back to top
32.1 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

32.1 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Απρεπές διπλωματικό φάουλ από Σούνακ – Σφοδρή ενόχληση Μητσοτάκη – Το παρασκήνιο

Διαβάστε επίσης

Πολιτικούς και δη εκλογικούς υπολογισμούς καταδεικνύει η πρωτοφανής πράξη ακύρωσης από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ του προγραμματισμένου ραντεβού που είχε για σήμερα στις 12:45 με τον Έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη .

Η ακύρωση μάλιστα γνωστοποιήθηκε κατά την διάρκεια της συνάντηση του κ Μητσοτάκη με τον αρχηγό της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στράμερ, ο οποίος προηγείται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις του Ρίσι Σούνακ . Προφανής λόγος της ακύρωσης ήταν οι δηλώσεις του Κυριάκου Ματσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα , για την επιστροφή των οποίων ο αρχηγός των Εργατικών δήλωσε από την πλευρά του ” ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο¨ .

Η αναφορά, η οποία φαίνεται ότι ενόχλησε τη βρετανική πλευρά είναι η παρομοίωση από τον κ. Μητσοτάκη, κατα την συνένετυξή του στο BBC,  της αρπαγής των Γλυπτών και της μεταφοράς τους στο Λονδίνο με το “να κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα”. Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει την Κυριακή στο BBC πως “θεωρούμε ότι ” τα Γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους”, ενώ είχε επισημάνει πως “θα ήταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα υπερσύγχρονο μουσείο που χτίστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό”.

Είχε αναφερθεί μάλιστα και στην Μόνα Λίζα λέγοντας χαρακτηριστικά:
“Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον”.

Πέραν όμως από τις  δηλώσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο Ρίσι Σούνακ πιθανώς να ενοχλήθηκε σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian η οποία επικαλείται πληροφορίες από την Αθήνα , και από το ότι ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αρχηγό των Εργατικών Κιρ Στράμερ πριν από τον ίδιο.

Για την ακύρωση της συνάντησης η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε όταν ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αννα Μαρία Μπούρα ότι ο Ρίσι Σούνακ έλαβε αυτή την απόφαση. Αμέσως μετά δόθηκε στην δημοσιότητα η σφοδρή αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας:
«Ηλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση», ενώ κατέληξε σημειώνοντας πως «όποιος πιστεύει στην ορθότητα και στο δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ούτε την προσπάθεια ούτε τις θέσεις της για τα Γλυπτά του Παρθενών

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν  ότι η ακύρωση της συνάντησης ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο  “με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε”.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι όσα είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στο BBC δεν είναι  διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει άλλωστε το ζήτημα αυτό και στον Μπόρις Τζόνσον κατά την συνάντηση που είχαν που είχαν τον Νοέμβριο του 2021, ενώ έχει πραγματοποιήσει και ο ίδιος επαφές με τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζ. Όσμπορν.
Σε δημόσια συζήτηση που είχε εξάλλου στο πλαίσιο της περσινής  επίσκεψής του στο Λονδίνο με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών, Kevin Featherstone, ο κ. Μητσοτάκης είχε εκτιμήσει ότι “μπορεί να βρεθεί μία αμοιβαία ωφέλιμη λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και τις ανησυχίες που μπορεί να έχει το Βρετανικό Μουσείο”.

 

Εκ μέρους της Ντάουνινγκ Στριτ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση όταν ερωτήθηκε για την ακύρωση

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε η δήλωση του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου το βράδυ της Δευτέρας. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι«ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει κανένα σχέδιο να αλλάξει το νόμο που απαγορεύει να φύγουν οριστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και θεωρεί πως το λονδρέζικο ίδρυμα είναι «το σωστό μέρος» για τη στέγασή τους, όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού στις δηλώσεις Μητσοτάκη στο BBC.

«Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε την προσέγγιση μας», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν έχει ρωτήσει τον κ. Σούνακ περί συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων ή νέων ιδεών αλλά σημείωσε ότι δε θεωρεί πως έχει αλλάξει η θέση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Απάντησε επίσης ότι «δεν συμφωνούμε με τον χαρακτηρισμό αυτό» σε ερώτηση για την παρομοίωση του κ. Μητσοτάκη των κατακερματισμένων Γλυπτών με μία σκισμένη Μόνα Λίζα.

Συμπλήρωσε πως τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα.

Απόστολος Χονδρόπουλος, Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα