back to top
28.7 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

28.7 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Κ. Κατριβάνου: Στόχος μας να διαδώσουμε το μήνυμα ”όχι πια στη βία” και να πείσουμε τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή

Διαβάστε επίσης

Κάθε βήμα που γίνεται για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών είναι ένα βήμα προς έναν καλύτερο, ασφαλέστερο και ισότιμο κόσμο.

Με αφορμή την αυριανή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, ο Αθήνα 9,84, συμμετέχει και στηρίζει τη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιείται στην Πλατεία Συντάγματος για τις παρεχόμενες υπηρεσίες των φορέων της Αντιδημαρχίας Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας .

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο κομμάτι της πρόληψης, η Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας, Κατερίνα Κατριβάνου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Έλενα Μπρέγιαννη, τόνισε: «Στόχος μας είναι να διαδώσουμε το μήνυμα ”όχι πια στη βία” και να πείσουμε τις γυναίκες που υφίστανται κακοποιητικές συμπεριφορές ότι πρέπει να σπάσουν τη σιωπή και να μιλήσουν».

Άλλωστε, η παραδοχή ότι έχουν υποστεί κακοποίηση, είναι το πρώτο και πιο δύσκολο βήμα για να σταθούν απέναντι στον εφιάλτη που βίωσαν και να ζητήσουν βοήθεια.

Υπογράμμισε ότι τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι και η κεντρική εξουσία έχουν δημιουργήσει δομές με σκοπό την πολλαπλή́ υποστήριξη σε θύματα έμφυλης βίας και σε όσους υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Κέντρου για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων το οποίο- όπως εξήγησε έχει διττό ρόλο «παρέχοντας υπηρεσίες πρώτης γραµµής , πρόληψης αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική και εργασιακή συμβουλευτική στα άτομα που υφίστανται έμφυλη βία ώστε να μπορέσουν να πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους».

Ομοίως -σύμφωνα με την κ. Κατριβάνου- και ο «Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους» του δήμου Αθηναίων παρέχει ασφαλή φιλοξενία, σίτιση, ψυχοκοινωνική στήριξη και φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση και  επανένταξη των γυναικών στην κοινότητα και στην αγορά εργασίας.

Επίσης, υπενθύμισε ότι μέσω της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 οι γυναίκες μπορούν να καταγγέλουν τα περιστατικά βίας και κακοποίησης ενώ παράλληλα, με τη λειτουργία του προγράμματος “Panic Button” (κουμπί πανικού) έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας.

«Εργαζόμαστε καθημερινά για να σπάσουμε τα στερεότυπα και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη βία και τις διακρίσεις και καλούμε τους πολίτες να μην κλείνουν τα μάτια στη βία, διεκδικώντας έναν καλύτερο και ισότιμο κόσμο», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, Σάββατο από τις 14:00 έως τις 17:00 και την Κυριακή από τις 10:0 έως τις 14:00, θα πραγματοποιηθεί δράση εκπαιδευτικής ενδυνάμωσης και εξοικείωσης με τον προγραμματισμό υπολογιστών με τίτλο «Γυναίκες & Κώδικας», σε συνεργασία με την οργάνωση ΜΑΤΑΡΟΑ, στο χώρο του Κέντρου.

Επίσης τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 21:15 θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Απόγνωση» στο Θέατρο Αλκμήνη, με δωρεάν διάθεση εισιτηρίων ενώ την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων πραγματοποιεί στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, Απολογιστική Ημερίδα με αφορμή την ολοκλήρωση της Πράξης «Η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων και την Αντιμετώπιση των Έμφυλων και Πολλαπλών Διακρίσεων».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα