Στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος θα αφιχθεί στη χώρα μας την ερχόμενη Πέμπτη, αναφέρθηκε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Στέλλα Παπαμιχαήλ ο Νικόλας Φαραντούρης, Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet.
«Είναι μια σημαντική συνάντηση κορυφής ενώ εξίσου σημαντικό είναι το τί θα συζητηθεί. Σε αυτή τη φάση, ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ηχηρό μήνυμα από τη Δύση, ότι απομακρύνεται. Προσωπικά, θεωρώ ότι η Τουρκία και κοντά στη Δύση παραμένει και την λαμβάνουν υπόψιν στα διεθνή φόρα. Μπορεί μεν να αποδοκιμάστηκαν οι δηλώσεις του Ερντογάν και η στάση του απέναντι στην κρίση στη Μέση Ανατολή, όμως, τον χαϊδεύουν ακόμη », ανέφερε.
Ο κ. Φαραντούρης, επισήμανε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ευνοεί την Τουρκία διότι δείχνει ένα συναινετικό πρόσωπο επιθυμώντας να ανοίξει την ατζέντα των συνομιλιών καθώς και ότι παραμένει σε ευρωπαϊκή τροχιά.
«Για εμάς, οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δεν μπορείς να μη συνομιλείς ακόμα και με έναν προβληματικό επιθετικό και αναθεωρητικό γείτονα», εκτίμησε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι μεταξύ μας συνομιλίες δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για τη διαιώνιση αυτής της προκλητικότητας ή για τον κατευνασμό της Δύσης και των εταίρων μας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε το προηγούμενο διάστημα είχε επικρατήσει η λογική του “βρείτε τα”.
«Το όποιο πρόβλημά μας με την Τουρκία είναι διμερές θέμα και αν διολισθήσουν σε μια τέτοια λογική, μόνο, χαμένοι έχουμε να βγούμε. Είμαστε κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όταν απειλείται ένα μέλος της οικογένειας, αυτή οφείλει να είναι ενωμένη. Το πρόβλημα δεν πρέπει να είναι ελληνοτουρκικό, αλλά ευρωτουρκικό γιατί μόνο έτσι στριμώχνεται η Τουρκία», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη, η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη συγκύρια και να τροχιοδρομήσει τις νομικές διαφορές με την Τουρκία στο δικαστήριο της Χάγης.
«Στη συνάντηση της Πέμπτης πρέπει να θέσουμε την ατζέντα των συνομιλιών και όχι να γίνει μια συζήτηση, γενικά κι αόριστα. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στο παρελθόν ότι είναι σχετικά τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας. Αυτό είναι λάθος. Όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, θέτεις το πλαίσιο των διεκδικήσεων και διαπιστώνεις μέχρι που μπορεί να φτάσει ο συνομιλητής σου. Δεν το κάνεις από την αρχή», επισήμανε.
Άλλωστε, κατά τον ίδιο, μπορεί μεν να πρόκειται για μια συγκυρία που βρίσκει την Τουρκία απομακρυσμένη από την Ευρώπη και τη Δύση εν γένει λόγω του παλαιστινιακού, ωστόσο, δεν είναι στη γωνία καθώς έχει προνομιακές σχέσεις και συζητήσεις με τη Δύση για οπλικά συστήματα ή για γεωπολιτικά ζητήματα.
«Η Τουρκία δε θα πρέπει να δει αυτή τη συνάντηση ως εφαλτήριο για περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσών της με τη Δύση. Εμείς, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη συνάντηση και να της ξεκαθαρίσουμε ότι μπορούμε ως χώρα να γίνουμε αρωγός στην ευρωπαϊκή της τροχιά. Όμως, θα πρέπει να διαπραγματευόμαστε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
Σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και εν όψει της σημερινής εκδήλωσης των «11» αποχωρησάντων που παρουσιάζουν τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα τους, ανέφερε:« Νομίζω ότι καθένας κάνει τις επιλογές του και λυπούμαι γι’ αυτές. Οι εν θερμώ αντιδράσεις δεν είναι σχεδόν ποτέ νηφάλιες, αλλά ο κύκλος αυτός για τον ΣΥΡΙΖΑ κλείνει. Όλα τα κόμματα έχουν στο εσωτερικό τους διαφοροποιήσεις, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ο ελληνικός έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για αντιπολίτευση».