Με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει ως στόχο την επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, εφέτης Αθηνών και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματικότητά του, εκφράζοντας την αντίθεσή του επί συγκεκριμένων σημείων του.
«Το σχέδιο νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση έχοντας ως στόχο την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, στην πραγματικότητα στοχεύει στην ουσιαστική κατάργηση του συνόλου των σύγχρονων καινοτόμων διατάξεων που έφερε ο Ποινικός Κώδικας του 2019. Μετά το τελευταίο σχέδιο νόμου, αν ψηφιστεί, επανερχόμαστε ουσιαστικά στον κώδικα του 1950, δηλαδή 73 χρόνια πίσω» ανέφερε και εξήγησε το σκεπτικό του ως ακολούθως: «Πλέον, στη χώρα μας η επιστήμη έχει παραμεριστεί από την πολιτική. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα αντιεπιστημονικού κειμένου που υπόκειται μόνο σε μια ανάγκη επικοινωνιακής πολιτικής από πλευράς της κυβέρνησης. Και μόνο το γεγονός ότι οι τόσο βαθιές αλλαγές σε δύο βασικά νομοθετήματα γίνονται χωρίς Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, χωρίς τη σύμπραξη των νομικών επιστημόνων παρά μόνο από τεχνοκράτες υπαλλήλους και συνεργάτες του υπουργείου, φανερώνει επιστημονική ένδεια».
Σε ότι αφορά στο κομμάτι της πάταξης της εγκληματικότητας σημείωσε: «Κάθε 2-4 χρόνια βγαίνουν νόμοι που παραγράφουν τα πλημελλήματα επειδή δεν μπορούν να εκτιθούν οι ποινές καθώς δεν υπάρχουν χώροι κράτησης. Ήδη, ως χώρα, καταδικαζόμαστε συνέχεια για την κατάσταση στις φυλακές και αυτό οδηγεί πολλές χώρες της Ευρώπης να μην εκτελούν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης γιατί διαπιστώνουν συστημικό πρόβλημα στην Ελλάδα με την κατάσταση φυλακών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, βαριές εγκληματικές συμπεριφορές να μην δικάζονται στην Ελλάδα γιατί δεν εκδίδονται οι κρατούμενοι».
Για τις περιπτώσεις βαριάς εγκληματικότητας, επισήμανε: «Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση των ποινών σε επιμέρους εγκλήματα. Στα κακουργήματα, το μέγιστο όριο απειλούμενης ποινής από τα 15 χρόνια πάει στα 20 χρόνια. Το επιχείρημα είναι ότι η μεγαλύτερη ποινή ουσιαστικά αποτρέπει τους εγκληματίες να τελέσουν νέα αδικήματα. Όμως , η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2021 ψηφίστηκε ο νόμος 4855/21 ο οποίος αύξησε σε πολλά κακουργήματα της ποινές, ωστόσο, το 2022 με αυξημένο πλαίσιο ποινής, σημειώθηκε 25% αύξηση της εγκληματικότητας και 20% αύξηση στα περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας».
Σχετικά με την αύξηση των μονομελών συνθέσεων των δικαστηρίων αντί τριμελών, ο κ. Σεβαστίδης, εξέφρασε την άποψη ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διαπνέεται από μια φιλοσοφία στραγγαλισμού των δικαιωμάτων των πολιτών και των κατηγορουμένων.
«Επιχειρείται να επιταχυνθεί η διαδικασία με τη μεταφορά ύλης από τα τριμελή δικαστήρια σε μονομελείς συνθέσεις. Όμως, οι πολυμελείς συνθέσεις οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια σε ορθότερη δικαστική κρίση ενώ το γεγονός ότι εκλείπει η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, θα έχει ως συνέπεια πολλές δικογραφίες να φτάνουν στα δικαστήρια χωρίς να είναι επαρκώς επεξεργασμένες», σχολίασε.
Εν κατακλείδι ο κ. Σεβαστίδης, εκτίμησε ότι το νέο νομοσχέδιο κινείται προς την αντίθετη από την επιδιωκόμενη κατεύθυνση καθώς -όπως είπε-θα επιφέρει καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, θα διπλασιαστούν οι υποθέσεις στα ακροατήρια και διπλάσιος αριθμός πολιτών θα ταλαιπωρείται άδικα.
«Δε μας πείθει η θέση της κυβέρνησης ότι με το νέο νομοσχέδιο στοχεύει στην επιτάχυνση της ποινικής δίκης. Mια πολιτεία η οποία υποστηρίζει κάτι τέτοιο, δεν δέχεται να μην δικάζονται επί δύο χρόνια τα πιο σοβαρά εγκλήματα που είναι οι εγκληματικές οργανώσεις», συμπλήρωσε.