19.2 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

19.2 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Politico: Η ελληνική τραγωδία του Σούνακ – Ο Ρίσι «χάνει τα Μάρμαρά του»

Διαβάστε επίσης

Τον τίτλο «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σουνακ» επιλέγει το Politico προκειμένου να επιγράψει τα καυστικότατα σχόλια της Ρόζα Πρινς  για τον Βρετανό πρωθυπουργό, στην δημοφιλή στήλη της Playbook που σήμερα ασχολείται με το αντιδιπλωματικό φάουλ του Ρίσι Σούνακ έναντι του Έλληνα ομολόγου του

Ο ΡΙΣΙ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ σημειώνει η Ρόζα Πρις  και σχολιάζει ότι ο Ρισί Σουνάκ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διπλωματικής θύελλας σήμερα το πρωί, αφού ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια διαμάχη για κάποια κρύα, νεκρά έργα τέχνης. Το Playbook  γράφει η Πρις πήρες αμέσως μυρωδιά για τον καβγά που θα ακολουθήσει όταν το Νο 10 έφτασε να πει ότι στο προγραμματισμένο πρωθυπουργικό τετ-α-τετ θα συμμετείχε αντ’ αυτού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν, κάτι που φάνηκε … περίεργο, δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης είχε πει στην τηλεόραση ότι επρόκειτο να συναντήσει τον Σουνάκ. Μια ώρα περίπου αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι διακόπτει το ταξίδι του και επιστρέφει στην πατρίδα του.

Εσείς λέτε Γλυπτά του Παρθενώνα, εγώ λέω Μάρμαρα του Έλγιν: Η διαμάχη προκλήθηκε μετά την εμφάνιση του Μητσοτάκη στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC, όπου μίλησε ευθέως για την αγωνία του για πολλά από τα γλυπτά που εξακολουθούν να υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο. “Είναι σαν να σας έλεγα ότι θα κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο”, κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι “αυτό ακριβώς συνέβη με τα γλυπτά του Παρθενώνα”.

Όλα αυτά είναι Ελληνικά για μένα: Ο Σουνάκ φέρεται να έχει «εκνευριστεί » από τα λόγια του Μητσοτάκη, σε τέτοιο βαθμό που προχώρησε στο έκτακτο βήμα να ματαιώσει τις συνομιλίες τους, που επρόκειτο να γίνουν σήμερα στις 12.45 μ.μ., ενώ ο Έλληνας ηγέτης βρισκόταν στα μισά του τριήμερου ταξιδιού του στο Λονδίνο. Ο Chris Mason του Beeb επικαλέστηκε μια «ανώτερη πηγή του Συντηρητικού Κόμματος» που δήλωσε: «Είναι  αδύνατο να προχωρήσει αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα που προηγήθηκαν».

Αντιδιπλωματικό: Αντί να αποδεχθεί την αλλαγή, ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ντάουντεν και του απηύθυνε μια καυστική επίπληξη: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεων του, δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση με επιχειρήματα».

(Αρχαίοι) πολιτιστικοί πόλεμοι: Ο Έλληνας πρωθυπουργός απώλεσε την πρόσκληση για τσάι με τον Ρίσι περίπου την ώρα αφότου ξεκίνησε η συνάντηση του τον Κίρ Στάρμερ το βράδυ της Δευτέρας – με τους Συντηρητικούς να επιθυμούν να υποδείξουν ότι ο ηγέτης των Εργατικών είναι μαλθακός με τα μάρμαρα. Ένας insider κοντά στις συνομιλίες δήλωσε στο Playbook ότι το θέμα «συζητήθηκε, αλλά δεν ήταν το κεντρικό σημείο της συνάντησης». Πρόσθεσαν ότι οι Εργατικοί θεωρούν ότι το θέμα αφορά το Βρετανικό Μουσείο και τους Έλληνες και όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Aουτς! : Εκπρόσωπος των Εργατικών δήλωσε σχετικά με την απόφαση του Σούνακ να μην συναντηθεί με τον Μητσοτάκη: «Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία που χρειάζεται η χώρα μας».

Αλλά, αλλά, αλλά…: Ένας ανώτερος Συντηρητικός ανέδειξε τις πρόσφατες αναφορές, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι ο Στάρμερ είναι «ανοιχτός» στην επιστροφή των μαρμάρων, εάν μπορεί να συμφωνηθεί ένας διακανονισμός μεταξύ του μουσείου και των Ελλήνων. Πρόσθεσαν: «Ο Στάρμερ ξεπουλήθηκε για να εξασφαλίσει μια συνάντηση. Είναι αφελές εκ μέρους του και δείχνει πόσο λίγο σεβασμό έχει για τους Βρετανούς φορολογούμενους που τα φρόντισαν για γενιές. Ο Στάρμερ κάνει τα παλιά του κόλπα, λέγοντας απλώς στον συνομιλητή του αυτό που θέλει να ακούσει».

Αντεπίθεση: Οι Εργατικοί δήλωσαν ότι ακυρώνοντας τη συνάντηση ο Σούνακ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει την παράνομη μετανάστευση με έναν βασικό Ευρωπαίο σύμμαχο. Η πηγή του Politico πρόσθεσε: «Ο Κιρ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν για τη μετανάστευση στη συνάντησή τους, οπότε έχετε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως τη φωνή του Ηνωμένου Βασιλείου σε όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα».

Τέλος, το Parthenon Project, το οποίο προσπαθεί με τις δύο πλευρές να βρεθεί μια κοινή λύση για επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, δήλωσε απογοητευμένο από την ξαφνική διακοπή των συνομιλιών. Ένας εκπρόσωπος σημείωσε : «Είναι κρίμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα των Ελγινείων Μαρμάρων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πόσα θα κερδίσουν και οι δύο χώρες από μια λογική επίλυση του θέματος».

Πηγή: Politico

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα