18.9 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

18.9 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Η Ιταλία θα στέλνει τους μετανάστες στην Αλβανία – Έντονες αντιδράσεις

Διαβάστε επίσης

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Il Messaggero, αναφέρεται στην υπογραφή πρωτοκόλλου με τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα, βάσει του οποίου θα δημιουργηθούν δυο κλειστά κέντρα παραμονής παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία, με έξοδα και διαχείριση της Ιταλίας.

«Πρόκειται για συμφωνία η οποία ενισχύει την στρατηγική εταιρική σχέση με την Αλβανία και θέτει τρεις στόχους: την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, την πρόληψη παράτυπων μεταναστευτικών ροών και την δυνατότητα να υποδεχόμαστε, στην Ευρώπη, μόνον όποιον δικαιούται πραγματικά διεθνή προστασία», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Η Μελόνι εξήγησε παράλληλα ότι η συμφωνία αυτή αφορά μόνο τους μετανάστες που διασώζονται ενώ βρίσκονται στην θάλασσα και ότι θα δημιουργηθούν δυο κέντρα στη βόρεια Αλβανία και συγκεκριμένα στο Σάνγκγιν (Shengjin) και στο Γκιάντερ (Gjader).

«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Θεωρώ αντιθέτως ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο μπορεί να μετατραπεί σε μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ και κράτη που δεν είναι μέλη της Ένωσης, σε ό,τι αφορά την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την Μελόνι «πρόκειται για συμφωνία που βασίζεται σε ισχυρό, ευρωπαϊκό πνεύμα» ενώ η πρωθυπουργός θεωρεί ότι «είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι, παρά το ότι τα Τίρανα δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ, φέρονται εκ των πραγμάτων σαν να είναι στην Ένωση, με επιλογές που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις αρχές αλληλεγγύης και συνεργασίας, οι οποίες αποτελούν την βάση της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τέλος, δήλωσε στην Il Messaggero ότι «πρόκειται για συμφωνία η οποία προέκυψε από μια κοινή διαπίστωση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα. Ότι δηλαδή η μαζική παράτυπη μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους και ότι η συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας».

Η συμφωνία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αλβανία καθώς προβλέπει την ανέγερση σε αλβανικές πόλεις καταυλισμών μεταναστών που καταφθάνουν από την Αφρική με προορισμό την Ιταλία.

Όπως μετέδωσαν τα αλβανικά ΜΜΕ η συμφωνία προβλέπει δύο μεγάλους καταυλισμούς συνολικής χωρητικότητας 36.000 ατόμων στις βορειοδυτικές παραθαλάσσιες αλβανικές πόλεις Λέζια και Σενγκίνι που θα λειτουργήσουν την προσεχή άνοιξη. Η αντιπολίτευση  αξιώνει άμεση ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Το θέμα κυριαρχεί από χθες στη δημόσια συζήτηση και στα αλβανικά ΜΜΕ καταγράφονται αρνητικές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Όπως δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, οι καταυλισμοί θα είναι υπό ιταλική δικαιοδοσία και διοίκηση και εκεί θα γίνεται η καταγραφή και η περαιτέρω διαχείριση των μεταναστών. «Πρόκειται να δημιουργηθούν σε αλβανικό έδαφος δυο κέντρα για την διαχείριση των παράτυπων μεταναστών, με έξοδα της Ιταλίας. Η συνολική τους χωρητικότητα θα είναι τριών χιλιάδων ανθρώπων, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εξέταση αιτημάτων ασύλου και για ενδεχόμενη απέλαση» είπε, διευκρινίζοντας πως «η πρωτοβουλία δεν αφορά γυναίκες που κυοφορούν, ανήλικα και άλλες προστατευόμενες κατηγορίες».

Έντι Ράμα: Όταν η Ιταλία καλεί σε στήριξη, η Αλβανία απαντά

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δικαιολόγησε την υπογραφή της συμφωνίας ως εκπλήρωση χρέους της Αλβανίας προς την Ιταλία η οποία υποδέχτηκε χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες στην μεγάλη έξοδο των Αλβανών μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώς το 1991.

«Όταν η Ιταλία καλεί σε στήριξη, η Αλβανία απαντά. Θέλουμε να βοηθήσουμε στην διαχείριση, με λίγο μεγαλύτερη πνοή, της δύσκολης αυτής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ιταλία. Όταν μπαίνεις στην Ιταλία, μπαίνεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η γεωγραφία, για την Ιταλία, μετατράπηκε σε κατάρα», δήλωσε ο Ράμα.

Ανέφερε ακόμη η ιδέα για την συγκεκριμένη συμφωνία προέκυψε όταν η Τζόρτζια Μελόνι ήταν διακοπές στην Αλβανία (σ.σ. το περασμένο καλοκαίρι), «ημέρες κατά τις οποίες οι ειδήσεις για αποβιβάσεις μεταναστών στην Ιταλία, ήταν ασταμάτητες».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα