Σοβαρές νομικές εμπλοκές με υπέρμετρο κόστος για τον ΕΦΚΑ ή για συνταξιούχους -κατά περίπτωση – έχουν προκαλέσει οι επιπτώσεις μνημονιακών νόμων, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Πρόκειται είτε για δικαστικές διεκδικήσεις συνταξιούχων με στόχο την επιστροφή χρημάτων από περικοπές, είτε για επιστροφή υψηλών ποσών από συνταξιούχους.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση:
– Στο 1,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει η δαπάνη για τον ΕΦΚΑ, σε περίπτωση που ικανοποιηθεί το αίτημα περίπου 350.000 συνταξιούχων σχετικά με την άμεση καταβολή των οφειλομένων αναδρομικών από μνημονιακές περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.
Όπως υπολογίζεται, οι αγωγές που έχουν υποβληθεί και για τις οποίες πρέπει να εκδοθούν τελεσίδικες αποφάσεις, ώστε σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος να λάβουν οι αιτούντες τα ποσά που τους αναλογούν και μάλιστα έντοκα, αγγίζουν τις 250.000.
– Παράλληλα, όμως, εκατοντάδες υπάλληλοι σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εξακολούθησαν να εργάζονται σε αυτούς και μετά την συνταξιοδότησή τους, ενδέχεται να κληθούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο σημαντικά ποσά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 25.000 με 30.000 ευρώ.
Αιτία, πρόσφατη εγκύκλιος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί διάταξης του Ενιαίου Μισθολογίου (αρθ. 11/ Ν. 4354), το οποίο ψηφίστηκε το 2015 και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση προϋπηρεσίας να μην έχουν χρησιμοποιηθεί για την χορήγηση καμιάς άλλης οικονομικής παροχής ή για την αναγνώριση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, πρόκειται για εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν και συνέχισαν να δουλεύουν, λαμβάνοντας μισθό αντίστοιχο του κλιμακίου που βρίσκονταν κατά την συνταξιοδότηση τους και όχι με το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο, όπως θα έπρεπε, κατά την ερμηνεία του νόμου.
Δημήτρης Κωστάκος