκη στην έδρα του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως «θα ήταν ευχής έργο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, να επιδείξει την ίδια θεσμικότητα και να ανταποκριθεί στην ανοικτή πρόσκληση του Πρωθυπουργού, διότι είναι πάντα θετικό να συνομιλούν -πέρα από τις αντιπαραθέσεις-οι πολιτικοί αρχηγοί.»

Ακολούθως, ο κ Καιρίδης εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στη Γάζα δεν επηρεάζουν σημαντικά τις προσπάθειες να επιτευχθεί ελληνοτουρκική συμφωνία στο Μεταναστευτικό, κάτι που φαίνεται, όπως υποστήριξε, μέσα από τις μειωμένες ροές.

«Επιδίωξή μας είναι να διασφαλίσουμε την προσέγγιση Ελλάδος- Τουρκίας χάριν του εθνικού συμφέροντος από τις όποιες σημαντικές γεωστρατηγικές αναταράξεις. Οι εξελίξεις στη Γάζα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Από εκεί και πέρα, βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς μας μια προσπάθεια συνεννόησης με την Άγκυρα, η οποία ήδη αποδίδει σε μειωμένες ροές.»

Όπως τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου «Μέσα από τη συνεργασία και μόνον μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης» ενώ απέδωσε την αλλαγή στάσης της γείτονος και στην αποτυχία της προηγούμενης πολιτικής εργαλειοποίησης των μεταναστών, η οποία δοκιμάστηκε στον Έβρο την άνοιξη του 2020…»

Κατά τον ίδιο «Καθημερινά, σε 12ωρη βάση παρακολουθούμε τις τυχόν παράνομες αναχωρήσεις από τις Μικρασιατικές ακτές…Τα δεδομένα ειδικά του Νοεμβρίου  είναι ενθαρρυντικά μετά και την ομαλοποίηση που υπήρξε τον Οκτώβριο. Σε αυτή την κατεύθυνση  βοηθούν  οι απαραίτητες  επαφές των Αρχών Ασφαλείας  των δύο χωρών, που υφίστανται σε έναν πρώτο βαθμό στον Έβρο και επιδιώκουμε να τις πυκνώσουμε  μεταξύ των Λιμενικών Αρχών. Και βεβαίως με την ανταλλαγή αξιωματικών στα κεντρικά Λιμεναρχεία από τη μία και την άλλη πλευρά, με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.»    

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα