Λεπτές ισορροπίες για την εργασία, την ανεργία και το ασφαλιστικό αποτυπώνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024. Η γενική εικόνα είναι θετική, χωρίς να λείπουν οι… αστερίσκοι οι οποίοι μπορούν κάνουν τη διαφορά τους επόμενους μήνες, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Αναλυτικότερα, οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, περιλαμβάνουν:
– Μείωση της ανεργίας στο 10,6%, δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2009, με περιορισμό του αριθμού των ανέργων στα προ μνημονίων επίπεδα.
– Αύξηση της απασχόλησης, με τους απασχολούμενους στα 4,9 εκατομμύρια – ιστορικό υψηλό από το 1995 και
– πλεόνασμα 950 εκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία με ενισχυμένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές λόγω αύξησης των μισθών και της απασχόλησης. Μάλιστα η αύξηση των εσόδων οδηγεί στον περιορισμό της κρατικής ενίσχυσης κατά 152 εκατομμύρια ευρώ.
Ταυτόχρονα, όμως,:
– Προβλέπεται επιβράδυνση ως προς την αύξηση της απασχόλησης.
– Η μείωση της ανεργίας δεν είναι οπωσδήποτε συνδεδεμένη με ποιοτική εργασία, ιδιαίτερα ως προς τις αμοιβές.
– Η αύξηση εισφορών δεν αφορά ουσιαστική ενίσχυση των μισθών αλλά ολόκληρο το μισθολογικό πλέγμα, το οποίο περιλαμβάνει ελαστικές μορφές απασχόλησης, αύξηση των κατώτατων αποδοχών και τις αυξήσεις που θα χορηγηθούν στους δημοσίους υπαλλήλους με τις εισφορές να καταβάλλονται από το κράτος και να εισπράττονται από το ίδιο.
– Μείωση εισπραξιμότητας οφειλών από ρυθμίσεις κατά 100 εκατ. ευρώ, την ώρα που -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ – οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στα 46 δισ. ευρώ.
– Έλλειμμα 248 εκατ. ευρώ στη ΔΥΠΑ όπου θα δοθεί κρατική ενίσχυση 629 εκατ. ευρώ, εξαιτίας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ
– ο ΕΦΚΑ θα επιδοτηθεί από το κράτος με 207 εκατομμύρια ευρώ λόγω απώλειας εσόδων από εισφορές επικουρικής ασφάλισης, οι οποίες κατευθύνθηκαν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).
Δημήτρης Κωστάκος