Την προσωπική του εκτίμηση για την εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή διατύπωσε μέσω του Αθήνα 9.84 ο βουλευτής Α’ Αθήνας της ΝΔ και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.
Ερωτηθείς από τον Γιάννη Παπαγεωργίου εάν θεωρεί ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα έχει διάρκεια, σημείωσε: «Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Λόγω της πολύ έντονης και αποφασιστικής παρέμβαση της αμερικανικής πλευράς έχουμε αποφύγει την εμπλοκή και άλλων δυνάμεων στην παρούσα διαμάχη. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται ανυπαρξία της ΕΕ. Ωστόσο, η κατάσταση εντός του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας δείχνει ότι δεν θα έχουμε τέλος σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Σύμφωνα με τον κ Συρίγο, οι όμηροι αποτελούν έναν παράγοντα που δημιουργεί τρομερές εσωτερικές εντάσεις
«Αυτή τη στιγμή, ένα μεγάλο τμήμα του Ισραήλ ζητά από τον Νετανιάχου να κλείσει το θέμα των ομήρων ώστε να πάψει να αποτελεί πληγή. Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα για το Ισραήλ δεδομένου ότι δόμησε μια ολόκληρη πολιτική δεκαετιών στη λογική του ότι ” δεν αφήνουμε κανέναν πίσω” και αυτή τη στιγμή έχουν αφήσει μόνους τους 240 ανθρώπους», σχολίασε.
Επίσης, τόνισε ότι η Κύπρος δύναται να αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο-κλειδί στην ευρύτερη περιοχή.
«Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται σε κοντινό σημείο στην κρίση , διαθέτει τα λιμάνια αλλά και αεροδρόμια από τα οποία μπορεί να μεταφερθεί βοήθεια στην περιοχή. Παράλληλα, έχει τη συνδρομή της Ελλάδας ως προς το θέμα των σκαφών τα οποία θα μπορέσουν να μεταφέρουν τη βοήθεια αλλά και την υποστήριξη της Γαλλίας. Όμως, το εγχείρημα είναι δύσκολο κυρίως για λόγους ασφαλείας. Χρειάζεται να διασφαλιστεί πως όταν ξεκινήσει το πλοίο που θα μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα δεχτεί επίθεση ενώ θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για να προσορμιστεί», εξήγησε.
Αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας, επισήμανε: «Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Τουρκία είχε την ευκαιρία να εμφανιστεί ως ο ηγέτης του ισλαμικού κόσμου και να εκφράσει την αντίθεσή της προς όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη. Από την άλλη πλευρά τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία την βλέπουν με μισό μάτι, κυρίως επειδή η Τουρκία θεωρείται ότι προσπαθεί να εισπηδήσει στην περιοχή χωρίς να έχει το δικαίωμα».