15.6 C
Athens
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

15.6 C
Athens
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Ανδρουλάκης για φυσικές καταστροφές: Όσο δεν επενδύουμε στην προετοιμασία το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολλαπλάσιο

Διαβάστε επίσης

«Η κλιματική κρίση φταίει για το μέγεθος του φαινομένου, για το μέγεθος των επιπτώσεων φταίει το κράτος. Γιατί μπορεί να έχεις ακραία φαινόμενα, αλλά προετοιμασμένο κράτος», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ για να προσθέσει λέγοντας ότι η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την κρατική αδυναμία.

Ανοίγοντας τη θεματική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη με αντικείμενο την “πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον , ο κ.Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι αυτές τις μέρες, στελέχη , του κόμματος, Ακαδημαϊκοί και εξειδικευμένοι επιστήμονες σάρωσαν-όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- τη Θράκη μιλώντας με πολίτες , πυροσβεστική και αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εικόνα για την υφιστάμενη πραγματικότητα.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την εύνοια συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και συμπλήρωσε: Στην Ελλάδα φέτος κάηκαν περισσότερο από 1,7 εκ. στρέμματα , βρισκόμαστε στη 2η χειρότερη θέση ως προς το μέσο όρο καμμένης επιφάνειας την περίοδο 2006-2022 και στην πρώτη για το 2023 σε καμμένες εκτάσεις ως ποσοστό έκτασης της χώρας.

Η χώρα μας φέτος είχε τις λιγότερες εστίες και την περισσότερη καταστροφή από τα υπόλοιπα κράτη, ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όσο δεν επενδύουμε στην προετοιμασία και στην προστασία το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολλαπλάσιο και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους, για τους μεταποιητές και τα έργα υποδομής. Όλα αντιμετωπίζονται με προχειρότητα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός αναποτελεσματικού σχεδίου και ανεπιτυχούς στρατηγικής, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν διδάχθηκε καθώς όπως είπε πέρασαν 16 ολόκληρα χρόνια από την τραγωδία στην Ηλεία το 2007 και δεν αξιοποιήθηκε η εμπειρία της καταστροφής , δεν υπάρχουν δεδομένα.
Προτάσεις ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε την ανάγκη πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος. Να περοτεροποίησουμε τις περιοχές υψηλού κινδύνου σε όλη την Ελλάδα και να προτεραιοποίησουμε τα οικοσυστήματα υψηλής αξίας και μοναδικότητας όλης της χώρας ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ένα τρίπτυχο, τις στρατηγικές ανθεκτικότητας, στρατηγικές προσαρμογής και στρατηγικές μετασχηματισμού. Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε επιπλέον αλλαγή στο μοντέλο αντιμετώπισης με συμμετοχή της δασικής υπηρεσίες με επιτελικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ενεργοποίηση και στελέχωση πυροφυλακίων , χρήση αισθητήρων, drones ,δημιουργία ενιαίου γεωπληροφοριακού συστήματος , με όλο το αγροτικό και δασικό και ποια είναι η κατάσταση βατότητας τους.

Για να μην ξανασυμβεί αυτό που έγινε στο Μάτι, πρόσθεσε, ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να έχουμε δεδομένα και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για την ανάγκης αλλαγής στο μοντέλο αποκατάστασης όχι με βάση τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα αλλά με βάση αυτό που θα συμβεί μετά από 30 και 50 χρόνια με αποτύπωση επιστημονικής κοινότητας.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε 4 διακριτούς πυλώνες πολιτικής:

1ος) Μεταξύ άλλων: Θεσμοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης με ανθεκτικότητα στο περιβάλλον, αύξηση κονδυλίων πρόληψης στο 50% , νέο μοντέλο δασικής υπηρεσίας με ουσιαστική ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό

2ος) Ιδιωτική πρωτοβουλία .Απο μονη της δεν μπορεί να διαφυλάξει ένα δημόσιο αγαθό όπως δάσος. ΝΑΙ στις συμπράξεις με ταυτόχρονη αναβάθμιση κρατικών υπηρεσιών που θα ασκούν ουσιαστικό έλεγχο στις επενδύσεις αυτές με επιστημονική τεκμηρίωση.

3ος) Περιοχές υπαίθρου πολιτικής συνοχής με περιφερειακή ανάπτυξη

4ος) Υπηρεσίες διαχείρισης περιβάλλοντος που είναι πολλές να αξιοποιηθούν νέα στελέχη με υποδομές και χρηματοδότηση να γίνουν οι πλέον σύγχρονες.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα