back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

“Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια νέα Ελλάδα” τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στην 28η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στο Ντουμπάι.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες της χώρας μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των κοινωνιών. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας μείωσε κατά 8% τη χρήση άνθρακα, ενώ -όπως είπε- αναπτύσσεται ταχύτατα η οικονομία μας μειώνοντας τους ρύπους κατά 43% από το 2005 και στρεφόμαστε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας από τις καλύτερες επιδόσεις στις χώρες της ΕΕ.

Στο μεταξύ περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, το Βέλγιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζήτησαν σήμερα, με κοινή διακήρυξη στην Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον πλανήτη έως το 2050, συγκριτικά με το 2020, για να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα και το αέριο. Η Κίνα και η Ρωσία, σημαντικοί κατασκευαστές πυρηνικών σταθμών στον κόσμο, δεν περιλαμβάνονται στις υπογράφουσες χώρες.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο ΔΣ και Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, με θέμα μεταξύ άλλων τις επενδύσεις της Microsoft στην Ελλάδα.

Δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έγινε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να την ενημερώσει για την επικείμενη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και ότι δεν χρειάζεται υπερβολική ρητορική, αλλά σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων που έχουμε αυτή τη στιγμή στον κόσμο και μάλιστα με βάση ακριβώς αυτές τις αρχές και προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, η χώρα θα προσέλθει στη συζήτηση και μάλιστα «με φρόνηση και σοβαρότητα».

Εν τω μεταξύ δηλώσεις για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκία, λίγο πριν την επικείμενη επίσημη επίσκεψή του στην χώρα μας, στις 7 Δεκεμβρίου, έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η ελπίδα μας είναι να ξεκινήσει μια νέα εποχή. Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο Ισραήλ, ο στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτέθηκε σε περισσότερους από 400 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της ανακωχής χθες, με χτυπήματα που προκάλεσαν τον θάνατο 240 ανθρώπων, σύμφωνα με την ελεγχόμενη από τη Χαμάς κυβέρνηση στον παλαιστινιακό θύλακα. Άλλοι 650 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς σε ανακοίνωση.

Στο μεταξύ δύο Σύροι μαχητές, που συνδέονταν με τη Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινά πλήγματα κατά στόχων που θεωρούνταν ότι ανήκαν στην λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση, σύμμαχο της παλαιστινιακής Χαμάς, κοντά στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην αθλητική επικαιρότητα και την 13η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, παίζουν: στις 5 και μισή: Παναιτωλικός – Κηφισιά και στις 8: Αστέρας Τρίπολης – Πανσερραϊκός.

Και ο καιρός

Αραιές νεφώσεις στην Αττική. Θερμοκρασία έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Αυτή την ώρα, η θερμοκρασία στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι, είναι 20 βαθμοί.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα