back to top
34.8 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

34.8 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ υπόσχεται μειώσεις φόρων μετά τη μείωση του πληθωρισμού

Διαβάστε επίσης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του θα στραφεί στη μείωση των φόρων έπειτα από μια πτώση του πληθωρισμού, σε μια ομιλία πριν από την ενημέρωση του κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό, αυτή την εβδομάδα, όταν ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να ανακοινώσει πώς σκοπεύει να κάνει τη λιμνάζουσα οικονομία να τρέξει πιο γρήγορα.

«Τώρα που ο πληθωρισμός έχει πέσει στο μισό και η ανάπτυξή μας είναι ισχυρότερη, κάτι που σημαίνει περισσότερα έσοδα, μπορούμε να ξεκινήσουμε την επόμενη φάση και να στρέψουμε την προσοχή μας στη μείωση των φόρων», είπε σήμερα στην ομιλία του ο Σούνακ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει τη διεξαγωγή εκλογών το 2024.

Υπό πίεση από το Συντηρητικό Κόμμα του, που τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της χαμηλής φορολογίας, ο Σούνακ είπε πως η κυβέρνησή του πρέπει να προτεραιοποιήσει τη μείωση του φορολογικού βάρους, τόνισε όμως πως δεν πρόκειται να επαναλάβει το ακοστολόγητο σχέδιο φορολογικών περικοπών που ανακοίνωσε η προκάτοχός του Λιζ Τρας τον περασμένο χρόνο, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές ομολόγων.

Ο Σούνακ είπε πως η κυβέρνηση θα μειώσει τους φόρους σταδιακά και πως δεν θα κάνει τίποτα που θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό.

«Μπορείτε να με εμπιστευτείτε όταν λέω ότι μπορούμε υπεύθυνα να αρχίσουμε να μειώνουμε φόρους», είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο πληθωρισμός έπεσε στο 4,6% τον Οκτώβριο, επιτρέποντας στον Σούνακ να δηλώσει πως ανταποκρίθηκε στην υπόσχεση προς τους ψηφοφόρους να τον μειώσει φέτος, αν και το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης οφειλόταν στο αποτέλεσμα της σύγκρισης με την εκτόξευση των τιμών του αερίου πέρυσι.

Στην ομιλία του ο Σούνακ προσπάθησε επίσης να στρέψει τα πυρά στα σχέδια των Εργατικών να δανείζονται περισσότερα εκατομμύρια στερλίνες κάθε χρόνο προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις για μηδενικές καθαρές εκπομπές.

«Αυτό κάνει το ίδιο οικονομικό λάθος όπως και ο περσινός μινι-προϋπολογισμός. Το να ξοδεύουμε δεκάδες δισεκατομμύρια στερλίνες σε ακοστολόγητες δαπάνες είναι ακριβώς τόσο επικίνδυνο όσο και το να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια στερλίνες σε ακοστολόγητες μειώσεις φόρων», είπε.

Ο Σούνακ αρνήθηκε να πει ποιους φόρους είναι πιθανό να μειώσει η κυβέρνησή του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη πως η κυβέρνηση θα εστιάσει στη διόρθωση θεμάτων από την πλευρά της προσφοράς που επηρέασαν την οικονομία, κυριότερο μεταξύ των οποίων ήταν η έλλειψη εργαζομένων για την κάλυψη θέσεων εργασίας.

«Αυτή τη στιγμή, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν δεν εργάζονται καθόλου. Είναι εθνικό σκάνδαλο», είπε ο Σούνακ, προσθέτοντας πως θέλει να αλλάξει το σύστημα παροχών για τους ενήλικες σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν ώστε να εργάζονται περισσότεροι.

Ο Σούνακ είπε πως ένα βιώσιμο ενεργειακό δίκτυο και ένα «παγκόσμιας κλάσης» εκπαιδευτικό σύστημα είναι κάποια άλλα βασικά συστατικά του μακροπρόθεσμου σχεδίου του για οικονομική ανάπτυξη.

Ο Χαντ αναμένεται να ενημερώσει για τον προϋπολογισμό με τη Δήλωση του Φθινοπώρου σε ομιλία στο κοινοβούλιο μεθαύριο, Τετάρτη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα