13.4 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

13.4 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα: Όχι σταθμό στην πλατεία Εξαρχείων

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο διοργανώνει στις 17:00 η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, αντιδρώντας στην κατασκευή σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση :

«Από τον Αύγουστο του 2022, κεντρικό και τοπικό κράτος, με την καθοδήγηση οικονομικών μεγαλοπαραγόντων επιχείρησαν να κλέψουν τη γειτονιά των Εξαρχείωναπό τους/τις κατοίκους της, όσο αυτοί/ές έλειπαν από την πόλη.

Τα Εξάρχεια πνίγηκαν από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που απέκλεισαν κάθε δίοδο προς την πλατεία και συνεργεία εγκατέστησαν περιμετρικά λαμαρίνες και σύρματα, μετατρέποντάς την κυριολεκτικά σε φρούριο. Η συνέχεια είναι γνωστή: αυτή τη φορά ένα πραγματικό άβατο για κατοίκους και επισκέπτες, επιβεβλημένο στη γειτονιά από τους ίδιους που ήρθαν ως δήθεν «απελευθερωτές» της.

Η κλιμακούμενη απο κεντρικό κράτος-κυβέρνηση- δημαρχία Μπακογιάννη, εκστρατεία για το ξερίζωμα της γειτονιάς των Εξαρχείων από τον χώρο της, με προπομπό τις δυνάμεις καταστολής, δεν είναι κάτι καινούργιο.

Είχε ξεκινήσει από το 2019, με τις εκκενώσεις των καταλήψεων των προσφύγων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και οξύνθηκε λίγους μόλις μήνες μετά την εκλογή της Ν.Δ.
Με την προβολή των Εξαρχείων ως «άβατου», με τον εκτοπισμό προσφυγ(ισσ)ων και μεταναστ(ρι)ων από την περιοχή και με την επιβολή κλίματος τρομοκρατίας -όπως τώρα- μέσω της έντονης και επιθετικής αστυνομικής παρουσίας στη γειτονιά.

Το σχέδιο που εξελίχθηκε στα Εξάρχεια είναι μέρος μιας συνολικής αναμόρφωσης της πόλης στις επιταγές του κεφαλαίου και στην αδηφάγα μανία του για κίνηση και κέρδος. Ο «Μεγάλος Περίπατος», η περίφραξη Φιλοπάππου, η τσιμεντοποίηση 30 στρ. -η κοπή πάνω απο 400 δένδρων και η μουσειοποίηση με κτηρίο 15.000 τ.μ εντός του πάρκου της Ακαδημία Πλάτωνα, οι «αναπλάσεις» στο πάρκο «Κύπρου και Πατησίων» και «Δρακόπουλου», η βίαιη εκκένωση των μεταναστ(ρι)ων απο τον Ελαιώνα για τα συμφέροντα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και των τραπεζών, το παραλιακό μέτωπο που εκκινεί από το κέντρο και η μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ, είναι κάποια ακόμα από τα σχέδια που διαμορφώνουν μια πόλη χωρίς κατοίκους και δραστηριότητες.

Η ολοκλήρωση αυτού του project θα σημάνει τον ξεριζωμό της λαϊκής κατοικίας, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και την ταφόπλακα στον αγώνα των κατοίκων για γειτονιές, πολύχρωμες, πολυεθνικές και πολύθησκες, κόντρα στον ρατσισμό και τον φασισμό. Η δημαρχία Μπακογιάννη ανοιξε επικίνδυνους δρόμους με τη χρήση της αστυνομίας ως πολιορκητικό κριό για την επιβολή της υλοποίησης των έργων.

Η γειτονιά των Εξαρχείων, όπως και όλο το κέντρο της πόλης, δέχεται εδώ και καιρό μια συντονισμένη επίθεση με στόχο την αλλαγή της φυσιογνωμίας της, τον εκτοπισμό των σταθερών κατοίκων της, το ξεπούλημά της σε μεγαλοεπενδυτές και τουριστικό κεφάλαιο.
Ο σχεδιασμός κατασκευής σταθμού μετρό και η καταστροφή της μοναδικής και ιστορικής πλατείας Εξαρχείων είναι απλά το μέσο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι πρόκειται, για μια ιδεολογικοποιημένη εμμονή που υπηρετεί έναν πολιτικό σχεδιασμό, να προσπαθήσει να αλλάξει τον χαρακτήρα της γειτονιάς, παραδίνοντας την σε συγκεκριμμένες δυνάμει της αγοράς.
Ο δρόμος που διάλεξε ο Μπακογιάννης φάνηκε ολισθηρός, όχι μόνο για τα πάρκα και το πράσινο, αλλά και για τη δημοκρατία. Αποδείχτηκε αδιέξοδος στην εφαρμογή της πολιτικής που υπηρέτησε και τον οδήγησε στην έξοδο απο τη Δημαρχία.

Αλλά και οι αγώνες των κατοίκων της γειτονιάς και όσων βρίσκονται στο πλάι τους, αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη και για τη νέα δημοτική αρχή που δεν ξεκαθαρίζει τα σχέδια της, αλλά και σε άλλες δυνάμεις που είναι και με το σταθμό στην Πλατεία και με το πράσινο και τα δένδρα, δηλαδή και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Γνωρίζουν ότι θα βρουν μπροστά τους ένα δυνατό κίνημα που έχει την ικανότητα να μην τους το επιτρέψει.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, δηλώνουμε για μια ακόμα φορά ότι η πόλη ανήκει στους κατοίκους της και όχι στα επιχειρηματικά funds και στα πολιτικά φερέφωνά τους, που επιδιώκουν να την κατασπαράξουν για τα κέρδη. Έχουμε καταγγείλει κατ’ επανάληψη τους καταστροφικούς σχεδιασμούς δημάρχου/κυβέρνησης και προβάλλουμε την ανάγκη για την ουσιαστική αναβάθμιση των γειτονιών της Αθήνας.

Ο αγώνας των κατοίκων της πόλης ενάντια στο ειδικό καθεστώς που επιβάλλουν, την αστυνομοκρατία, τη βία και τις συλλήψεις, χρειάζεται να συναντηθεί με τους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας ενάντια στην εντεινόμενη φτώχεια, την ενεργειακή ένδοια, τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς, στη διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, ενάντια στους φραγμούς στην εκπαίδευση και την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια. Ετσι μόνο μπορούμε να τους νικήσουμε.

Συμμετέχουμε και απαιτούμε μαζί με τους κατοίκους των Εξαρχείων:
• Όχι σταθμός-μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Άμεση απόδοση της πλατείας στο κοινό
• Όχι στην ιδιωτικοποίηση του λόφου Στρέφη
• Όχι στην τουριστικοποίηση του ευρύτερου κέντρου. Κατοικία για τις ανάγκες εργαζομένων και νεολαίας. Μείωση των ενοικίων. Μείωση αντικειμενικών αξιών και τελών.
• Ενίσχυση των υπηρεσιών στον δήμο με προσλήψεις μόνιμης και σταθερής εργασίας.
• Όχι σε αναπλάσεις βιτρίνας και τσιμεντώματος των γειτονιών. Δημόσιοι και ελεύθεροι χώροι για τον λαό.
• Πυκνό δίκτυο δημόσιων και δωρεάν συγκοινωνιών και μετρό σε όλη την Αθήνα, με προτεραιότητα τις παραμελημένες λαϊκές γειτονιές
• Υπεράσπιση όλων των καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων, της ελεύθερης πολιτικής,πολιτιστικής και κινηματικής δράσης στο κέντρο της Αθήνας.
• Να σταματήσει το όργιο των συλλήψεων και οι στημένες δίκες
• Συλλογικότητα, αυτοοργάνωση, συντονισμός, ενότητα στη δράση.
• Να σταματήσει τώρα η κατοχή και το ειδικό καθεστώς που έχει επιβληθεί στα Εξάρχεια και στον λόφο του Στρέφη/Έξω από την πλατεία η αστυνομία

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα