Με τη συμμετοχή συνολικά 70.000 αντιπροσώπων, όχι μόνο κυβερνήσεων αλλά και επιχειρήσεων, από σχεδόν 200 χώρες, ξεκίνησε και ολοκληρώνεται στις 12 Δεκεμβρίου, η 28η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Το 2023 σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα – η οποία κρούει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου- αναμένεται να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.
Κορυφαίοι επιστήμονες μάλιστα περιγράφουν ένα εφιαλτικό μέλλον όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν η καθημερινότητα μας.
Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε όλα τα ρεκόρ των 150 ετών και εάν δεν απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα τότε το ακραίο ίσως γίνει η καθημερινότητα μας, εκτίμησε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ.
«Στόχος είναι η κατάργηση των ορυκτών καυσίμων μετά το 2050. ‘Εχει παρουσιαστεί και έχει κατατεθεί και επίσημα από την ΕΕ ότι υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του ενεργειακού μείγματος ώστε να περιλαμβάνει 80% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» πρόσθεσε.
Δυστυχώς όμως, επεσήμανε ο κ Ζερεφός «οδηγούμαστε με αργό ρυθμό στο να πάρουμε αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε σπάσει όλα τα ρεκόρ των 150 ετών»
Εκτίμησε ότι το ακραίο ίσως γίνει η καθημερινότητα μας και για να αποφύγουμε τέτοιου είδους καταστάσεις θα πρέπει: να εφαρμόσουμε με ευλάβεια τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή (σ.σ. οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα θέσουν την ΕΕ στην πορεία που θα της επιτρέψει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη οικονομία και κοινωνία έως το 2050) και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δηλαδή, μέχρι το 2030 να απαλλαγούμε κατά 80% από τα ορυκτά καύσιμα και να χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μετά το 2050 πλήρης απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα»
Μιλώντας για το Φυσικό αέριο υπογράμμισε ότι δεν ήρθε για να μείνει καθώς δεν παύει να είναι και αυτό ορυκτό καύσιμο.
«Το Φυσικό αέριο κάνει καλύτερη καύση και εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα ωστόσο δεν παύει να είναι και αυτό ορυκτό καύσιμο, οπότε όταν λέμε ότι το 80% του μείγματος θα είναι από ανανεώσιμες πηγές, προφανώς και δεν συμπεριλαμβάνεται το φυσικό αέριο.
Τέλος υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες πρέπει να ακολουθήσουν τις αποφάσεις της ΕΕ, καθώς η κλιματική κρίση είναι παγκόσμιο φαινόμενο, κάτι το οποίο ωστόσο όπως είπε είναι αρκετά δύσκολο καθώς υπάρχουν απέναντι τα Εμιράτα των πετρελαίων.
«Η ΕΕ έδειξε ότι μπορούμε να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας από εκεί και πέρα το ζήτημα είναι παγκόσμιο και θα πρέπει και οι άλλες χώρες να ακολουθήσουν τα χνάρια της ΕΕ και τις αποφάσεις που έχουν ξεκινήσει από την Ευρώπη. Είναι βέβαια αρκετά δύσκολο διότι έχουμε απέναντί μας τα Εμιράτα των πετρελαίων, όπως λέγονται».