Στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιήθηκε η Απονομή των Βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας», από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ). Ήταν η 7η απονομή των βραβείων, μία εκδήλωση που έχει γίνει πλέον θεσμός και που στοχεύει στην ανάδειξη των δυνατοτήτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Βραβεύσαμε εταιρείες που κατάφεραν στην κρίση να μεγαλώσουν, να αυξήσουν δηλαδή το προσωπικό τους ή έχουν προϊόντα τα οποία εξάγουν στο εξωτερικό, start up επιχειρήσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις, που πραγματικά εδώ φαίνεται λαμπρό το μέλλον των νέων ανθρώπων που δημιουργούν επιχειρήσεις, εκ των οποίων κάποιες, όχι μόνο δημιουργούν νέα προϊόντα, αλλά έχουν σπουδαίες εξαγωγές στο εξωτερικό, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) ,Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Μιλώντας συγκεκριμένα για τον τομέα της τεχνολογίας ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικός, αν σκεφτεί κανείς ότι ζούμε στην ψηφιακή εποχή και σύντομα μπαίνουμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι ένας τομέας που η χώρα μας έχει πάρα πολλά λαμπρά παραδείγματα και θα πρέπει να γίνουν ευρέως γνωστά» και πρόσθεσε: «Το 37% των νέων στην Ελλάδα ασχολείται πλέον με ιντερνετικές επιχειρήσεις κι αυτό νομίζω δείχνει και την τάση της οικονομίας. Το 2030, το 70% της λιανικής, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα που κάναμε, θα γίνεται μέσω του ίντερνετ».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας με την ανεργία να βρίσκεται στο 9% και ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις αδυνατούν να βρουν το απαραίτητο προσωπικό, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Είναι οξύμωρο αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα που έχει ακόμη ανεργία 9%, να υπάρχει έλλειψη 250.000 εργαζομένων συνολικά. Την ίδια στιγμή που λείπουν εργάτες γης και γκαρσόνια, υπάρχει τεράστια έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στους ηλεκτρικούς υπολογιστές. Αυτή τη στιγμή, λείπουν από την αγορά εργασίας 40.000 μηχανογράφοι, μας λείπουν διευθυντές μάρκετινγκ και πωλήσεων».
Τέλος, ο κ. Χατζηθεοδοσίου κάνοντας λόγο για τη γενιά του Brain Drain υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα το πληρώνουμε ακριβά.
«Πληρώνουμε πολύ ακριβά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η σωστή συσχέτιση παιδείας και επιχειρήσεων και πρέπει να το καταλάβει αυτό η πολιτεία. Δηλαδή, ενώ χρειαζόμαστε 15.000 μηχανογράφους, τα πανεπιστήμια βγάζουν περίπου 5.600 κάθε χρόνο και την ίδια στιγμή, έχουμε τη χώρα με τη μεγαλύτερη εξαγωγή γιατρών. Για να τελειώσει κάποιος την ιατρική (από την Α Δημοτικού έως την αποφοίτηση) κοστίζει συνολικά στον Έλληνα φορολογούμενο 200 χιλιάδες ευρώ και ένα μέρος αυτών των γιατρών φεύγει στο εξωτερικό. Πρέπει κάποια στιγμή από τα Πανεπιστήμια να βγαίνουν πτυχιούχοι που να μπορούν να βρούν εργασία στη χώρας μας. Η αγορά εργασίας θα πρέπει να το καθορίζει αυτό, έτσι ώστε να υπάρχει και η σωστή απορροφητικότητα»