17.4 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Ν. Ανδρουλάκης: Με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό η επιλογή διοικητών νοσοκομείων

Διαβάστε επίσης

Πρόγραμμα με οκτώ κεντρικούς έξονες για την αναγέννηση του ΕΣΥ παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης μιλώντας σε θεματική εκδήλωση, στο Ηράκλειο Κρήτης, για την υγεία με τίτλο «Μαζί για το νέο ΕΣΥ».

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία και η ανάπτυξη του τομέα δημόσιας υγείας ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία με ισχυρές δομές σε κάθε περιφέρεια της χώρας. τα μικρότερα, αλλά και τα πολύ μικρά νησιά με στελεχωμένες δομές και μοριοδότηση θέσεων. Επίσης, o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα νέο χάρτη υγείας που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές δημογραφικές και πληθυσμιακές αλλαγές, τη δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού με αλλαγή στο μισθολογικό και ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς όπως τόνισε χωρίς πόρους νέο ΕΣΥ δεν θα υπάρξει.

Ο κ. Ανδρουλάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε ειδικότερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Κρήτης λέγοντας ότι «είμαστε ήδη στο μείον 50% του επιπέδου που θα έπρεπε να υπάρχει σε δομές και υπηρεσίες υγείας και συνεχίζουμε να πέφτουμε. Σήμερα δεν υπάρχει πρόγραμμα, δεν υπάρχουν μέτρα που να απαντούν στις επείγουσες ανάγκες του νησιού, τέσσερα από τα οκτώ νοσοκομεία έχουν πληρότητα κάτω από το 50% με έλλειψη σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, βάζοντας σοβαρό ζήτημα στην λειτουργία τους».

Με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό η επιλογή διοικητών νοσοκομείων

Αναφερόμενος στο σύστημα επιλογής διοικητών νοσοκομείων, με φόντο και την απομάκρυνση της διοικήτριας του Μαιευτηρίου «Έλενα» ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «κομματικοκρατία και αναξιοκρατία που έχει ένα περιτύλιγμα ενός νέου νόμου». Eπανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για επιλογή διοικήσεων με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό όπου μια ανεξάρτητη επιτροπή -ως επί το πλείστον από το ΑΣΕΠ- θα ελέγχει, θα αξιολογεί και θα επιλέγει τους διοικητές με 5ετη θητεία ώστε να αποκλείεται-όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης- ο συγχρονισμός των εκλογών, με το χρονοδιάγραμμα των διοικητών»..

ΕΣΥ και Ταμείο Ανάκαμψης

Σε οτι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και τη στήριξη των Εθνικών Συστημάτων Υγείας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επεσήμανε ότι από τα 36 δις που έλαβε η χώρα, χρησιμοποιήθηκε για την υγεία μόλις 1,5 δις και τα μισά από αυτά αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών.

Όπως δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης : Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι πρόκειται για χρονιές παθογένειες. Ναι αλλά ο Μητσοτάκης δεν είναι πρωθυπουργός μερικούς μήνες, είναι όσα χρόνια ήταν πρωθυπουργός και ο Τσίπρας, άρα σήμερα δεν είναι αντιμέτωπος μόνο με τις χρόνιες παθογένειες, είναι αντιμέτωπος και με την ιδεοληψία, την αδυναμία, ή την υπηρεσία σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που νέμονται τον χώρο της υγείας και δεν θέλει να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις για να θωρακίσει την κοινωνία σε αυτά τα μεγάλα θέματα. ‘Αρα είναι αντιμέτωπος με τα προβλήματα που δημιούργησε”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα