Η επόμενη ημέρα,μετά τον σάλο από το πρωτοφανές διπλωματικό ατόπημα του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, βρίσκει τα δυο μέρη των διαπραγματεύσεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – την Αθήνα και το Βρετανικό Μουσείο – αποφασισμένα να συνεχίσουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις για μια Συνεργασία για τον Παρθενώνα (Parthenon Partnership).
Ο στόχος της μακροχρόνιας συνεργασίας του Βρετανικού Μουσείου και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού παραμένει όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι του Βρετανικού Μουσείου, που έκαναν δηλώσεις τόσο στην “Καθημερινή” όσο και στα “ΝΕΑ”.
Στην εφημερίδα “Καθημερινή” εκπρόσωπος του Parthenon Project, του οργανισμού που προωθεί την επανένωση των Γλυπτών στη βάση μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, εμφανίστηκε επικριτικός σε σχέση με τη στάση του Ρίσι Σούνακ απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είναι ντροπή που ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα των Μαρμάρων με τον Έλληνα ομόλογό του, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πόσα μπορούν να κερδίσουν οι δύο χώρες από μια λογική επίλυση του ζητήματος». Και πάρα την ανάγκη να ηρεμήσουν τα πράγματα ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σημειώνει ότι
«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια Συνεργασία για τον Παρθενώνα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές».
Δήλωση στο ίδιο πνεύμα εκπρόσωπου του Βρετανικού Μουσείου φιλοξενεί σήμερα και η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ : «Η θέση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές . Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα πετύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείου».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, Καθημερινή