Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του, Nτέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κύριος Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.
Ωστόσο, όπως γίνεται γνωστό, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Συνομιλίες και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και τον Σουηδό ομόλογό του Τομπίας Μπίλστρομ είχε στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα Χ οι συνομιλίες έγιναν «πριν την έναρξη της Συνόδου».
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης χαιρέτισε την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης στην Μέση Ανατολή, ενώ σε ότι αφορά τα της Συνόδου εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η Σουηδία θα γίνει το νέο μέλος της Συμμαχίας.
Η δήλωση Γεραπετρίτη κατά την άφιξη στη Σύνοδο:
«Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να υποδεχτώ με θέρμη την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης στη Μέση Ανατολή. Οι εικόνες που μας φθάνουν από την απελευθέρωση των ομήρων, από τη διοχέτευση της ανθρωπιστικής βοήθειας και από τις προσπάθειες που γίνονται στο πεδίο, μας κάνουν λίγο πιο αισιόδοξους ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Και βεβαίως μας δίνουν και ένα μικρό περιθώριο για να μπορέσουμε να εργαστούμε για μία μόνιμη ειρήνευση στην περιοχή. Εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αλλά και της κρίσης που συνεχίζεται επί μακρόν στην Ουκρανία, η Βορειοατλαντική Συμμαχία συνεχίζει την πορεία της με σθένος, με ενότητα, με αλληλεγγύη προς τα κράτη τα οποία δοκιμάζονται.
Θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία. Ελπίζουμε σύντομα να υποδεχθούμε και επίσημα τη Σουηδία, ως νέο μέλος της Συμμαχίας. Θα συζητήσουμε και για την Ουκρανία, όπως επίσης και για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα ήταν πάντοτε στην αιχμή της συζήτησης για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Συμμαχία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όλα αυτά με το βλέμμα στην 75η επέτειο από την ίδρυση της Συμμαχίας, η οποία έχει συμβάλλει καθοριστικά στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας και θα συνεχίσει να το πράττει με σθένος».
Newsroom