11.9 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

11.9 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Ν. Ανδρουλάκης: Oι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικό χρέος, κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Διαβάστε επίσης

Τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια ανέδειξε ως πυρήνα του προγραμματικού σχεδίου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες σε ειδική συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος παρουσία επιχειρηματικών και καταναλωτικών φορέων.

Πάνω από μια 10ετια η ελληνική κοινωνία ταλανίζεται από το βραχνά του ιδιωτικού χρέους που απειλεί καθημερινά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και ναρκοθετεί τις όποιες αναπτυξιακές προοπτικές έχει η χώρα και η επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφέροντας ότι το σύνολο οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων αγγίζει τα 200 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για συνεχείς αποτυχίες σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις των 36, 72 και 120 δόσεων τις οποίες χαρακτήρισε κοροϊδία καθώς -όπως είπε- ο κ. Ανδρουλάκης ελάχιστοι είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στις 120 δόσεις. Επιπλέον, εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν ασκεί υπεύθυνη πολιτική και ότι παρουσιάζει μια επίπλαστη εικόνα την οποία φτιασιδώνει με επιμέρους δείκτες που απέχουν από την πραγματική ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.

Προτάσεις ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικό χρέος και κόκκινα δάνεια

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι οι τράπεζες αντί της διευκόλυνσης ρυθμίσεων με βάση τις πραγματικές δυνατότητες δανειοληπτών προβαίνουν σε μαζικές πωλήσεις δανείων. Η κυβέρνηση-όπως είπε- επιμένει σε ένα εξωδικαστικό μηχανισμό όπου οι πιστωτές δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν ενώ χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται από εταιρίες που προσβλέπουν στο γρήγορο κέρδος. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε μεταξύ άλλων:

Την επαναφορά του Ν.3869/2010, για προστασία πρώτης κατοικίας με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια (εισοδηματικά και αξίας περιουσίας), για τους πραγματικά ευάλωτους, οι οποίοι έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω της ακρίβειας, του πληθωρισμού, των επιτοκίων, αλλά και της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Για όσους ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας, προβλέπεται επιδότηση της δόσης δανείου/ενοικίου.

Πλαίσιο προσωρινής προστασίας για όσους αποδεδειγμένα είναι ευάλωτοι ή έχει μεταβληθεί ραγδαία η οικονομική τους κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων κρίσεων.

Ο δανειολήπτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αντιπροτείνει ρύθμιση και αυτή να αξιολογηθεί, χωρίς να φοβάται την απευθείας απόρριψη από την πλατφόρμα ή τον διαχειριστή δανείων που οδηγεί σε κατάσχεση και πλειστηριασμό.

Προστασία – επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών για την αποφυγή κοινωνικών εντάσεων

Προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση, ως μοναδικό μέσο επιβίωσης για επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα δυσκολευθούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, σε περίπτωση που αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη τους.

Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με κούρεμα 30%, εφόσον τηρείται η ρύθμιση υπενθυμίζοντας ότι τη ρύθμιση 120 δόσεων την προτείνει το σύνολο της αγοράς (εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια).

Φορολογικό νομοσχέδιο – κρυφή ατζέντα

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο κ. Ανδρουλάκης εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας ότι ξεδίπλωσε την κρυφή της ατζέντα και ότι πρακτικά απαγορεύει σε ένα ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο να παρουσιάζει ζημίες. «Οι κύριοι της ΝΔ κορόιδευαν συνειδητά τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες, τίποτα από αυτά που φέρει προς ψήφιση δεν το είχε ψελλίσει πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο άδικο, αναποτελεσματικό και αναχρονιστικό και πρόσθεσε: Δεν μπορεί να επιβάλλεις οριζόντια, άδικα και να εξομοιώνεις επιχειρήσεις με το μέσο συντελεστή του κάθε κλάδου σε όλη την Ελλάδα.

«Είναι το ίδιο για τον κ. Μητσοτάκη ένα καφενείο σε ένα ορεινό χωριό της Ελλάδας και μια επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας στο Κολωνάκι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα χάδι για τους πλούσιους φοροφυγάδες και ένα τεράστιο εμπόδιο και νέο βάρος για τους αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες και εμείς στεκόμαστε απέναντι σε αυτή τη νέα αδικία, δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Χαϊδεύει τους μεγάλους φοροφυγάδες διότι τους επιτρέπει με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα να είναι νομότυποι ενώ διαθέτουν πολλαπλάσια πραγματικά εισοδήματα.

Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε οτι η οριζόντια φορολόγηση μπορεί να αντιμετωπιστεί γιατί -όπως είπε- είμαστε στην ψηφιακή εποχή. Να αντιμετωπιστεί συντεταγμένα και ξεχωριστά το ζήτημα της φοροαποφυγής με γρήγορες και αξιόπιστες διασταυρώσεις εισοδημάτων, περιουσιακής κατάστασης και τραπεζικών δεδομένων. Η άμεση φορολογία πρέπει να αποκλιμακώνεται με προοδευτικό τρόπο για να είναι δίκαιη επανέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο κ. Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα με φόντο το διπλωματικό επεισόδιο Λονδίνου-Αθήνας. Ξεκίνησε μάλιστα την ομιλία του με παραπομπές στη δεκαετία του ’80 και τις προσπάθειες της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη και του ΠΑΣΟΚ για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας μεταξύ άλλων: είναι ένα δίκαιο αίτημα και ένα ζήτημα εθνικό που υπερβαίνει κόμματα, πρόσωπα, κυβερνήσεις αλλά ένα θέμα που αφορά και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Τα γλυπτά πρέπει να επανενωθούν και να έρθουν στην κοίτη της δημοκρατίας , στην Αθήνα, κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κατερίνα Παπαβασιλείου 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα