back to top
19.1 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

19.1 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Το δημοψήφισμα, η ρήξη, οι αποχωρήσεις και η επόμενη ημέρα

Διαβάστε επίσης

Σε πρεμιέρα διάσπασης για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς αποχώρησαν 46 μέλη της Ομπρέλας, ενώ η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου είναι πλέον με το ένα πόδι εκτός, μετά την κατάθεση κειμένου στο οποίο του καταλογίζουν ακροδεξιές μεθόδους, στον Στέφανο Κασσελάκη.

Το «διαζύγιο» που διαφαίνονταν στον ορίζοντα εδώ και αρκετές εβδομάδες, τελικά πήρε επίσημη μορφή με την «Ομπρέλα» να κατηγορεί ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη για «διασυρμό» του κόμματος και τον πρόεδρο να ζητάει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα να δώσουν πίσω τις έδρες τους, όπως και από τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου.

Τόσο, η Πέτη Πέρκα μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε πως δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αρνείται να την παραδώσει. Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης προχώρησε σε ανάρτηση, θυμίζοντάς τους τον κώδικα δεοντολογίας.

Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στο φινάλε της εκρηκτικής διήμερης συνεδρίασης εμφανίστηκε ενωτικός για την επόμενη η μέρα τονίζοντας «Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ταυτόχρονα απέσυρε τα περί δημοψηφίσματος, επικαλούμενος την αποχώρηση των προς διαγραφή στελεχών μαζί με την Ομάδα της Ομπρέλας και το ρόλο της Επιτροπής Δεοντολογίας- το όργανο που «επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις». Απευθυνόμενος στους «προεδρικούς», που είχαν καταθέσει νωρίτερα τροπολογία με αίτημα την απόσυρση του δημοψηφίσματος, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε με τη δευτερολογία του ότι «πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος».

Ωστόσο πρόσθεσε στέλνοντας μήνυμα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους που μένουν εντός του κόμματος ότι «το καταστατικό πάντα ίσχυε, πάντα θα ισχύει» κι ότι τον βρίσκει σύμφωνο η διατύπωση στο κείμενο πολιτικής απόφασης της ΚΕ που λέει ότι: «Τα άτομα που εκτοξεύουν ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα».

Σκληρή παρέμβαση Αχτισόγλου – Παραμένει στο κόμμα 

Σχεδόν ταυτόχρονα η Έφη Αχτσιόγλου και άλλα 10 στελέχη και βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο- «βόμβα» εναντίον του κ. Κασσελάκη, έκαναν δηλητηριώδη σχόλια για τη χθεσινή ομιλία του και τη πολιτικο-ιεδολογική έμπνευση της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον των διαφωνούντων στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα», υποστηρίζουν μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου και οι Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης.

Οριστική αποχώρηση των μελών της «Ομπρέλας» 

Αντιθέτως η Ομπρέλα αποχώρησε οριστικά.  Στελέχη της Ομπρέλας, άλλωστε, είχαν προαναγγείλει την αποχώρηση και ως εκ τούτου τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την Ομπρέλα δεν υπάρχει πλέον χώρος εντός του ΣΥΡΙΖΑ για «τις ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς». Στο κείμενο που κατέθεσαν επισημαίνουν ότι την απάντηση αυτή την έδωσε η νέα ηγεσία που «φρόντισε με το καλημέρα να περιγράψει το νέο κόμμα έναντι του «παλαιού». Μόλις χθες – συνεχίζουν – ο Στ. Κασσελάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «άρρωστο κόμμα» και προανήγγειλε το ανήκουστο, βοναπαρτικό και ασφαλώς βαθιά αντιδημοκρατικό: τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την «απομπομπή», όπως είπε, των τεσσάρων στελεχών του κόμματος.

«Θα λέγαμε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η πρακτική του τραμπισμού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που έχει καθιερώσει τον πλουραλισμό, την ελευθερία της διαφορετικής άποψης, την ίδια τη δημοκρατία. Μια τέτοια πρακτική διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου μας, στην ουσία σημαίνει διωγμό και διαγραφή της ίδιας της αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που φοβόμαστε ότι ουδεμία σχέση έχει πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ζήσαμε», αναφέρουν τα στελέχη της Ομπρέλας κάνοντας λόγο για μια ομιλία (του κ. Κασσελάκη) «μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς». «Είναι δυστυχώς, η νέα αυταρχική «κουλτούρα» που βάζει τη σφραγίδα της σε ένα κόμμα, το οποίο με ιλιγγιώδη ταχύτητα μετατοπίζεται από την Αριστερά, στο γνωστό, ενδεχομένως και άγνωστο για την ιστορία του τόπου, χώρο της συντηρητικής μεταπολιτικής», προβλέπουν με το κείμενο που υπογράφουν οι 46.

Τεμπονέρας: Παραμονή όχι όμως «λευκή επιταγή»

Εντός του κόμματος παραμένει και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος, μαζί με άλλα στελέχη εκτιμούν ότι στην πορεία προς το Συνέδριο υπάρχει ο χρόνος για να τεθούν όλα τα ζητήματα και να αντιπαρατεθούν, ηγεσία και στελέχη, διαμορφώνοντας το νέο πλάνο προς τις ευρωεκλογές. Όμως ο κ. Τεμπονέρας προϊδεάζει με τις δηλώσεις του για σκληρή και διαρκή κριτική διαμηνύοντας στη νέα ηγεσία ότι δεν έχει «λευκή επιταγή».

Ο νέος «χάρτης» μετά τις αποχωρήσεις

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 47 βουλευτές – σε αυτούς περιλαμβάνονται Τσακαλώτος και Πέρκα. για τους οποίους θα πρέπει να αναμένουμε και την τυπική ανεξαρτητοποίηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι «ο ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται σε 10».

Ως εκ τούτου αν και οι εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν τα κείμενα αποφάσιζαν να αποχωρήσουν, δεν θα μπορούσαν να συγκροτήσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, και θα λογίζονταν ως ανεξάρτητοι βουλευτές.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα