11.9 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

11.9 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Ε. Γρατσία: Γνωρίζουμε την αθέατη πλευρά της Αθήνας μέσω του «In-Athens»

Διαβάστε επίσης

Κτίρια της Αθήνας του 19ου και του 20ού αιώνα που δεν είναι ορατά, που χάθηκαν  ή που στο πέρασμα του χρόνου μένουν απαρατήρητα από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να θαυμάσουν- έστω και νοερά- με τη βοήθεια της τεχνολογίας, όσοι το επιθυμούν.

Πρόκειται για το έργο «In-Athens. Ιστορίες μιας αόρατης Αθήνας» για την υλοποίηση του οποίου συνεργάστηκαν έξι φορείς: ΗERMeS, Δίπυλον, ΜΟΝUMENTA, GET, Commonspace και ο Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας.

Όπως εξήγησε η Ειρήνη Γρατσία, ιδρυτικό μέλος και Συντονίστρια της MΟnuΜΕΝΤΑ η οποία έχει εργαστεί για την αναγνώριση των μοντέρνων κτιρίων, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του «In-Athens» φωτίζονται πτυχές της αρχαίας, νεότερης αλλά και σύγχρονης ιστορία της πόλης.

«Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε την αθέατη πλευρά της Αθήνας, μέσα από ένα Ψηφιακό Αποθετήριο το οποίο περιέχει παλιές φωτογραφίες, πορίσματα αρχαιολογικών ανασκαφών, πληροφορίες από λογοτεχνικά και ιστορικά κείμενα, από εφημερίδες της εποχής καθώς και από αφηγήσεις αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων και παλιών κατοίκων που έζησαν και εργάστηκαν στην πόλη. Όλο αυτό το υλικό είναι σχεδιασμένο για διαδικτυακή εφαρμογή και για κινητά μέσω των οποίων οι περιηγητές στην Αθήνα θα απολαμβάνουν την ξενάγησή τους», ανέφερε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

«Περπατώντας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στην πλατεία Συντάγματος και στην οδό Ερμού, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ανακαλύψουν κρυμμένα μυστικά της πόλης, αρχαιότητες που δεν μπορεί κάποιος να τις διακρίνει με την πρώτη ματιά, να ενημερωθούν για κτίρια που δυστυχώς κατεδαφίστηκαν, κυρίως μεταπολεμικά,  εμπορικά καταστήματα και κατοικίες τόσο στην Ερμού όσο και στην πλατεία Συντάγματος. Θα μπορούμε να ανατρέξουμε ανά πάσα στιγμή σε αυτά που χάθηκαν αλλά και σε αυτά που διατηρούνται», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Γρατσία «τα κτίρια θα συσχετισθούν με τις ιστορίες και τους ανθρώπους που έζησαν σε αυτά αλλά και με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής».

«Οι περιηγητές θα γυρίσουν πίσω στο χρόνο και θα μάθουν -μεταξύ άλλων- την ιστορία του κτιρίου των παλαιών ανακτόρων του Όθωνα όπου σήμερα στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων, για το πρώην Μέγαρο Παππούδωφ στην Βασιλίσσης Σοφίας μπροστά στο οποίο ξεκίνησαν τα Δεκεμβριανά, για το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών στο οποίο στεγαζόταν η Στρατιωτική Φαρμακαποθήκη, ακόμα και για το κατάστημα «Αλεξανδράκης» στην Ερμού το οποίο σώζεται ακόμα και σήμερα αλλά με άλλη μορφή και από το οποίο οι παλιοί κάτοικοι της Αθήνας μπορούσαν να προμηθευτούν τα πιο φίνα ρούχα και καπέλα που ερχόντουσαν κατευθείαν από τη Γαλλία», επισήμανε.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.in-athens.gr/gr/

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα